8 curiozități despre struți, cei mai rapizi alergători bipezi

Cine ar fi zis că struțul deține atât de multe recorduri ale regnului animal? Nu este doar cea mai mare pasăre din lume; de asemenea, depune cele mai mari ouă și este cel mai rapid alergător cu două picioare.

Iată o serie de curiozități pe care probabil că nu le știai despre această pasăre fascinantă, care, chiar dacă are niște aripi enorme, se încăpățânează să nu zboare.

1

Struțul este cea mai mare pasăre din lume

Foto: Pinterest

Struțul este cea mai mare pasăre din lume. Cântărește de obicei între 63 și 130 de kilograme și măsoară între 1.8 și 2.7 metri înălțime.

2

Struțul are cele mai mari ouă din lume

Ouăle de struț depășesc în mărime și greutate toate ouăle de pasăre, deși, de fapt, cele mai mici ouă în raport cu dimensiunea păsării adulte.

În medie, un ou de struț are 15 centimetri lungime, 13 centimetri lățime și cântărește 1.4 kilograme.

3

Struții nu își îngroapă capul în nisip

Foto: Pinterest

Contrar credinței populare, struții nu își îngroapă capul în nisip. Acest mit a început probabil cu Pliniu cel Bătrân (23-79 e.n.), care a scris despre struți că „își imaginează, cu capul și gâtul băgate în tufiș, că tot corpul le rămâne ascuns.”

4

Struții petrec lunile de iarnă în perechi sau singuri

De obicei, struții își petrec lunile de iarnă în perechi sau singuri. În doar 16% dintre observațiile făcute asupra struților au apărut mai mult de două păsări adulte.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În timpul perioadei de reproducere și, uneori, în perioade de ploi abundente, struții trăiesc în grupuri nomade de cinci până la 50 de păsări (conduse de o femelă), care călătoresc adesea împreună cu alte animale care pasc, cum ar fi zebrele sau antilopele.

5

Struții sunt cele mai rapide păsări terestre din lume

Struții au doar doua degete la fiecare picior. Foto: Pinterest

Struțul poate fugi cu viteza de aproximativ 97 kilometri pe oră, ceea ce îl face atât cea mai rapidă pasăre de uscat, cât și cel mai rapid animal cu două picioare din lume.

6

Struții nu au dinți

Struții se hrănesc în principal cu semințe, iarbă, fructe și flori și, din când în când, mănâncă și insecte precum lăcustele. Lipsiți de dinți, înghit pietre care acționează ca gastroliți (servesc la măcinarea hranei).

Un struț adult transportă aproximativ un kilogram de pietre în stomac.

7

Un ou de struț echivalează cu 25 de ouă de găină

Foto: Pinterest

După cum se poate estima și din imagine, o omletă dintr-un ou de struț este echivalentul unei omlete din aproximativ 25 de ouă de găină.

8

Struții au doar două degete la fiecare picior

Struțul are doar două degete la fiecare picior (majoritatea păsărilor au patru), iar unghia de pe degetul mare seamănă cu o copită.

Degetul extern nu are unghie. Numărul redus de degete este o adaptare care pare să ajute la alergare.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu