fbpx

5 curiozități despre plastic, materialul ieftin care a ajuns sa ne sufoce

Îl găsim peste tot: sub formă de pungi de cumpărături, ca bidoane pentru apă, învelind diverse materiale de construcții sau făcând parte din dispozitivele electronice pe care le folosim zilnic. Dar, deși este ieftin și foarte rezistent (sau poate tocmai din cauza acestor atribute), plasticul a ajuns o pacoste pentru mediul în care trăim. Bineînțeles, nu plasticul în sine este o problemă, ci neglijența cu care îl folosim. În acest articol, îți prezentăm câteva curiozități despre plastic pe care probabil că nu le știai.

1. Din ce este făcut plasticul

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre plastic. Acest material este compus din polimeri, care sunt niște molecule de mari dimensiuni formate din alte molecule molecule, mici și identice, numite monomeri.

Curiozitati despre plastic
Foto: yanik88/iStock/Getty Images

Cele mai multe lanțuri de polimeri sunt lungi; la fel ca șiragurile de mărgele, ele se pot îndoi sau încolăci. Cel mai comun material plastic, polietilena (compusă din lanțuri foarte lungi de hidrocarburi), este folosit la fabricarea pungilor de cumpărături și a sticlelor.

2. Curiozități despre plastic – Începuturile

Povestea plasticului a început în deceniul al șaselea al secolului al XIX-lea, când inventatorul britanic Alexander Parkes a combinat un compus organic, celuloza (obținută din plante), cu acid nitric și solvenți.

Astfel, Parkes a obținut „parkesina”, un material flexibil, pe care l-a prezentat în 1862 la Marea Expoziție din Londra. Materialul produs de Parkes era foarte ieftin, însă avea un mare defect: se crăpa foarte ușor. De aceea, a fost un eșec din punct de vedere comercial.

Apoi, a intrat in scenă chimistul american Leo Hendrick Baekeland. În 1907, savantul a avut ideea de a combina metanolul cu gudron de huilă, obținând astfel bachelita rezistentă la foc.

Alexander Parkes
Alexander Parkes, inventatorul plasticului. Foto: Wikimedia Commons

Acest „material cu o mie de întrebuințări” a fost folosit la fabricarea telefoanelor, dispozitivelor casnice, aparatelor de fotografiat și a altor obiecte.

Un an mai târziu, chimistul elvețian Jacques E. Brandenberger a amestecat viscoza (un lichid dens, pe bază de celuloză) într-o baie acidă. Apoi, a întins materialul până a obținut o folie.

A spălat foliile cu înălbitor și agenți emolienți. Și-a numit creația „celofan”, o combinație între cuvintele „celuloză” și „diaphane” („diafan”, „transparent”, în limba franceză).

Celofanul a devenit baza pentru banda adezivă, inventată în 1930 de către un inginer de la compania 3M, Richard Drew.

Curiozități despre plastic 02
Banda adezivă inventată de Drew a devenit populară în întreaga lume. Foto: 3m.com

Și așa am ajuns la una dintre cele mai amuzante curiozități despre plastic: În 1940, termenul „celofan” a primit titlul de al treilea cel mai frumos cuvânt din limba engleză, după cuvintele „mamă” și „memorie”.

3. De ce se degradează atât de greu?

Bacteriile și ciupercile nu reușesc să descompună majoritatea moleculelor de plastic, care sunt prea mari pentru a fi digerate. Acesta este motivul pentru care cele milioanele de tone de reziduuri de plastic produse în fiecare an își păstrează forma inițială.

Deși nu se degradează cu ușurință, unele mase plastice sunt „fotodegradabile”: lumina soarelui poate rupe legăturile moleculare din polimeri, făcând materialul să devină casant și cauzând spargerea sa în bucăți mici, adesea microscopice.

4. Curiozități despre plastic – Pungile, un dezastru ecologic

La nivel global, în fiecare secundă sunt folosite 160.000 de pungi de plastic. Circa 5.000 de miliarde de astfel de pungi sunt produse în fiecare an. Puse cap la cap, acestea ar ajunge pentru a înconjura Pământul de aproximativ șapte ori.

Pungi plastic 02
Foto: expatlifeinthailand.com

Plasticul începe să se degradeze doar după 700 de ani, procesul putând dura până la 300 de ani. Asta înseamnă că niciuna dintre pungile de plastic produse până în prezent și aruncate în natură nu s-a degradat încă.

Pentru a înțelege cât de dăunător și răspândit este acest material, trebuie să știi că în Pacificul de Nord există de șase ori mai multe deșeuri de plastic (sub formă de particule miscroscopice) decât plancton.

5. Plastic terapeutic?

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre plastic. În 2011, chimiștii de la Institutul Elvețian de Tehnologie au creat cea mai mare moleculă sintetică din istorie, un polimer numit „PG5”, care are masa a 200 de milioane de atomi de hidrogen.

Cercetătorii elvețieni cred că PG5 poate înmagazina substanțe medicamentoase în nenumăratele sale cute și, dacă este injectat în fluxul sanguin, poate inocula aceste substanțe în organism, exact acolo unde este nevoie de ele.


Ți-a plăcut acest articol? Vezi și 25 de imagini din iad care arată ce înseamnă poluarea în China. Apoi, află cum au încercat australienii să prevină poluarea apelor, cu „capcana de gunoi, soluția genială care s-ar putea aplica și în România.

Distribuie articolul:

Citește în continuare

Abonează-te la Incredibilia.ro

Fii fără grijă, nu facem spam.

Abonează-te la newsletter sau urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau YouTube și vei primi zilnic cele mai interesante articole, filme și recomandări!

>