15 curiozități despre șerpi, cele mai temute și mai puțin înțelese animale

De obicei, șerpii sunt periculoși, dar dincolo de acest lucru și de aspectul lor ciudat (de tub musculos care se târăște), sunt animale foarte interesante. Tocmai de aceea, îți prezentăm 15 curiozități despre șerpi, niște viețuitoare care în multe culturi de pe Glob sunt asociate cu moartea și tot ce e mai rău.

1. Cele mai vechi fosile de șerpi datează de la 140 până la 160 de milioane de ani. Asta înseamnă că șerpii se târau de-a lungul și de-a latul pământului pe vremea când existau dinozaurii.

2. Șerpii pot trăi în aproape orice mediu, de la jungle și deșerturi la lacuri.

3. Există peste 3.460 specii de șerpi, dintre care doar 600 sunt veninoase. Și din cele 600, 200 reprezintă amenințări serioase pentru oameni.

4. În medie, șerpii veninoși ucid anual 90.000 de oameni.

5. Capul desprins de trup al unui șarpe este capabil să muște. Aceste mușcături inoculează cantități foarte mari de venin.

curiozități despre șerpi
Foto: Pinterest

6. De obicei, un șarpe își păstrează colții între șase și zece săptămâni. Când un colț se desprinde, în locul său crește altul.

7. Șerpii nu au pleoape. Ochii lor sunt protejați de o peliculă transparentă, care se reînnoiește de fiecare dată când năpârlesc.

8. În unele culturi, mușcăturile de șarpe erau folosite ca metodă de execuție. În Europa medievală, o formă de pedeapsă cu moartea consta în aruncarea oamenilor condamnați într-o groapă de șerpi, unde sfârșeau din cauza multiplelor mușcături veninoase.

Curiozități despre șerpi: deși au nas, adulmecă folosind limba.

Știai că… O nouă specie de șarpe a fost descoperită în stomacul altui șarpe?

9. Titanoboa cerrejonensis este o specie dispărută, care a trăit în America de Sud acum aproximativ 60 de milioane de ani. Acesta este cel mai mare șarpe găsit până în prezent. Se estimează că măsura 13 de metri lungime și avea greutatea de 1.135 kilograme.

Titanoboa trăia în lacuri și zone mlăștinoase și își ucidea prada prin strangulare. Pe meniul său se găseau – printre altele – crocodili și anaconde.

 

10. Insula Queimada Grande, cunoscută și sub denumirea de Insula cobrelor, este insula cu cei mai mulți șerpi din lume. Are suprafața de 430.000 de metri pătrați și se estimează că densitatea de șerpi de aici este de un exemplar pe metru pătrat.

Insula
Foto: Epoch Times

11. Chiar dacă au nas perfect funcțional, șerpii se folosesc de limbă ca să adulmece aerul și să detecteze substanțele chimice din mediul înconjurător.

12. Cele mai mici specii trăiesc, în medie, 12 ani, în timp ce cea mai mare specie poate ajunge la vârsta de 40 de ani.

13. Cel mai mic șarpe din lume este Tetracheilostoma carlae, care măsoară doar 10 centimetri și se hrănește cu termite și larve. Acest șarpe nu este veninos.

șerpi
Foto: Taringa

14. Un șarpe poate înghiți lucruri mult mai mari decât capul său, inclusiv oameni. Acest lucru se datorează faptului că mandibula și maxilarul nu sunt fixe, ci au ligamente extrem de flexibile.

Căutată de toți sătenii, o femeie din Indonezia a fost găsită într-un piton de 7 metri

15. Femelele unor specii de șerpi se pot reproduce prin intermediul partenogenezei, un tip de reproducere asexuală, caz în care descendenții sunt clone genetice ale mamei lor.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu