10 curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii

Datorită aspectului lor unic, zebrele sunt niște animale imposibil de trecut cu vederea. Tiparul lor dungat le-a transformat în muze pentru creatorii de modă și în adevărate ținte pentru mulțimile care vizitează grădinile zoologice.

Însă zebrele sunt mult mai mult decât niște „cai cu dungi”. Iată zece curiozități despre zebre, animalele-emblemă ale Africii.

Tiparul dungat este unic

Curiozitati despre zebre 01
Tiparul fiecărei zebre este unic. Foto: Vision Tours and Safaris

1. Iată prima informație de pe lista noastă de curiozități despre zebre: la ce servesc dungile? Inițial, se credea că dungile le oferă zebrelor protecție, camuflându-le în iarba înaltă a savanei.

Deși alb-negru, tiparul dungat al zebrei este confundat ușor cu iarba din savană de către principalul ei prădător, leul (care suferă de daltonism).

Însă cercetările desfășurate în 2016 au arătat că dungile nu au rolul de camuflaj, deoarece prădătorii miros zebrele înainte de a le putea vedea.

Trei zebre
Foto: Smithsonian Magazine

O altă teorie este aceea că dungile ajută animalul să-și regleze temperatura corpului. Potrivit Science Daily, unii cercetătorii susțin că alternanța dintre dungile negre și cele albe face parte dintr-un mecanism complex de eliberare a căldurii.

O altă ipoteză este că, de fapt, dungile țin la distanță muștele și celelalte insecte. Un experiment a arătat că, deși zburau în jurul zebrelor la fel de mult ca în jurul cailor, muștele se așezau pe zebre mult mai rar.

În cele mai multe cazuri, dungile dezorientau muștele, care sfârșeau prin a intra în coliziune cu zebrele, în loc să se așeze pe ele.

2. Lățimea dungilor și distanța dintre ele diferă de la o specie la alta. Mai mult, cu cât mai la sud trăiește zebra, cu atât mai mare este distanța dintre dungi.

De asemenea, nu există două zebre din aceeași specie care să aibă dungi identice. Tiparul de pe zebră este unic, la fel ca amprentele digitale sau linguale ale oamenilor.

Curiozități despre zebre: Trăiesc în „haremuri”

3. Există trei specii de zebre: zebra lui Burchell, cunoscută și drept „zebra comună”, zebra lui Grevy, botezată după Jules Grevy, președintele francez care a primit cadou un astfel de animal, și zebra Equus sau „zebra de munte”.

Cele trei specii pot fi întâlnite doar în Africa și aparțin genului Equus, care include caii și măgarii.

Curiozitati despre zebre 02
Foto: The World News

4. Pielea zebrei este neagră. La fel ca în cazul pisicilor, al câinilor sau al ghepardului, tiparul dungat al zebrei nu este prezent și pe piele.

Potrivit National Geographic, pielea animalului este complet neagră, ceea ce pare să lămurească una dintre cele mai răspândite curiozități despre zebre: sunt ele albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe?

5. Zebrele sunt, în general, animale sociale. Cu toate acestea, structura socială diferă de la o specie la alta. Zebrele de munte și zebrele comune trăiesc în grupuri (denumite „haremuri”), formate dintr-un mascul și până la șase femele și puii lor.

Spre deosebire de aceste două specii, zebrele lui Grevy nu formează legături sociale permanente. Grupurile nu stau împreună mai mult de câteva luni. Puii stau cu mamele lor, masculii trăiesc singuri.

6. Zebrele sunt încrucișate cu alte cabaline cel puțin din secolul XIX. De obicei, „zebroidele” arată ca părintele non-zebră (cal sau măgar), dar sunt dungate.

Nu se lasă domesticite

7. În general, zebrele au rezistat tuturor eforturilor de domesticire. Probabil că nu au putut fi domesticite din cauza naturii lor agresive – aceeași trăsătură care le permite să supraviețuiască pe câmpiile Africii.

Și așa ajungem la una dintre cele mai interesante curiozități despre zebre: zoologul excentric Lionel Walter Rothschild (1868-1937), al doilea baron de Rothschild, a reușit să dreseze niște zebre și să le înhame la caleașca sa, plimbându-se astfel prin Londra.

Rothchild - Curiozitati despre zebre 02
Walter Rothschild conducând trăsura trasă de zebre către Palatul Buckingham. Foto: Thomson Safaris

Însă Rothschild și-a dat seama că zebrele nu erau potrivite pentru călărit și că alte eforturi de domesticire nu își aveau rostul.

8. Zebrele nu aleargă la fel de repede precum caii. Viteza lor maximă este de aproximativ 56 de kilometri pe oră, însă au o anduranță excelentă. De asemenea, galopul în zig-zag le ajută să scape de prădători.

9. O zebră încolțită lovește cu copitele și mușcă pentru a se apăra. Au existat numeroase relatări despre zebre care au ucis lei, de obicei lovindu-i cu copitele în cap. Au existat și zebre care au rupt maxilarele leilor, aceștia murind în cele din urmă prin înfometare.

10. Cel mai bătrân mascul din familie are cele mai mari responsabilități. În timpul migrației anuale în căutare de mâncare și apă, masculul trebuie să se asigure că grupul nu se îndepărtează prea mult de sursa de apă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu