10 curiozități despre tigri, ucigașii singuratici ai Orientului

Felinele mari sunt considerate „regii junglei”. Oriunde în lume, aceste creaturi sunt admirate, iubite și, în același timp, temute. Dintre toate felinele mari, tigrii sunt cunoscuți pentru natura lor sălbatică și feroce.

Există multe tipuri de tigri, precum tigrul bengalez, tigrul siberian sau tigrul malaezian. Tigrul este considerat animalul național în cinci țări: India, Coreea de Sud, Malaezia, Myanmar și Bangladesh.

Așadar, iată zece curiozități despre tigri, detalii interesante pe care probabil că nu le știai.

1

Tigrii au și pielea dungată, nu numai blana

curiozități despre tigri
Foto: Pinterest

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre tigri. Tigrii au niște dungi foarte distincte și grațioase pe blană. Însă puțini știu că dungile există și pe pielea tigrilor, nu doar pe blană.

Aceste dungi sunt rezultatul pigmentării pielii. Dacă ai îndepărta părul unui tigru, ai obține un animal fără blană, însă cu dungi.

De asemenea, așa cum oamenii se nasc cu amprente unice, tigrii au tipare de dungi unice. Nu există doi tigri care să aibă același tipar.

2

Limba tigrilor e atât de aspră, încât poate smulge carnea

curiozități despre tigri
Foto: Twitter

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre tigri. Limba unui tigru are niște protuberanțe mici, ascuțite, asemănătoare cu spinii, numite papile.

Papilele sunt umflături mici, tari și încovoiate care acoperă toată limba animalului. Acestea fac ca limba să fie atât de aspră, încât dacă un tigru te linge de câteva ori, îți poate vătăma pielea și te poate face să sângerezi.

Această limbă abrazivă îl ajută pe tigru să îndepărteze pielea și penele de pe corpul prăzii.

3

Răgetul tigrului poate să paralizeze prada

Răgetul tigrului este puternic și are capacitatea de a paraliza animalul care îl aude. Felinele mari au niște pliuri groase sub coardele vocale. Răgetul lor distinct este rezultatul vibrațiilor acestor pliuri vocale.

Tigrii produc două feluri de răgete, dintre care numai unul poate fi auzit de oameni. Cel pe care nu îl putem auzi are o frecvență joasă.

Un astfel de sunet traversează distanțe mari, trecând prin clădiri, păduri dese, munți și chiar și prin oase. Produce fiori și are capacitatea de a paraliza alte creaturi.

Iar un răget puternic și zgomotos poate paraliza pentru câteva momente animalele și chiar și oamenii.

4

Tigrii sunt mult mai grei decât leii

Iată încă o informație interesantă de pe lista noastră de curiozități despre tigri. Cele două feline mari, tigrii și leii, par a fi de aceeași mărime, însă tigrii sunt mai feroce decât leii.

Tigrii cântăresc în jur de 300-360 de kilograme, iar leii, aproximativ 250 de kilograme. Motivul pentru care tigrii sunt mai puternici decât leii este faptul că trupurile lor au o densitate musculară mai mare și sunt mai suple decât ale leilor.

Au existat multe cazuri când tigrii au învins leii într-o luptă. În 2011, la o grădină zoologică din Turcia, un tigru a pătruns în îngrăditura unui leu și i-a retezat jugulara cu o singură lovitură.

Tigrii și leii au și stiluri de luptă diferite. Tigrii sunt cunoscuți pentru atacurile lor precise, executate cu rapiditate, în timp ce leii sunt mai interesați să hărțuiască și să lovească prada.

5

Vederea nocturnă a unui tigru e de șase ori mai puternică decât a unui om

curiozități despre tigri
Foto: bigcatrescue.com

Tigrii au vederea nocturnă foarte bună. Sunt vânători pe timp de noapte și au un avantaj față de prada a cărei acuitate vizuală este afectată de întuneric.

Ochii lor au mai multe bastonașe (care le oferă o vedere bună în condiții de lumină puțină) și mai puține conuri (care oferă vederea colorată și funcționează mai bine în condiții de luminozitate crescută).

În comparație cu oamenii, tigrii pot să vadă de șase ori mai bine noaptea, însă vederea pe timp de zi este mai slabă decât cea a oamenilor. De asemenea, ochii tigrului sunt cei mai strălucitori din regnul animal.

