7 curiozități despre somnambulism și oamenii care nu dorm în timpul somnului

În excelentul film mut „Cabinetul doctorului Caligari”, un hipnotizator sinistru controlează un somnambul, folosindu-l pentru a comite o serie de crime într-un oraș.

Desigur, acest film din 1920 nu este o reprezentare corectă a somnambulismului, însă chiar și la un secol după apariția filmului, această tulburare a somnului tot nu este bine înțeleasă.

Cabinetul doctorului Cagliari
Foto: Museum of Modern Art

Nici măcar nu știm care este cauza sa. Probabil că există mai multă ficțiune decât adevăr în ceea ce privește somnambulismul, și faptul că știm atât de puține nu face decât să sporească enigma acestui fenomen.

În același timp, lucrurile pe care le cunoaștem ne pot ajuta să clarificăm măcar o parte din misterul adunat în jurul acestui fenomen.

În continuare, îți prezentăm o listă cu curiozități despre somnambulism, una dintre cele mai curioase experiențe pe care le poate trăi o persoană.

1

Somnambulii pot desfășura o mulțime de activități

Somnambulism
Foto: BrainFacts

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre somnambulism. Unul dintre lucrurile pe care le știm despre somnambulism este faptul că unii oameni merg sau desfășoară alte activități în timp ce dorm.

Un studiu trece rapid în revistă aceste activități, printre care se numără mersul prin casă, îmbrăcatul și chiar și mâncatul. În cazurile mai grave, somnambulii au reușit să ducă la bun sfârșit inclusiv sarcini complexe, precum condusul mașinii.

2

Somnambulismul apare în general într-o anumită fază a somnului

 

Somnul se împarte în mai multe faze, iar corpurile noastre se comportă diferit în fiecare dintre aceste etape. Somnambulismul apare în faza a treia a somnului lipsit de mișcări rapide ale ochilor sau „somnul non-REM”.

În această fază, creierele noastre produc mai multe unde delta, ceea ce are ca rezultat un somn profund din care este dificil să-l trezești pe cel care doarme. Pe lângă somnambulism, în această fază pot să apară și coșmarurile.

Dacă somnambulismul apare în timpul somnului REM, acesta poate indica existența tulburării numite oficial „tulburarea de comportament în cadrul somnului REM” și poate fi asociat cu boli neurologice, precum Parkinson.

3

Cei mai mulți somnambuli sunt copii sau adolescenți

curiozități despre somnambulism
Există șanse mari ca somnambulii să fie copii sau adolescenți, mai degrabă decât adulți. Foto: StarsInsider

Somnambulismul apare la copii și adolescenți mai des decât la adulți, deoarece adulții au parte de mai puțin somn în faza a treia. Cercetătorii nu știu cu siguranță de ce lucrurile stau așa. Somnambulismul apare și la adulți, însă mult mai rar.

4

Somnambulismul ar putea fi ereditar

Există dovezi că somnambulismul este o trăsătură de familie. Pentru realizarea unui studiu despre somn prezentat în 2014, au fost analizați 1.940 de copii născuți între 1997 și 1998, fiindu-le monitorizat somnul în perioada martie 1999 – martie 2011.

30% dintre copii au trecut prin faze de somnambulism. Dacă unul dintre părinți era somnambul, era de trei ori mai probabil că și copilul să fie somnambul. Dacă ambii părinți erau somnambuli, era de șapte ori mai probabil ca și copilul să fie somnambul.

5

Curiozități despre somnambulism - Are și alte manifestări

curiozități despre somnambulism
Cea mai bună cale de a proceda cu un somnambul este să îl ghidezi înapoi în pat. Foto: TreeHugger

Pe lângă faptul că umblă și se îmbracă în timp ce dorm, somnambulii pot avea și următoarele manifestări:

  • Ochii deschiși în timpul somnului
  • Expresia facială imobilă
  • Atunci când se trezesc, nu își amintesc că au mers în somn
  • Confuzie sau dezorientare la trezire
  • Comportament agresiv, dacă îi trezește cineva
6

Curiozități despre somnambulism - Trezitul brusc nu este fatal

Poate cel mai răspândit mit este acela conform căruia trezirea unui somnambul este un lucru periculos pentru sănătatea acestuia.

Somnambulii pot fi speriați și foarte dezorientați când se trezesc, pot chiar avea reacții violente sau confuze, însă până în prezent nu se cunosc cazuri în care cineva să fi murit pentru că a fost trezit.

În general, experții recomandă ca somnambulul să fie ghidat ușor înapoi în pat.

7

Din punct de vedere medical, somnambulismul nu poate fi tratat

Iată și ultima informație de pe lista noastră cu curiozități despre somnambulism. Nu există tratamente specifice pentru somnambulism, fiindcă de obicei nu este nevoie de ele.

S-ar putea prescrie tranchilizante pe termen scurt, pentru a reduce frecvența episoadelor, însă schimbările de stil de viață pot fi de ajutor. O rutină de somn regulat, evitarea băuturilor cu cafeină și relaxarea înainte de somn pot să rezolve adeseori problema, fără să fie nevoie de medicație.

Ca să știi mai mult, citește „Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm”

În această carte, Matthew Walker răspunde la cele mai importante întrebări despre somn: ce efecte au cofeina și alcoolul asupra somnului? Ce se întâmplă cu adevărat în timpul somnului REM? De ce felul cum dormim se schimbă de-a lungul vieții? Cum ne afectează medicamentele somnul și ce daune pot face pe termen lung?

Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.

„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Despre somn este o lectură încântătoare!” – Daniel Gilbert, profesor de psihologie, Harvard University

„Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu