6 curiozități despre Tasmania, locul cu cel mai curat aer din lume

La 24 noiembrie 1642, exploratorul olandez Abel Tasman devenea primul european care punea piciorul pe insula pe care astăzi o numim Tasmania.

Acest teritoriu vast, cu vegetație abundentă, plaje pitorești și animale ciudate este unul dintre cele mai fascinante locuri din lume. Iată, așadar, șase curiozități despre Tasmania.

1

Care a fost numele inițial al insulei?

Abel Tasman alături de soție și fiică, pictură atribuită lui Jacob Gerritsz Cuyp (1637). Foto: Wikimedia

Deși Abel Tasman a fost primul european care a ajuns pe această insulă, aborigenii știau de existența sa din timpuri străvechi. Dovezile arheologice atestă că aborigenii locuiesc în Tasmania de cel puțin 35.000 de ani.

După ce a descoperit insula, exploratorul olandez a numit-o Anthoonij Van Diesmenslandt sau Pământul lui Anthony Van Diemen, după sponsorul expediției, guvernatorul general al Indiilor Olandeze de Est (cunoscute astăzi drept Indonezia).

În ciuda numelui oficial, utilizarea denumirii alternative – Tasmania – a devenit tot mai frecventă, iar la 1 ianuarie 1856 insula a fost botezată oficial cu acest nume.

Aborigenii, în schimb, denumesc insula Trowunna, Trowenna sau Loetrouwitter.

2

Port Arthur a fost una dintre cele mai brutale colonii penitenciare britanice

Stânga: deținuți la muncă. Dreapta: „miriapodul deținuților” de la Port Arthur (1836). Foto: Biblioteca de Stat din Victoria

Situat la aproximativ 100 de kilometri de capitala insulei, Hobart, Port Arthur este plin de clădiri vechi, peluze îngrijite și priveliști frumoase.

Dar în spatele acestui aspect pitoresc stă o istorie întunecată. Între 1833 și 1853, Port Arthur a fost o colonie penitenciară în care ajungeau cei mai periculoși criminali din Marea Britanie.

Aici existau cele mai dure măsuri de securitate din întregul sistem penitenciar britanic, iar deținuții erau pedepsiți în cele mai brutale moduri.

În Port Arthur se practica la scară largă izolarea. De asemenea, se punea în aplicare „sistemul silențios” de pedeapsă: deținuților le era pusă o cagulă pe față și erau obligați să stea în liniște deplină, pentru a reflecta la ceea ce făcuseră.

Din cauza întunericului și a liniștii, mulți au dezvoltat boli psihice. Port Arthur era cunoscută drept închisoarea din care nu se putea evada, deși unii prizonieri nu s-au lăsat descurajați de acest renume și au reușit să fugă.

Află mai multe despre acest subiect din articolul Colonia penitenciară Port Arthur și condamnații puși să împingă tramvaiul.

3

Curiozități despre Tasmania: Insula are cel mai curat aer de pe planetă

Cel mai curat aer de pe planetă se găsește în nord-vestul Tasmaniei, în Peninsula Cape Grim. Încă din 1976, aici funcționează o stație de măsurare a poluării aerului, iar valorile înregistrate aici arată că nivelul de poluare este cel mai scăzut de pe Terra.

Absența poluării se datorează poziției Tasmaniei în Oceanul Antarctic, departe de alte mase de pământ. De asemenea stația de la Cape Grim este situată pe traseul unor vânturi care aduc aer proaspăt dinspre ocean, de la mii de kilometri depărtare.

4

Apă de ploaie îmbuteliată

Cape Grim este apă de ploaie, la propriu. Foto: Cape Grim

Datorită absenței poluării, apa de ploaie care cade în zona Cape Grim este foarte pură. De altfel, în această zonă se îmbuteliază apă de ploaie (aprobată de autoritățile de sănătate din SUA, UE, Australia și Japonia).

O sticlă de 880 de mililitri costă nu mai puțin de 49 de dolari australieni (aproximativ 30 de euro).

5

Copacul care se clonează singur de 43.600 de ani

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Tasmania. Pe insulă trăiește unul dintre cei mai vechi copaci din lume, Lomatia tasmanica.

Lomatia tasmanica în ghiveci. Foto: Wikimedia

Având înălțimea de până la opt metri, acest arbore este deosebit prin faptul că toate exemplarele care cresc astăzi în Tasmania sunt clone identice din punct de vedere genetic.

Deoarece are trei seturi de cromozomi (fiind, așadar, steril), copacul se reproduce doar cu ajutorul crenguțelor care cad pe pământ și dezvoltă rădăcini noi. Planta nou formată va fi o copie identică a plantei-mamă.

Exemplare fosilizate, identice din punct de vedere genetic cu plantele de astăzi, au fost găsite în straturi de pământ vechi de 43.600 de ani, astfel că Lomatia tasmanica este una dintre cele mai bătrâne plante de pe pământ.

Singura colonie cunoscută de Lomatia tasmanica este formată din aproximativ 600 de plante.

6

Curiozități despre Tasmania: Este locul de origine a diavolului tasmanian

Diavolul tasmanian. Foto: Wikimedia

Popularizat în special prin Taz, celebrul personaj de desene animate din seria Looney Tunes, diavolul tasmanian are dimensiunea unui câine de talie mică, are blana neagră și este cel mai mare marsupial carnivor din lume.

Extrem de vocal și agresiv, acest animal feroce emană un miros înțepător și neplăcut, produs de o glandă situată în zona genitală. Când se simte amenințat, diavolul tasmanian scoate sunete stridente și mușcă.

De altfel, raportat la dimensiunea corpului, acest animal are cea mai puternică mușcătură dintre toate mamiferele carnivore din lume.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu