12 curiozități despre Paraguay, unde câțiva oameni dețin 90% din bogățiile țării

Printre vecinii Paraguayiului, această țară este un paradis al cumpărăturilor, oferindu-le posibilitatea de a avea produsele la care visează atât de mult la un preț mai mic. Însă adevărul este că farmecului acestui stat nu se rezumă doar la shopping. În acest articol îți prezentăm 12 curiozități despre Paraguay, detalii care te vor apropia de cultura acestei țări latino-americane.

1. Trei țări împart o intersecție la graniță numită Tripla Frontieră Iguazú, situată între Paraguay, Brazilia și Argentina. Interesant este că, în 1864-1870, toate cele trei țări (plus Uruguay) au fost implicate într-un război în care au murit 90% dintre bărbații din Paraguay.

Foto: Reproducere / YouTube
Foto: Captură YouTube

2. În 1800, Paraguay a devenit prima țară din America de Sud care a avut o cale ferată. Linia Asunción-Encarnación a fost construită de inginerii britanici în 1858-1861.

3. Poate că Paraguayul nu are ieșire la mare, dar acest lucru nu îl împiedică să aibă cea mai mare flotă din lume a unei țări fără ieșire la mare. Marina paraguayană operează pe râurile din țară și poate ajunge la ocean prin Argentina.

În 2005, Paraguay a găzduit prima conferință a națiunilor fără ieșire la mare din lume, la care au participat peste 30 de state.

4. Administrată împreună cu Brazilia, Centrala Hidroelectrică Itaipu, de pe râul Paraná, este a doua cea mai mare hidrocentrală din lume. Inaugurată în mai 1984, acesta generează aproape toată energia electrică din Paraguay și a avut un cost de construcție de 196 de miliarde de dolari.

Centrala a atins apogeul în 2016, stabilind un nou record mondial pentru producția anuală de energie electrică: 103.1 milioane de MWh.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

5. În Paraguay, majoritatea oamenilor vorbesc două limbi: guarani și spaniolă. Este una dintre puținele țări din America de Sud care își păstrează limba maternă ca limbă oficială.

Interesant, Guarani este o limbă onomatopeică, astfel încât majoritatea cuvintelor imită sunetele naturale ale animalelor și ale mediului înconjurător, ca o muzică.

6. Paraguay are, de asemenea, un nume oficial în spaniolă și în guarani. În primul caz este República del Paraguay, în timp ce în limba indigenă este Tetã Paraguái.

7. Cea mai populară băutură din Paraguay este tereré, care este practic o infuzie de yerba mate în apă rece.

Photo: Samuel Auguste / Flickr
Foto: Samuel Auguste / Flickr

8. În Paraguay se întâlnește un caz extrem de distribuție a bogăției, astfel că 161 de persoane controlează 90% din bogăția țării și un procent infim din populație (2.5%) deține 80% din pământul țării!

9. Deși a obținut independența încă din 1811, Paraguayul a căzut sub controlul a trei dictatori. Practic, în primii 60 de ani de independență, paraguayenii au avut parte doar de dictatură.

10. Între 70% și 75% din populația Paraguayului este metisă, formată prin metisarea albilor (de origine spaniolă, în principal) și a indigenilor.

Photo: munimiraflores / Flickr
Foto: munimiraflores / Flickr

11. Cel mai înalt punct de pe teritoriul paraguayan este Cerro Peró, care se mândrește cu o altitudine de 842 de metri. Numit și Cerro Tres Kandú, acest deal a fost important pentru Forțele Armate paraguayene pentru o lungă perioadă de timp, deoarece era un loc strategic în care au montat o centrală radio folosită la comunicații.

12. La fel ca în cazul vecinilor săi, cel mai popular sport din Paraguay este fotbalul. Cele mai în vogă echipe din țară sunt Olimpia și Cerro Porteño.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu