8 curiozități despre Steven Spielberg, regizorul care a absolvit facultatea de film la 55 de ani

Născut la 18 decembrie 1946, Steven Spielberg este un adevărat maestru al filmului, ajungând al doilea cel mai bogat regizor din lume (după George Lucas), cu un portofoliu de peste 100 de pelicule regizate de-a lungul unei cariere de o jumătate de secol.

Printre filmele sale se numără „Jaws”, „Jurassic Park” și „Saving Private Ryan”, ca să amintim doar câteva dintre titlurile care s-au bucurat de succes enorm. Steven Spielberg este un nume cunoscut încă din anii ‘70, iar comunitatea sa de fani se întinde pe mai multe generații.

Steven Spielberg
Spielberg alături de macheta unui dinozaur din „Jurassic Park”. Foto: Pinterest

Totuși, cum a ajuns acest cineast la faima de care se bucură astăzi? Ce evenimente i-au modelat cariera? Iată o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre Steven Spielberg:

1

Steven Spielberg a câștigat doar un dolar de pe urma primului său film

Steven Spielberg este miliardar. Și-a sporit averea cu fiecare film pe care l-a regizat, nu a ajuns aici peste noapte.

Când avea doar 16 ani, a creat primul său film, un SF intitulat „Firelight”. Pentru acest proiect a avut la dispoziție un buget minuscul, de doar 500 de dolari, câțiva prieteni din liceu și garajul părinților săi.

Foto: Pinterest

Filmul a fost prezentat la un cinematograf din Phoenix, Arizona, iar vânzările de bilete i-au adus un profit „enorm”: doar un dolar. Toată lumea trebuie să înceapă de undeva…

2

A fost cel mai tânăr regizor care a semnat un contract pe termen lung

Steven Spielberg a intrat în istoria filmului prin mai multe realizări de-a lungul carierei sale, dar prima dată când a făcut-o avea doar 20 de ani.

În timp ce era student la Universitatea de Stat din California (USC), a obținut un stagiu neremunerat la Universal Studios, la departamentul de editare. În timpul stagiului, i s-a permis să creeze un scurtmetraj intitulat „Amblin”.

Steven Spielberg
Foto: Getty Images

Filmul a primit multe laude și premii care i-au atras atenția lui Sidney Sheinberg, vicepreședintele Universal Studios. Sheinberg i-a oferit lui Spielberg un contract de regie pe șapte ani, transformându-l în cel mai tânăr regizor care a semnat vreodată un contract pe termen lung.

3

Steven Spielberg a absolvit facultatea la 55 de ani

Pe când era student la USC, cariera lui Spielberg a început să ia avânt, drept pentru care a decis să renunțe la facultate pentru a lucra cu normă întreagă la Universal Studios.

Chiar dacă a devenit unul dintre cei mai respectați regizori și chiar a obținut cinci doctorate onorifice, Spielberg a regretat întotdeauna că nu și-a terminat studiile.

Steven Spielberg
Foto: Getty Images

În 2002, la vârsta de 55 de ani și la 34 de ani după ce s-a retras de la USC, a obținut oficial diploma de licență cu spcializarea film și producție video, participând la ceremonia de absolvire a studiilor.

Cu acea ocazie, a declarat că a insistat să termine facultatea pentru a le transmite copiilor săi și tinerilor, în general, cât de important este să își urmeze aspirațiile universitare.

4

Deține 2.5% din prima parte a seriei „Star Wars”

George Lucas și Steven Spielberg sunt buni prieteni și fiecare a crezut întotdeauna în munca celuilalt. În 1976, cei doi au demonstrat cât de mult se susțin reciproc ajungând la o înțelegere.

Când George Lucas a vizitat platoul de filmare al peliculei „Close Encounters of the Third Kind”, a fost convins că filmul urma să aibă un mare succes.

Steven Spielberg
Spielberg primind Leul de Aur la cel de-al 50-lea Festival Internațional de Film de la Veneția, 1993. Foto: Wikimedia

George Lucas a preconizat și că „Star Wars” va avea succes la public, astfel că a propus un târg: el și Spielberg să își cedeze reciproc 2.5% din profitul obținut de filmul fiecăruia.

