7 curiozități despre Voltaire, scriitorul care s-a îmbogățit pe seama loteriei

Născut la 21 noiembrie 1694, scriitorul francez Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, a avut o viață tumultuoasă, care ar putea fi transpusă cu succes într-un film de aventuri.

De la perioada petrecută în închisoare pentru că l-a criticat pe regent, la relația cu nepoata sa și îmbogățirea la loterie, iată șapte curiozități despre Voltaire.

1

Nu se cunoaște originea numelui Voltaire

Curiozitati despre Voltaire
Foto: Wikimedia

Scriitorul și-a schimbat numele din François-Marie Arouet în Voltaire în 1718, după ce a ieșit din închisoare și a terminat de scris prima piesă de teatru.

Originile acestui nume sunt neclare, iar unii susțin că scriitorul și-a schimbat numele pentru a-și face uitat trecutul. Conform altei teorii, Voltaire este o anagramă a AROVET LI, scrierea latină a numelui Arouet și inițialele cuvintelor „le jeune” („cel tânăr”).

O altă ipoteză este aceea că scriitorul era cunoscut în familie drept „le petit volontaire” („cel mic și hotărât”), de unde ar fi dervat numele Voltaire.

Un lucru este cert, însă. Lui Voltaire nu îi plăcea deloc numele de botez. Într-o scrisoare trimisă lui Jean-Baptiste Rousseau în martie 1719, i-a cerut acestuia să i se adreseze pe viitor cu apelativul „Monsieur de Voltaire”:

„Am fost atât de nefericit sub numele de Arouet, încât mi-am ales altul, în special pentru a nu fi confundat cu poetul Roi”, scria Voltaire.

Poetul Roi era, cel mai probabil, menestrelul Adenes le Roi.

2

Curiozități despre Voltaire: A făcut închisoare pentru că l-a jignit pe regent

Inchisoarea Bastilia
Voltaire a fost închis în închisoarea Bastilia între 16 mai 1717 și 15 aprilie 1718, într-o celulă fără fereastră, cu pereți groși de trei metri. Foto: Wikimedia

Unul dintre primele momente de notorietate pentru Voltaire a avut loc în 1717, când Franța era condusă de Filip al II-lea, Duce de Orleans, care deținea funcția de regent pentru Ludovic al XV-lea, care era doar un copil la acea vreme.

Voltaire a scris versuri critice la adresa conducătorilor țării, iar picătura care a umplut paharul a fost faptul că l-a ironizat regent și l-a acuzat că are o relație incestuoasă cu propria fiică.

După cum era de așteptat, Filip al II-lea a fost extrem de furios. I-a interzis lui Voltaire să mai calce în Paris și l-a închis în închisoarea Bastilia, unde a petrecut aproape un an.

3

A făcut avere învingând loteria cu propriile ei arme

Curiozitati despre Voltaire 02
Portretul lui Voltaire, realizat de Maurice Quentin de La Tour. Foto: Wikimedia

Iată una dintre cele mai amuzante curiozități despre Voltaire. În 1729, matematicianul Charles Marie de La Condamine i-a propus scriitorului o schemă prin care urmau să se îmbogățească exploatând o slăbiciune a loteriei din Paris.

La acea vreme, statul francez le vindea locuitorilor capitalei bilete de loterie, pentru a-i încuraja să cumpere obligațiuni (un bilet la loterie valora o obligațiune).

Cu fondurile adunate, statul urma să își plătească datoriile. Doar că această operațiune avea un punct slab: fiind atât de concentrate pe vânzarea obligațiunilor, autoritățile nu și-au dat seama premiul depășea valoarea tuturor biletelor puse în vânzare.

Astfel, Voltaire și un grup de prieteni au cumpărat toate biletele puse în vânzare, au păcălit sistemul și au câștigat o sumă considerabilă. Scriitorul tocmai devenise „putred de bogat”.

4

Multe dintre cărțile sale au fost interzise

Dat fiind că scrierile sale denigrau totul, de la religie la sistemul de justiție, Voltaire s-a confruntat frecvent cu cenzura din partea guvernului francez.

O bună parte din munca sa a fost interzisă, iar autoritățile au ordonat chiar ca anumite cărți ale sale să fie arse. Pentru a combate cenzura, Voltaire și-a tipărit mare parte din scrieri în străinătate, adeseori sub pseudonim.