Au o membrană specială care reflectă lumina cu mare intensitate prin retină. Spre deosebire de multe alte animale, ochii tigrului sunt situați în partea din față a capului, ceea ce le oferă o vedere tridimensională și le conferă un avantaj atunci când vânează.

6

Tigrii siberieni vânează urși

curiozități despre tigri
Foto: factsc.com

Iată una dintre cele mai neașteptate curiozități despre tigri. Tigrii siberieni sunt cei mai mari membri ai familiei felinelor mari, dar urșii sunt mai mari decât tigrii.

Cântăresc în jur de 340 de kilograme și au înălțimea de 1.2 metri. Cu toate acestea, se crede că tigrii siberieni vânează urși negri și bruni, deoarece în fecalele unui tigru au fost găsite fire de păr de urs.

Ambele animale au aceeași forță atunci când lovesc, însă tigrii sunt luptători mai buni. Amândouă animalele au tehnici de luptă similare: se ridică pe picioarele din spate și lovesc cu labele anterioare.

Urșii sunt greu de învins fiindcă trupurile lor masive îi apără de răni grave. Însă tigrii, fiind agili și inteligenți, reușesc aproape întotdeauna să iasă învingători.

7

Tigrii sunt creaturi solitare

Tigrii nu sunt creaturi sociabile și trăiesc singuri în teritoriul pe care și-l revendică. Faptul că sunt solitari este unul dintre motivele pentru care au pierdut coroana de „regi ai junglei” în favoarea leilor.

Puii de tigru stau laolaltă numai între opt și zece săptămâni după ce tigroaica naște. După ce se pot descurca singuri, își părăsesc mama și iau viața pe cont propriu.

Masculii caută teritorii noi și partenere de împerechere, în timp ce femelele trăiesc de obicei pe propriile lor teritorii. Astfel, tigrii duc o viață retrasă și evită socializarea.

8

Există hibrizi tigru-leu

curiozități despre tigri
Foto: Pinterest

Tigrii și leii aparțin categoriei felinelor mari, dar sunt două specii diferite. Totuși, uneori se împerechează între ei, ceea ce are ca rezultat hibrizii tigru-leu.

Acesta nu este un fenomen natural, deoarece leii și tigrii nu se împerechează între ei în sălbăticie. Hibrizii rezultați din împerecherea unui tigru cu o leoaică sunt mai mici și cântăresc aproximativ 180 de kilograme.

Sunt foarte agresivi și au caracteristici contradictorii, deoarece leii sunt sociabili, iar tigrii, nu. Sunt expuși la multe boli și trăiesc mai puțin.

9

Între 1800 și 2009, tigrii au ucis aproximativ 373.000 de oameni

Iată și cea mai sumbră dintre aceste curiozități despre tigri. Nicio altă felină mare nu ucide oameni atât de des ca tigrul. Însă studiile arată că tigrii nu au tendința de a intra într-un habitat uman ca să caute prada.

De aceea, oamenii sunt atacați de feline doar atunci când pătrund în junglă. Tigrii care îmbătrânesc și își pierd vigoarea și abilitatea de a vâna sunt candidații cei mai probabili la titlul de „mâncători de oameni” (pentru că oamenii sunt o pradă ușoară).

Pe lângă asta, un alt motiv pentru care tigrii atacă omul este faptul că acesta îi invadează din ce în ce mai mult habitatul. Cele mai multe atacuri care alcătuiesc acest număr incredibil – 373.000 – au avut loc în Asia de Sud și de Sud-Est.

10

Urmele de pe fruntea tigrului seamănă cu semnul chinezesc pentru „rege”

curiozități despre tigri
Foto: Twitter

Iată și ultima informație din lista noastră de curiozități despre tigri: fiecare tigru are un tipar unic de dungi, însă semnul de pe frunte este similar la aproape toți tigrii.

Semnul seamănă cu caracterul chinezesc care desemnează conceptul de „rege”. Astfel, chinezii privesc tigrii ca fiind animale regale, neînfricate și puternice.

Tigrul este un animal special în cultura chineză și este venerat de peste 5.000 de ani. Oamenii tineri și plini de energie sunt comparați cu tigrii. Un elev care a învățat din greu ca să-și atingă scopul este numit cu bunăvoință „copil-tigru”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu