Într-un experiment botanic deosebit, o echipă de cercetători a crescut șase curmali din semințe de 2.000 de ani descoperite în peșterile de la Marea Moartă.
Cine ar fi știut că semințele de acum două milenii ar mai putea să se transforme în copaci chiar și astăzi? Palmierii nou-crescuți – botezați Adam, Hannah, Uriel, Boaz, Iona și Judith – au încolțit din semințe antice provenite din siturile istorice din Israel.
Acest lucru a fost dovedit de o echipă de oameni de știință care au reușit să cultive mai mulți curmali în Israel, folosind semințe antice obținute din situri istorice din Deșertul Iudeii.
Potrivit The Atlantic, cercetările echipei au început în 2005, când s-a încercat germinarea semințelor de la Masada, o cetate străveche din Israel. Datarea cu radiocarbon a semințelor a stabilit că aveau aproximativ 2.000 de ani.
Condus de Sarah Sallon, medic la Centrul Medical Hadassah, experimentul a fost un succes, reușind să producă prima plantă din aceste semințe străvechi, un curmal pe care l-au numit Matusalem. Numele se referă la un personaj din Biblie care a trăit până la vârsta de 969 de ani.
Sallon a recunoscut că nu se aștepta ca experimentul să dea roade, dar s-a întâmplat. Mergând pe repede înainte până în 2020, Matusalem are deja șase confrați, numiți Adam, Hannah, Uriel, Boaz, Iona și Judith.
Precum predecesorul lor botanic, toate cele șase plante au răsărit din semințe antice și au fost cultivate în ultimii ani.
Spre deosebire de primul experiment, de data aceasta echipa a reușit să documenteze întregul progres al creșterii palmierilor.
Acest al doilea experiment a fost important, de asemenea, pentru a demonstra că la prima încercare nu a fost vorba doar pe noroc. Noul studiu remarcabil a fost publicat recent în revista Science Advances.
Pentru acest experiment, cercetătorii au colectat semințe de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, multe dintre ele provenind din siturile arheologice din regiune.
Unele dintre semințe au fost mai bine conservate decât altele și, prin urmare, mai potrivite pentru experiment. În total, oamenii de știință au plantat 32 dintre cele mai bine semințe într-un kibbutz mic din sudul Israelului.
Elaine Solowey, o colaboratoare care a crescut semințele în kibbutz, le-a înmuiat în apă și a aplicat hormoni și îngrășăminte pentru plante comerciale.
Din cele 32 de semințe plantate, șase au produs răsaduri. Cinci dintre semințele de succes au provenit din Masada și din peșterile de la Qumran, unde au fost descoperite și celebrele manuscrise de la Marea Moartă. A șasea sămânță a provenit din peșterile de la Wadi Makukh.
„Este remarcabil că această echipă de cercetători a reușit să germineze semințe atât de vechi. Aceste semințe antice ar putea reprezenta o diversitate genetică altminteri pierdută”, a spus Oscar Alejandro Pérez-Escobar, care studiază curmalele antice la Grădinile Botanice Regale din Kew, Anglia.
Există o multitudine de beneficii din rezultatul acestui studiu. De exemplu, experimentul le va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine cum cultivau vechii iudei curmalii, pomi care se găseau din abundență în zonă până în secolul al XIX-lea.
Longevitatea curmalilor din Iudeea era atât de cunoscută, încât istoricul grec vechi Herodot a lăudat adeseori plantele în scrierile sale.
Există, de asemenea, un potențial în explorarea materialului genetic al acestor arbori care au crescut din semințe antice. În continuare, Sallon și echipa sa intenționează să împerecheze polenul lui Matusalem cu al lui la Hannah, care este de așteptat să producă flori în următorii doi ani.
Din păcate, curmalele „copilului” lor nu vor asemăna cu cele crescute cu 2.000 de ani în urmă.
„Nu vor fi curmalele tipice din Iudeea, deoarece palmierii la acea vreme nu erau crescuți din semințele plantate în pământ. Erau obținuți din clonele femelelor cu productivitate foarte mare”, a explicat Sallon.
Ei bine, dacă nu palmierii, măcar studiul lor ar putea să dea roade…
Citește și: