Cutremurele de astăzi ar putea fi ecoul seismelor puternice care au avut loc cu secole în urmă

Cutremurele de astăzi ar putea fi ecoul seismelor puternice care au avut loc cu secole în urmă

Noi cercetări sugerează că actualele cutremure din America de Nord ar putea fi rezultatul unor evenimente seismice din trecut.

Geologii de la Universitatea Wuhan din China și de la Universitatea din Missouri au analizat replicile cutremurelor de pe continent și au descoperit că un număr semnificativ de șocuri seismice înregistrate în America de Nord, în special în zona seismică New Madrid, ar putea fi replici de la începutul secolului al XIX-lea.

Studiul estimează că între 23% și 30% din șocurile seismice din regiune între 1980 și 2016 au fost declanșate de patru cutremure mari din 1811 și 1812. Un alt cutremur cu semnificație istorică, cutremurul din 1886 din Charleston, se crede că ar putea fi responsabil pentru până la 72% din șocurile seismice din regiune.

Aceste constatări pun la îndoială înțelegerea comună a replicilor ca fiind fenomene de scurtă durată și ridică întrebări cu privire la longevitatea replicilor în zonele geologic stabile. Cercetătorii au folosit o nouă metodă statistică numită metoda „vecinului cel mai apropiat” pentru a analiza evenimentele seismice.

Această metodă presupune că cutremurele apropiate în spațiu, timp și magnitudine sunt probabil legate între ele, contrar interpretărilor anterioare ale datelor seismice din regiune. Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici și susțin că factori precum procesul de fluaj ar putea contribui la evenimente seismice strâns grupate.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin natura complexă a activității seismice din America de Nord.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu