20 de curiozități despre Războiul Rece, cel mai ciudat conflict din istorie

În acest articol îți prezentăm 20 de curiozități despre Războiul Rece, detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine confruntarea absurdă care a dominat lumea timp de 45 de ani.

Între 1946 și 1991, Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică și aliații lor au fost prinse într-un conflict tensionat, complex și greu de înțeles, cunoscut drept Războiul Rece.

Curiozitati despre razboiul rece
Foto: vox.com

Deși între aceste tabere era pace în mod oficial, perioada a fost caracterizată de o luptă agresivă a înarmării, războaie sângeroase purtate prin terți intermediari și manipulări ideologice. Pentru asta, părțile implicate în conflict au recurs, uneori, la niște gesturi de-a dreptul bizare.

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Războiul Rece. URSS deținea – în secret – hărți atât de detaliate ale zonei arctice canadiene, încât unele nave maritime le folosesc și în ziua de astăzi drept hărți oficiale.

2. În timpul Războiului Rece, sovieticii puteau să-și dea seama dacă un pașaport emis de URSS era contrafăcut (produs în Occident) pentru că fibrele metalice din pașapoartele autentice se deteriorau repede din cauza calității proaste a metalului.

3. Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Războiul Rece se referă chiar la țara noastră. În timpul războiului, SUA au trimis în România 20.000 de biblii (distribuite prin rețelele bisericilor reformate din Transilvania, în special).

Suspectând o operațiune a SUA îndreptată împotriva României, Nicolae Ceaușescu a ordonat confiscarea materialelor. O ediție din iunie 1985 a Wall Street Journal relata că bibliile confiscate fuseseră transportate la fabrica de celuloză de la Brăila, unde au fost reciclate și transformate în hârtie igienică.

4. URSS și SUA au avut discuții legate de explorarea în comun a spațiului cosmic. URSS aproape că a acceptat, însă președintele John F. Kennedy a fost asasinat în timpul tratativelor, iar sovieticii nu aveau deloc încredere în vicepreședintele Lyndon B. Johnson, așa că planul a fost abandonat.

5. Sovieticii credeau că clădirea din curtea centrală a Pentagonului era o zonă pentru întâlniri ultrasecrete și au îndreptat rachete nucleare în direcția acestei clădiri. De fapt, construcția era un spațiu unde se vindea mâncare pentru angajați.

Prezervative
Foto: twitter.com

6. La un moment dat, liderii americani au luat în calcul planul de a arunca din avion, deasupra Uniunii Sovietice, prezervative uriașe inscripționate cu mesajul „mărime medie”. Prin această măsură bizară, americanii doreau să demoralizeze inamicul, demonstrând „superioritate anatomică”.

7. La apogeul Războiului Rece, pentru a-și demonstra capacitățile militare superioare, Forțele Aeriene ale SUA au dezvoltat un plan secret: să detoneze o bombă atomică pe Lună. Modelul matematic al exploziei a fost realizat de astrofizicianul Carl Sagan.

8. Alte curiozități despre Războiul Rece: În 1951, CIA a introdus în secret cantități enorme de LSD în pâinea unei brutării din satul francez Point-Saint-Esprit. Sătenii au crezut că înnebunesc, dar de fapt era vorba de un experiment legat de controlul minții.

9. Pentru a testa scaunele ejectabile din avioanele supersonice, cercetătorii din SUA au folosit urși vii, pe care i-au drogat.

Aceste curiozități despre Războiul Rece te vor ajuta să înțelegi mai bine dedesubturile unei conflagrații tăcute

10. Termenul „Război Rece” a fost inventat de George Orwell (autorul cărților de mare imact „1984” și „Ferma animalelor”) în eseul intitulat „Tu și bomba atomică”.

Termenul mai fusese folosit înainte în alte contexte, dar Orwell l-a utilizat pentru prima dată pentru a descrie lumea de după Al Doilea Război Mondial.

11. În timpul Războiului Rece, termenul „țară din lumea a treia” nu se referă la o țară săracă, așa cum este acum. Țările din lumea a treia erau statele care nu se aflau în alianță nici cu SUA (lumea întâi), nici cu URSS (lumea a doua). Acestea erau așa-numiteele state nealiniate.

Curiozitati despre razboiul rece 02
Nikita Hrușciov și John F. Kennedy. Foto: huffpost.com

12. La un moment dat, Nikita Hrușciov i-ar fi spus liderului chinez Mao Zedong: „Berlinul reprezintă testiculele Vestului. Dacă vreau să facă Vestul să urle, prind în strânsoare Berlinul.”

13. În 1962, lumea a fost la un pas de distrugerea totală, însă apocalipsa nucleară a fost oprită de un colonel rus. În timpul Crizei rachetelor cubaneze, Vasili Arhipov a împiedicat lansarea unei torpile nucleare, care ar fi declanșat un război nuclear devastator între SUA și URSS.

14. „Operațiunea Kitty” este o altă întâmplare care își merită locul între cele mai fascinante curiozități despre Războiul Rece. Operațiunea a fost lansată de CIA și consta în implantarea de dispozitive de ascultare în pisici, pentru a trage cu urechea la discuțiile sovieticilor.

Operatiunea pisica
Foto: history.com

Prima misiune a dat greș, după ce pisica a fost călcată de o mașină. Operațiunea, care a costat 15 milioane de dolari, a fost abandonată.

15. Mathias Rust, un aviator german în vârstă de 18 ani (cu o experiență de zbor de doar 50 de ore) a zburat ilegal prin spațiul aerian sovietic, a trecut de sistemele de apărare și a aterizat în Piața Roșie. Toate acestea în scopul de a reduce tensiunile dintre SUA și URSS.

16. Căprioarele din Cehia nu trec nici astăzi granița cu Germania. Ele urmează exemplul părinților lor, care evitau gardul electrificat care se afla acolo în timpul Războiului Rece.

Jeleznogorsk
Punctul de intrare în orașul închis Jeleznogorsk, regiunea Kursk. Aici se afla o uzină destinată producerii de plutoniu pentru armament. Foto: Wikimedia Commons

17. În anii ’60, la apogeul Războiului Rece, avioanele SUA care aveau bombe atomice la bord zburau constant în jurul lumii, ca măsură de precauție în cazul unui atac al URSS. Cinci dintre aceste avioane s-au prăbușit și în cel puțin două cazuri s-a înregistrat contaminare nucleară.

18. În URSS existau multe „orașe închise” (centre secrete de cercetare), unde accesul străinilor era interzis și cel al cetățenilor sovietici era strict controlat. Unele dintre aceste orașe își păstrează acest statut chiar și astăzi.

19. „Bomba țarului” este cea mai mare bombă nucleară detonată vreodată. Ea a fost detonată de sovietici pe 30 octombrie 1961. Bila de foc a avut un diametru de 7 kilometri.

Lumina exploziei a fost atât de puternică, încât s-a văzut de la 1.000 de kilometri distanță. Ciuperca atomică s-a ridicat la 64 de kilometri înălțime (la o înălțime de 7 ori mai mare decât a Everestului).

20. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Războiul Rece. Hărțile distribuite de sovietici în SUA foloseau proiecții cartografice distorsionate. URSS și Vietnamul păreau mai mari, mai apropiate și, astfel, mai amenințătoare.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „20 de curiozități despre Războiul Rece, cel mai ciudat conflict din istorie”

Lasă un comentariu