7 curiozități despre Iosif Stalin, poetul devenit meteorolog, apoi tâlhar

Astăzi, Iosif Stalin este considerat unul dintre cei mai malefici oameni din istorie, iar abuzurile și crimele cărora le-au căzut victime milioane de oameni le depășesc ca magnitudine pe cele comandate de Adolf Hitler.

În acest articol îți prezentăm șapte curiozități despre Iosif Stalin, detalii care îți vor dezvălui latura mai puțin cunoscută a acestui dictator sovietic.

1

Intră în scenă Ioseb Besarionis dze Djugașvili

Curiozități despre Iosif Stalin
Părinții lui Iosif Stalin. Foto: wikimedia.org

Iosif Stalin nu era de origine rusă. Era originar din Georgia, regiune ocupată de Rusia în 1801. Numele său adevărat era Ioseb Besarionis dze Djugașvili și s-a născut pe 18 decembrie 1878 în Gori. În copilărie era poreclit Soso, un diminutiv al prenumelui Ioseb.

Stalin s-a născut într-o familie săracă. Tatăl său era un cizmar alcoolic, iar mama lui era spălătoreasă.

La vârsta de 7 ani, băiatul s-a îmbolnăvit de variolă, boală care i-a lăsat urme adânci pe față. Când a ajuns la cârma Uniunii Sovietice, aceste urme erau deja șterse din cele mai multe fotografii oficiale.

2

Era complexat de statura sa

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Iosif Stalin. Dictatorul sovietic avea doar 1.63 metri înălțime. Ca să pară mai înalt, purta pantofi cu talpa groasă și stătea cocoțat pe platforme în timpul paradelor sau când ținea discursuri.

Curiozități despre Iosif Stalin
Iosif Stalin la vârsta de 15 ani. Foto: Wikimedia

De asemenea, Stalin era șchiop, iar mâna stângă îi era mai mică decât dreapta și cu mobilitate redusă, ca urmare a unui accident suferit în copilărie.

3

A trecut de la Biblie la Marx

Unele dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Iosif Stalin se referă la pasiunile pe care le avea. În decembrie 1895, mama lui l-a trimis să studieze la seminarul teologic din capitala Georgiei, Tbilisi.

Însă tânărul s-a revoltat împotriva studiului Scripturii, citindu-l în schimb pe Karl Marx și alăturându-se unui grup socialist local. Jurnalul seminarului consemnează faptul că Iosif Stalin se declara ateu, lipsea de la rugăciuni și refuza să-și scoată pălăria în fața călugărilor.

În 1899, tânărul răzvrătit a părăsit seminarul, adoptând din plin o „viață lumească” în care biliardul era la loc de cinste. Iosif Stalin era un jucător de biliard pasionat și foarte priceput și colecționa ceasuri.

Curiozități despre Iosif Stalin
Stalin în 1902, la vârsta de 23 de ani. Foto: wikimedia.org

De asemenea, îi plăceau farsele, iar la evenimentele sociale încuraja cântatul și consumul de alcool. Lui Stalin i-au plăcut florile încă din copilărie, iar în ultimii ani de viață ajunsese un grădinar pasionat.

De asemenea, îi plăceau filmele, în special western-urile. Filmul său preferat era „Volga Volga”, un western sovietic din 1938.

4

Ai auzit de poetul-tâlhar-meteorolog Iosif Stalin?

Înainte de a deveni revoluționar bolșevic și, mai târziu, liderul Uniunii Sovietice, Iosif Stalin a fost poet aspirant. Sub pseudonimul Soselo, a scris și a publicat mai multe poeme.

Între 1906 și 1908, când a fost arestat de autoritățile ruse, Iosif Stalin și banda sa au jefuit bănci, trenuri și nave poștale pentru a finanța organizațiile bolșevice.

Curiozități despre Iosif Stalin
Fotografii și informații din dosarul lui Iosif Stalin ținut de poliția imperială rusă din Sankt Petersburg (1911). Foto: wikimedia.org

În timpul unui jaf armat din 1907, gangsterii lui Stalin (al cărui complice a fost și Lenin) au ucis 40 de oameni, au jefuit două căruțe și au furat echivalentul a patru milioane de dolari (la valoarea de azi). Uneori, pentru a face rost de bani, membrii bandei lui Iosif Stalin răpeau copii de oameni bogați și cereau răscumpărare.

Înainte de a deveni un dictator nemilos și liderul suprem al URSS, singurul loc de muncă normal al lui Stalin a fost cel de meteorolog la un observator din Tbilisi. A trebuit să renunțe la post ca să fugă de poliția secretă a țarului.

Între 1936 și 1938, Stalin a pus în practică „Marea Teroare”, cu scopul de a epura Partidul Comunist și de a-și consolida puterea. Milioane de oameni au fost condamnați la muncă silnică, răpiți sau executați.

Stalin a omorât peste 75% dintre generalii și amiralii Armatei Roșii. O anecdotă spune că, în timp ce aproba listele cu persoanele care urmau să fie asasinate, Iosif Salin a afirmat:

„Cine își va mai aminti de aceste detalii în 10 sau 20 de ani? Cine își amintește numele boierilor de care a scăpat Ivan cel Groaznic? Nimeni!”

Stalin semnând documente. Foto: politros.com
5

A provocat cea mai gravă foamete

Iată una dintre cele mai înfiorătoare curiozități despre Iosif Stalin. Industrializarea forțată a Uniunii Sovietice, ordonată de el, a provocat cea mai gravă foamete din istorie, care a avut loc în Ucraina între 1932 și 1933.

Astăzi, ucrainenii își aduc aminte de foamete sub denumirea de Holodomor sau „moartea prin înfometare”. Numărul sovieticilor care au murit din cauza lipsei de mâncare este estimat la 6-8 milioane, dintre care 4-5 milioane au fost ucraineni.

6

Iosif Stalin a fost nominalizat la Nobelul pentru Pace

În ciuda faptului că a ucis milioane de oameni, Stalin a fost nominalizat de două ori pentru Premiul Nobel pentru Pace, în 1945 și în 1948, „pentru implicarea lui în încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

De asemenea, revista americană Time l-a numit „omul anului” de două ori, în 1939 și 1942.

7

Fiica lui a fugit din URSS

Stalin și fiica lui. Dictatorul o iubea foarte mult pe Svetlana. Foto: Wikimedia

Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Iosif Stalin. Svetlana Iosifovna Allilueva, cunoscută mai târziu ca Lana Peters, a fost copilul cel mai mic și singura fiică a lui Stalin.

La vârsta de 16 ani, Svetlana s-a îndrăgostit de Alexei Kapler, un realizator de film de origine evreiască, în vârstă de 38 de ani. Tatăl ei s-a opus cu vehemență relației, iar în 1943 Kapler a fost condamnat la 5 ani de exil în Vorkuta.

În 1948, a fost condamnat din nou la 5 ani de muncă silnică într-un lagăr de lângă Inta. În 1967, fiica lui Stalin a fugit din Uniunea Sovietică și a cerut azil politic în SUA.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „7 curiozități despre Iosif Stalin, poetul devenit meteorolog, apoi tâlhar”

  1. Câteva precizări:
    -la pct3 ”Volga Volga” 1938, este mai curând comedie bufă decât western.
    -la pct5 În Rusia, foametea a avut mai multe episoade (consemnate în istorie), iar cele care au urmat războiului-revoluțiilor-războiului civil și intervenâiei celor 17 state, ar trebui să fie recunoscute a avea mai mulți ”co-responsabili” (inclusiv România).

    Răspunde

Lasă un comentariu