7 lucruri interesante despre Thailanda, țara contrastelor

Vizitată anual de 32,5 de milioane de turiști, Thailanda este celebră pentru plajele sale deosebite, pentru mâncarea gustoasă și pentru diversitatea faunei și a florei. În acest articol îți prezentăm zece curiozități despre Thailanda, o țară a contrastelor, care merită văzută măcar o dată în viață.

1

Capitala cu cel mai lung nume din lume

Curiozitati despre Thailanda 02
În marile orașe ale Thailandei, tradiționalul se „împletește” cu modernul. Foto: Kimpton Hotels

În limba thailandeză, Thailanda se numește Prathet Thai, care înseamnă „Țara celor liberi”. Este singura țară din sud-estul Asiei care nu a fost niciodată colonizată de o națiune europeană.

Thailanda a purtat mai multe nume de-a lungul istoriei. Timp de sute de ani, țara a purtat denumirea orașelor dominante la acea vreme, precum Sukhothai, Ayutthaya și Thonburi.

Începând cu secolul XIX, acest stat s-a numit pe rând, de mai multe ori, Siam (cuvânt de origine sanscrită care înseamnă „întuneric” sau „maro”) și Thailanda.

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Thailanda: aici se află capitala cu cel mai lung nume din lume.

Oficial, denumirea completă al Bangkok-ului este „Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit”.

În traducere, înseamnă „Orașul îngerilor, marele oraș al nemuritorilor, orașul magnific al celor nouă pietre nestemate, scaunul regelui, orașul palatelor regale, locuința zeilor întrupați, ridicat de Visvakarman la porunca lui Indra”.

2

Veneția Orientului

Bangkok
Foto: BBC

În secolul XIX, Bangkok-ul era cunoscut drept „Veneția Orientului” deoarece clădirile din oraș erau construite pe piloni, de-a lungul canalelor râului Chao Phraya.

Pe măsură ce orașul s-a extins, majoritatea canalelor au fost umplute cu pământ și pavate.

3

Animale gigantice

Pitonul reticulat
Un piton reticulat. Foto: The Star

În apele Thailandei trăiește cel mai mare pește din lume, rechinul-balenă, care poate atinge lungimea de 12 metri.

Tot în această țară trăiește și cel mai lung șarpe din lume, pitonul reticulat, care la maturitate are 10 metri lungime.

4

Peștele care se cațără în copaci

Una dintre cele mai bizare creaturi care trăiesc în Thailanda (și în mai multe țări din Asia și de pe coasta Africii) este un pește din familia Oxudercidae, capabil să meargă pe uscat și să se cațere în copaci.

Își folosește înotătoarele pentru a „merge” și poate absorbi oxigenul prin piele și mucoasa bucală. Își petrece cea mai mare parte a timpului pe uscat, mâncând algele din locurile mocirloase rămase în urma refluxului.

5

Poluare extremă

Curiozitati despre Thailanda - poluare
Foto: The Pattaya News

Polițiștii rutieri din Bangkok poartă măști pe față din cauza nivelului foarte ridicat de poluare a aerului.

În plus, secțiile de poliție sunt echipate cu tuburi de oxigen, în cazul în care polițiștii leșină din cauza gazelor de eșapament din aer.

Aproximativ 25% din polițiștii din Bangkok dezvoltă o formă de boală pulmonară.

6

Centrul producătorilor de opiu

Opium
O plantație de mac, folosit pentru a produce opiu, heroină și alte derivate opiacee. Foto: UN News

În anii ’60 -’70, regiunea de nord a Thailandei era un producător major de opiu.

Zona de nord a Thailandei, împreună cu zona vestică a Laosului și partea de est a Myanmarului formează „Triunghiul de Aur”, celebru pentru producția și traficul de opiu și heroină.

7

Adevărații frați siamezi

Chang si Eng
Siamezii Chang și Eng. Foto: Wikimedia

Când vine vorba de curiozități despre Thailanda, trebuie să menționăm și cazul fraților Eng și Chang, cei care au dat lumii termenul de „gemeni siamezi”.

Cei doi frați s-au născut în 1811 într-un sat de lângă Bangkok. Erau uniți în zona toracelui și au participat la multe expoziții de bizarerii în jurul lumii.

Într-un final, cei doi frați s-au stabilit în SUA, au devenit cetățeni americani, au cumpărat sclavi și s-au căsătorit cu două surori, cu care au avut, în total, 21 de copii.


Dacă vrei să afli povestea extraordinară a gemenilor siamezi, îți recomandăm Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi. Au avut 21 de copii cu soțiile lor, care erau surori.

 


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

2 comentarii la „7 lucruri interesante despre Thailanda, țara contrastelor”

  1. Interesant articolul,cu o singură temă nu sunt de acord, și anume plantațiile de opiu,e incorect spus.Sunt plantații de maci, opiul este extras apoi din bulbul macului (după ce îi cad petalele).

    Răspunde

Lasă un comentariu