10 curiozități despre Turnul Eiffel, cel mai faimos monument din lume

Considerat unul dintre cele mai faimoase monumente din lume, acest loc le oferă vizitatorilor momente excepționale, transformând orice vacanță într-o amintire de neșters. Iată câteva curiozități despre Turnul Eiffel, cea mai emblematică structură artificială din Franța.

Luând în considerare standardele de siguranță de la momentul contrucției turnului, este remarcabil că un singur muncitor a murit în timpul acestui proces, și anume în timpul instalării lifturilor.

curiozități despre Turnul Eiffel

1. Numele cel mai faimos turn din lume se datorează proprietarului companiei responsabile de proiect, inginerul și specialistul în structuri metalice Gustave Eiffel.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.

2. Structura a început să prindă contur în 1887. La construcția sa au participat 250 de lucrători, iar Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889. A fost deschis publicului în data de 6 mai a aceluiași an.

3. Înălțimea totală a turnului este de 324 de metri, cu tot cu antena pe care o are în partea de sus; fără ea, Turnul Eiffel atinge doar 300 de metri înălțime. De asemenea, cântărește 10.000 de tone și are 5 milioane de lumini. Francezii numesc turnul „Doamna de Fier”.

curiozități despre Turnul Eiffel
Curiozități despre Turnul Eiffel: timp de patru decenii, a fost cea mai înaltă clădire din lume

4. Timp de 41 de ani, Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume, până în 1930, când clădirea Chrysler a fost construită în New York și i-a „furat” titlul.

5. În august 1944, cu puțin înainte de eliberarea Parisului, Hitler i-a ordonat guvernatorului militar Dietrich von Choltitz (german, dar cu strămoșii francezi) să-l demoleze, însă acesta a refuzat.

6. Puterea vântului mișcă turnul cu 15-20 de centimetri spre stânga sau spre dreapta, înainte sau înapoi, deși mișcarea aceasta este imperceptibilă cu ochiul liber.

7. Turnul „crește” cu până la șase centimetri în timpul verii, dilatându-se datorită temperaturii înalte.  Dar și acest lucru este destul de greu de văzut cu ochiul liber.

Turnul Eiffel

8. Costul total al construcției a fost de 7.8 milioane franci. Fundația turnului este de 30 de metri adâncime, iar întreaga structură are mai mult de 2 milioane de nituri de siguranță.

9. Este cel mai vizitat monument din lume, potrivit site-ului său oficial. Șapte milioane de persoane vizitează monumentul în fiecare an și aproape 250 de milioane de oameni au făcut acest lucru de când a fost inaugurat.

10. Știai că există mai mult de 20 de copii ale Turnului Eiffel în întreaga lume? Unele dintre aceste replici se găsesc în Spania, Rusia, China, Atena, Mexic și Guatemala.

Vezi și „De ce să mai mergem în Europa?” Chinezii au clonat Parisul, cu tot cu Turnul Eiffel

Curiozități despre Turnul Eiffel: Vândut la fier vechi

Iată și cea mai surprinzătoare mențiune din lista noastră de curiozități despre Turnul Eiffel. Victor Lustig, un om deosebit de șarmant, un manipulator înnăscut, cu o prezență de spirit nemaiîntâlnită, a dus o viață demnă de film și a reușit escrocheria secolului XX: a vândut Turnul Eiffel!

Turnul Eiffel - Lustig
Foto: historyanswers.co.uk

Un nume binecunoscut în lume în anii 1900, bărbatul era faimos pentru viața luxoasă pe care o ducea. Într-adevăr, Lustig chiar nu era un om obișnuit.

De-a lungul vieții, a comis cu un extraordinar talent numeroase escrocherii, păcălindu-i chiar și pe cei mai vigilenți. Dar adevărata operă a lui Lustig a fost un act de o uimitoare îndrăzneală: a reușit să vândă Turnul Eiffel.

Pare de necrezut? Aici poți citi întreaga sa poveste.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „10 curiozități despre Turnul Eiffel, cel mai faimos monument din lume”

  1. LUCRURI NESTIUTE, DAR NECESARE PENTRU UN OM CEVA MAI CITIT SI CARE ESTE CURIOS DE TOT CE SE INTAMPLA IN TERRA SI MAI ALES IN TRECUTUL CAT MAI INDEPARTAT.E NECESAR PENTRU INTELECTUL NOSTRU. MULTUMIRI

    Răspunde

Lasă un comentariu