Celebrul său roman „Candide” a fost atribuit inițial unui anume Dr. Ralph, iar Voltaire a încercat să se distanțeze de carte timp de câțiva ani după ce guvernul și biserica au condamnat-o.

În ciuda eforturilor de a rămâne anonim, Voltaire a trăit constant cu frica de arestare. În 1734, după ce a publicat „Scrisori privind națiunea engleză”, a fost nevoit să se refugieze în mediul rural. De asemenea, a petrecut mulți ani într-un exil neoficial în Elveția.

5

A avut o relație amoroasă cu propria nepoată

Curiozitati despre Voltaire - Marie Louise Mignot
Scriitorul alături de Marie Louise Mignot, pictură de Charles-Nicolas II Cochin. Foto: Nice Art Gallery

Una dintre cele mai scandaloase curiozități despre Voltaire are legătură cu viața sa amoroasă. Scriitorul nu s-a căsătorit niciodată, însă a avut numeroase aventuri.

La un moment dat, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără văduvă, nimeni alta decât propria sa nepoată, Marie Louise Mignot.

Marie era fiica surorii mai mari a lui Voltaire. Era frumoasă, plină de viață și strălucitoare. Relația lor – despre care nu se știe dacă a fost sau nu platonică – a durat zeci de ani, iar Voltaire îi scria femeii scrisori de amor în limba italiană, ca să nu poată fi citite de servitorii curioși.

În 1744, Marie s-a și mutat cu scriitorul, servindu-i ca menajeră și însoțitoare. Însă înainte de relația cu Marie, Voltaire a trăit o poveste de iubire cu marchiza Émilie du Châtelet. Relația lui Voltaire cu Émilie a început în 1733, iar el i-a rămas devotat mulți ani.

Emilie du Chatelet
Émilie du Châtelet era o matematiciană și o fiziciană apreciată în comunitatea științifică a vremii. Foto: Wikimedia

Émilie și soțul său locuiau la castelul Cirey-Sur-Blaise și l-au adăpostit pe Voltaire într-una dintre numeroasele sale fugi din calea autorităților. Astfel, locuind sub același acoperiș, Voltaire și Émilie și-au continuat relația amoroasă nestingheriți.

Însă, treptat, cei doi s-au îndepărtat. Voltaire a cunoscut-o pe Marie, iar în 1748 Émilie a început o aventură cu un tânăr poet. A rămas însărcinată cu acesta și a murit la scurt timp după ce a născut. Moartea lui Émilie a fost una dintre marile tragedii din viața lui Voltaire.

6

Curiozități despre Voltaire: A fost spion o scurtă perioadă de timp

Frederic cel Mare
Frederic cel Mare era un mare admirator al lui Voltaire. Foto: Prussian History

În 1736, Voltaire a început să corespondeze cu regele Prusiei, Frederic cel Mare, pe care l-a și vizitat de câteva ori. În 1743, înaintea uneia dintre aceste vizite, Voltaire a pus la cale un plan: să se folosească de această poziție pentru a-și repara relațiile cu autoritățile franceze.

După ce s-a angajat să devină informator al guvernului francez, Voltaire a trimis câteva informări despre politica și finanțele lui Frederic cel Mare.

Însă scriitorul s-a dovedit a fi un spion nepriceput, iar planul său s-a destrămat după ce Frederic a început să-l suspecteze.

7

Le-a vândut ceasuri Ecaterinei cea Mare și lui Ludovic al XV-lea

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Voltaire. În timp ce locuia în Ferney, Elveția, în anii 1770, Voltaire s-a asociat cu un grup de ceasornicari și a deschis o ceasornicărie pe moșia sa.

Cu scriitorul pe post de manager și finanțator, afacerea s-a dezvoltat și a devenit

Castelul lui Voltaire
Castelul lui Voltaire din Ferney, locul de unde acesta conducea afacerea cu ceasuri. Foto: Wikimedia

una dintre cele mai bune ceasornicării din Europa. Voltaire și-a folosit vasta rețea de contacte din lumea aristocrației pentru a găsi clienți.

Printre cei care au cumpărat ceasuri de la Voltaire s-au numărat împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei și regele Ludovic al XV-lea al Franței.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu