Considerat unul dintre cele mai faimoase monumente din lume, acest loc le oferă vizitatorilor momente excepționale, transformând orice vacanță într-o amintire de neșters. Iată câteva curiozități despre Turnul Eiffel, cea mai emblematică structură artificială din Franța.
Luând în considerare standardele de siguranță de la momentul construcției turnului, este remarcabil că doar un muncitor a murit în timpul acestui proces, mai precis în timpul instalării lifturilor.
1. Numele cel mai faimos turn din lume se datorează proprietarului companiei responsabile de proiect, inginerul și specialistul în structuri metalice Gustave Eiffel.
La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în picioare timp de 20 de ani, dar ținând cont că turnul s-a dovedit util în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.
2. Structura a început să prindă contur în 1887. La construcția sa au participat 250 de muncitori, iar inaugurarea a avut loc la 31 martie 1889. Turnul a fost deschis publicului în data de 6 mai a aceluiași an.
3. Înălțimea totală a turnului este de 324 de metri, cu tot cu antena pe care o are în vârf; fără ea, Turnul Eiffel atinge doar 300 de metri înălțime. De asemenea, cântărește 10.000 de tone și are 5 milioane de lumini. Francezii numesc turnul „Doamna de Fier”.
4. Timp de 41 de ani, Turnul Eiffel a fost cea mai înaltă clădire din lume. Supremația a luat sfârșit în 1930, când clădirea Chrysler din New York și i-a „furat” titlul.
5. În august 1944, cu puțin înainte de eliberarea Parisului, Hitler i-a ordonat guvernatorului militar Dietrich von Choltitz (german, dar cu strămoșii francezi) să-l demoleze, însă acesta a refuzat.
6. Puterea vântului mișcă turnul cu 15-20 de centimetri spre stânga sau spre dreapta, înainte sau înapoi. Mișcarea este imperceptibilă cu ochiul liber.
7. Turnul „crește” cu până la șase centimetri în timpul verii, dilatându-se datorită temperaturii ridicate.
8. Costul total al construcției a fost de 7.8 milioane franci. Fundația turnului are 30 de metri adâncime, iar întreaga structură are peste două milioane de nituri de siguranță.
9. Este cel mai vizitat monument din lume, potrivit site-ului său oficial. Șapte milioane de persoane vizitează monumentul în fiecare an și aproape 250 de milioane de oameni au făcut acest lucru de când a fost inaugurat.
10. Știai că există peste 20 de copii ale Turnului Eiffel în întreaga lume? Unele dintre aceste replici se găsesc în Spania, Rusia, China, Atena, Mexic și Guatemala.
Vezi și „De ce să mai mergem în Europa?” Chinezii au clonat Parisul, cu tot cu Turnul Eiffel
Curiozități despre Turnul Eiffel: Vândut la fier vechi
Iată și cea mai surprinzătoare mențiune din lista noastră de curiozități despre Turnul Eiffel. Victor Lustig, un om deosebit de șarmant, un manipulator înnăscut, cu o prezență de spirit nemaiîntâlnită, a dus o viață demnă de film și a reușit escrocheria secolului XX: a vândut Turnul Eiffel!
Un nume binecunoscut în lume în anii 1900, bărbatul era faimos pentru viața luxoasă pe care o ducea. De-a lungul vieții, a comis cu un extraordinar talent numeroase escrocherii, păcălindu-i chiar și pe cei mai vigilenți.
Dar adevărata operă a lui Lustig a fost un act de o uimitoare îndrăzneală: a reușit să vândă Turnul Eiffel. Pare de necrezut? Aici poți citi întreaga sa poveste.
LUCRURI NESTIUTE, DAR NECESARE PENTRU UN OM CEVA MAI CITIT SI CARE ESTE CURIOS DE TOT CE SE INTAMPLA IN TERRA SI MAI ALES IN TRECUTUL CAT MAI INDEPARTAT.E NECESAR PENTRU INTELECTUL NOSTRU. MULTUMIRI