Lucrurile uimitoare care se petrec în corpul tău atunci când strănuți

Strănutul este una dintre minunile corpului uman, unul dintre reflexele noastre protectoare. Deși durează doar o secundă, trebuie să știi că are în spate un proces complex, care implică multe părți ale corpului.

Așadar, te invităm să descoperi ce se întâmplă în corpul tău atunci când strănuți.

Mecanismul strănutului

stranut_01
Foto: iStock

Când sistemul nostru respirator este iritat de factori precum praful sau polenul, terminațiile nervoase minuscule trimit un mesaj către creier. La rândul lui, creierul trimite mesaje către numeroase părți ale corpului uman, pentru a facilita strănutul.

Strănutul implică numeroase procese, care au loc într-un timp foarte scurt. Când strănutăm, mușchii pieptului presează plămânii, iar aceștia evacuează brusc o cantitate mare de aer.

Simultan, laringele se închide etanș, ceea ce face ca aerul să fie direcționat spre nas cu o viteză de până la 160 de kilometri pe oră.

Și să nu uităm de jetul de salivă: între 2.000 și 5.000 de picături pline de bacterii sunt propulsate de nasul și gura ta atunci când strănuți (iată, deci, de ce ar trebui să folosim șervețele, pentru a-i proteja pe cei din jur).

Strănutul este, fără îndoială, un proces fascinant. Atât de interesant, încât a făcut obiectul multor cercetări. Cea mai recentă îi aparține Lidiei Bourouiba, fizician de la Massachusetts Institute of Technology.

Rezultatele cercetării au fost publicate în The New England Journal of Medicine în 2016. Studiul este elaborat, însă scopul este simplu: să înțeleagă modul în care saliva propulsată în timpul strănutului (cu microbii aferenți) călătorește prin aer.

Bourouiba împarte strănutul în categorii pe care nu le vom trece în revistă. Totuși, îți prezentăm mai jos o filmare cu încetinitorul, care este impresionantă.

Nu te abține

Uneori, simți nevoia să strănuți când ești la o întâlnire sau la o piesă de teatru. Poate că te chinui să înăbuși reflexul, pentru a nu îi deranja pe cei din jur.

Însă este mai bine să-ți întrerupi colegii și interlocutorii decât să-ți riști sănătatea, spun cercetătorii. Spre exemplu, un bărbat de 34 de ani din Leicester, Marea Britanie, a sfârșit prin a-și rupe laringele încercând să blocheze un strănut puternic.

stranut_02
Foto: iStock

Bărbatul spune că ceva i-a „pocnit” în gât după ce s-a prins de nas și și-a închis gura, pentru a opri un strănut. Aerul sub presiune nu a avut pe unde să iasă, așa că a rupt țesutul moale al laringelui.

Din această cauză, bărbatul s-a hrănit mult timp printr-un tub, iar în final, și-a devenit complet. Cercetătorii care au descris cazul în jurnalul BMJ Case Reports au afirmat că înăbușirea unui strănut poate fi periculoasă și poate cauza, în unele cazuri, chiar anevrisme cerebrale.

Nu toate strănuturile sunt la fel

stranut_03
Foto: iStock

Există mai multe feluri de strănut, unele zgomotoase, altele aproape silențioase. Însă cel mai amuzant este că unii oameni strănută doar o singură dată, în timp ce alții strănută în reprize.

„Unii oameni trec prin reprize de strănutat. Este un reflex neurologic, care variază de la o persoană la alta. Unii oameni strănută în reprize de câte 10 sau 20 de strănuturi. Acest lucru depinde de nivelul de iritare a mucoasei nazale. De obicei, oamenii strănută până când iritația încetează”, explică Mitchell Grayson, profesor în Departamentul de Alergii și Imunologie clinică al Universității de Medicină Wisconsin.

Curiozități legate de strănut

stranut_04
Foto: iStock

Probabil te-ai întrebat de ce închidem ochii atunci când strănutăm. Ei bine, acest gest este un reflex. Nu există un motiv întemeiat pentru care facem acest lucru, pur și simplu așa reacționează corpul nostru.

De ce le urăm „noroc” sau „sănătate” celor care strănută? Există mai multe explicații, cea mai cunoscută fiind aceea că urarea îi aparține Papei Grigore al VII-lea, care îi binecuvânta pe cei care strănutau, ca să nu se îmbolnăvească de ciumă.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Lucrurile uimitoare care se petrec în corpul tău atunci când strănuți”

Lasă un comentariu