„Star Wars” a devenit unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile, aducându-i lui Steven Spielberg 40 de milioane de dolari, în timp ce Lucas a câștigat 13 milioane de dolari de pe seama titlului prietenului său.

5

Steven Spielberg nu a încasat nimic pentru „Schindler's List”

Spielberg a realizat zeci de filme influente de-a lungul anilor, dar cel care a avut cel mai mare impact emoțional asupra sa a fost „Schindler’s List”, din 1993.

Steven Spielberg
Spielberg alături de Liam Neeson, actorul care a interpretat rolul lui Oskar Schindler. Foto: Getty Images

Filmul i-a adus mai multe premii prestigioase, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun regizor, dar a generat și peste 300 de milioane de dolari, din care Spielberg nu a încasat nimic.

Spielberg a declarat că s-ar „mânji cu sânge” dacă ar face profit de pe urma peliculei, deoarece mesajul transmis de film era mai important decât recompensa financiară.

În schimb, a folosit fondurile pentru a înființa Fundația Shoah, în onoarea victimelor Holocaustului. Chiar dacă nu a obținut bani de pe urma filmului, în final a avut numeroase beneficii, folosindu-se de acest titlu ca promo pentru cursul său avansat de regie și producție de film.

6

„James Bond” l-a refuzat de două ori

Spielberg alături de Tom Hanks la filmarea lui „Saving Private Ryan”. Foto: Getty Images

Mulți fani ar fi tentați să creadă că un regizor atât de talentat precum Spielberg ar putea regiza orice film și-ar dori. Totuși, nu este cazul, deoarece Spielberg a fost respins de două ori de către producătorii seriei „James Bond”.

La începutul carierei, Spielberg i s-a adresat regizorului „James Bond”, Albert Broccoli, cu propunerea de a se implica în regia unuia dintre filme.

Broccoli i-a spus lui Spielberg că are nevoie de mai multă experiență înainte de a regiza un film „James Bond”. Spielberg i-a urmat sfatul și, după ce a lansat „Schlinder’s List”, a abordat din nou subiectul. De data, lui Spielberg i s-a spus că serviciile sale sunt prea scumpe.

7

Diagnosticat cu dislexie

Steven Spielberg un gura uriașului rechin mecanic din „Jaws”. Foto: Getty Images

Se pare că nimic nu-l poate opri pe Steven Spielberg, nici măcar o tulburare precum dislexia (dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce citești). În anii de școală, Spielberg a fost adesea batjocorit pentru incapacitatea sa de a citi bine. Nimeni nu știa la acel moment de ce suferă.

Abia la vârsta de 60 de ani a fost diagnosticat formal, după ce a obținut miliarde de dolari, câteva premii prestigioase și… diploma de licență.

Astfel, a devenit o sursă de inspirație pentru și mai mulți oameni, deoarece nu a lăsat niciodată ca vreun obstacol să-l împiedice să devină unul dintre cei buni regizori din toate timpurile.

8

Steven Spielberg nu este bogat, este putred de bogat

Căsătorit de două ori, Steven Spielberg are un fiu din prima căsătorie cu actrița Amy Irving și alți cinci copii și doi fii vitregi cu actuala soție Kate Capshaw. Familia sa nu trebuie să ducă grija banilor.

Spielberg nu numai că a regizat unele dintre filmele cu cele mai mari încasări realizate vreodată, ci a luat și decizii înțelepte atunci când a venit vorba de bani.

O mare parte din avere a obținut-o pe seama celor trei filme „Jurassic Park”: 250 de milioane de dolari doar pentru primul film. Spielberg primește, de asemenea, 2.5% din încasările „Star Wars” (mulțumită înțelegerii cu George Lucas).

Forbes estimează că averea lui Spielberg este de 3.6 miliarde de dolari, în timp ce Indicele Bloomberg o situează la 6.18 miliarde de dolari. La atâtea miliarde, ce mai contează această diferență…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu