fbpx

7 curiozități despre stângaci, misterul geneticii umane

Există printre noi o „minoritate” la care nu ne gândim prea mult și care îi uimește pe savanți de decenii întregi: stângacii. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace, însă nimeni nu știe cu siguranță de ce acești oameni sunt atât de rari.

Probabil că este vorba de un amestec de factori, care includ genetica, evoluția și chiar și hormonii prenatali. Sau cauzele ar putea fi altele. În acest articol îți prezentăm cele mai interesante curiozități despre stângaci descoperite până acum de oamenii de știință.

1. Gemenii au șanse mai mari să fie stângaci

Curiozitati despre stangaci 01

Dacă 10% din populația generală este stângace, la gemeni acest procent este de 21%. Așadar, gemenii au o probabilitate de două ori mai mare să fie stângaci și nimeni nu știe exact de ce.

2. Preferința pentru o anumită mână este ereditară?

Curiozitati despre stangaci 02

Doi părinți stângaci au o șansă de 26,1% să aibă un copil stângaci, în timp ce la părinții dreptaci șansa este de doar 9,5%.

3. Și animalele au preferințe

Curiozitati despre stangaci 03

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci. Oamenii nu sunt singurele ființe care manifestă o preferință pentru folosirea unei anumite părți a corpului. Spre exemplu, cimpanzeii sunt dreptaci în proporție de 70% din efectivele speciei.

De asemenea, s-a observat că unele broaște de copac preferă să sară într-o anumită direcție – stânga sau dreapta – atunci când fug de prădători.

4. Curiozități despre stângaci – Papagalii preferă stânga

Curiozitati despre stangaci 04

Prin contrast, papagalii par înclinați să-și folosească membrul stâng. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a relevat că 47% preferau să prindă mâncarea cu gheara stângă. 33% preferau gheara dreaptă, iar restul nu arătau nicio preferință anume.

5. E posibil ca totul să se decidă înainte de naștere

Curiozitati despre stangaci 05

La oameni, dominanța unei anumite mâini s-ar putea decide în uter. Cercetătorii care au studiat gestul de a-și suge degetul mare la 75 de fetuși. Zece ani mai târziu, au descoperit că toți cei care și-au supt degetul mare de la mâna dreaptă erau dreptaci.

În schimb, doar 67% dintre cei care sugeau degetul mare de la mâna stângă au devenit stângaci.

6. Curiozități despre stângaci – Emisferele creierului acționează diferit

Curiozitati despre stangaci 06

Se crede că emisfera stângă a creierului uman este responsabilă cu limbajul, atât în ceea ce privește procesarea sunetului, cât și în ceea ce privește vorbirea. Savanții au descoperit că lucrurile stau astfel în cazul a 95% dintre dreptaci.

La stângaci, însă, procentajul este de doar 76%. În cazul restului de 30% dintre stângaci, fie domină emisfera dreaptă, fie nu există nicio dominanță.

7. Cum sunt văzuți în diverse culturi

Curiozitati despre stangaci 07

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci: modul în care erau văzuți acești oameni în diverse culturi. Spre exemplu, eschimoșii considerau că stângacii sunt vrăjitori.

De altfel, în vremea Inchiziției Spaniole, stângacii erau interogați și torturați cu prioritate, din același motiv. În Maroc, stângacii sunt considerați a fi „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare și cu nepriceperea. Și totuși, există și câteva culturi în care stângacii erau văzuți cu ochi mai buni.

Spre exemplu, incașii credeau că stângacii au capacități de vindecare și puteri magice. De asemenea, tribul Zuni, din America de Nord, credea că a fi stângaci este semn de noroc.


În continuare, descoperă 7 trăsături pe care nu știai că le-ai moștenit de la părinți.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>