7 curiozități despre Panama, splendida punte dintre Atlantic și Pacific

La 28 noiembrie 1821, după mai bine de 300 de ani de dominație spaniolă, Panama își declara independența. Această țară cu păduri tropicale, sate pitorești și plaje cu nisip fin este celebră în special pentru Canalul Panama, care face legătura între oceanele Atlantic și Pacific.

Însă, dincolo arhicunoscutul proiect, există multe alte lucruri fascinante despre acest loc. Iată, așadar, șapte curiozități despre Panama.

1

Civilizații străvechi pierdute în negura istoriei

Curiozitati despre Panama - artefacte
Artefact străvechi descoperit în Panama. Foto: Institutul Național de Cultură din Panama

Situat în America Centrală, acest teritoriu este locuit de mai bine de 10.000 de ani. Țara are 1.600 de insule, răspândite atât în Oceanul Atlantic, cât și în Oceanul Pacific.

Cu mult înainte de sosirea spaniolilor, zona era stăpânită de grupuri indigene precum Kuna, Ngöbe-Buglé, Emberá, Wounaan și Naso.

Din păcate, în pofida istoriei sale bogate, în Panama nu mai există ruine ale așezărilor locuite de civilizațiile care au populat odinioară aceste teritorii.

Spre deosebire de complexele de piramide descoperite în întreaga Americă Latină, orașele antice din Panama au dispărut, năpădite de vegetație.

Artefacte
Atât acest obiect, cât și cel din imaginea de mai sus au fost descoperite în 2012, cu ocazia excavării unui cimitir vechi de cel puțin un mileniu. Foto: Institutul Național de Cultură din Panama

Cu toate acestea, istoria orală a comunităților de indigeni din Panama cuprinde numeroase povești despre orașe mărețe care s-au pierdut, astfel că arheologii speră la „marea descoperire”.

Având în vedere că o mare parte din țară este muntoasă și acoperită cu păduri tropicale greu accesibile, este posibil ca această speranță să nu fie deșartă.

2

Peste 300 de ani de dominație spaniolă

Columb in Panama
Foto: Pinterest

Primul european care a explorat Panama a fost spaniolul Rodrigo de Bastidas, în 1501. Un an mai târziu, Cristofor Columb a revendicat regiunea pentru Spania, locul rămânând sub controlul spaniol până la 28 noiembrie 1821.

În 1821, după ce a ieșit de sub dominația spaniolă, Panama a devenit parte a Gran Colombia, o republică fondată de revoluționarul Simón Bolívar și care a existat între 1819 și 1830.

Gran Colombia includea teritoriile de astăzi ale Columbiei, Venezuelei, Ecuadorului și Panama, precum și părți din nordul statului Peru, vestul Guyanei și nord-vestul Braziliei.

La momentul creării sale, Gran Colombia era cea mai prestigioasă țară din America latină. După dezintegrarea Gran Colombia, Panama a devenit un stat al Columbiei, iar în 1903 s-a separat de aceasta și a devenit stat independent.

3

Curiozități despre Panama: Scandalul Canalului Panama

Ferdinand de Lesseps
Ferdinand de Lesseps a condus prima încercare de construire a unui canal între oceanele Atlantic și Pactific. Foto: Wikimedia

Panama este faimoasă în întreaga lume datorită Canalului Panama, care face legătura între oceanele Atlantic și Pacific și a fost mult timp un punct de interes pentru puterile străine.

Prima încercare de a construi un canal care să facă legătura între cele două oceane i-a aparținut inginerului francez Ferdinand de Lesseps, cel care a conceput și construit și Canalul Suez.

În 1879, inginerul a fost numit președintele Companiei Canalului Panama, iar apoi a obținut finanțare pentru proiect. Lucrările au demarat în 1882, însă proiectul a fost întârziat de alunecările de pământ frecvente, de corupție și de dificultăți financiare.

Curiozitati despre Panama - canal
Bolile i-au decimat pe muncitorii care lucrau la construirea canalului. Foto: Smithsonian Magazine

De asemenea, mulți muncitori s-au îmbolnăvit de malarie și febră galbenă. Peste 20.000 dintre aceștia au decedat.

Astfel, în 1888 Compania Canalului Panama a declarat falimentul, iar un an mai târziu a intrat în lichidare. Eșecul acestui proiect este denumit uneori Scandalul Canalului Panama.

Apoi, la începutul anilor 1900, SUA au cumpărat drepturile de construire a Canalului Panama și au primit controlul asupra zonei canalului. Canalul a fost finalizat în 1914, când Washingtonul a ajuns să controleze una dintre cele mai importante căi maritime din lume.

Panama a preluat controlul asupra canalului abia în 1999, după aproape un secol de dominație americană. Astăzi, activitatea în zona canalului generează aproximativ o treime din economia țării.

4

Pălăria Panama vine din Ecuador

Palaria Panama
Până și președintele american Franklin Delano Roosevelt purta pălării Panama. Foto: Domingo Carranza Panama Hats

Celebra pălărie Panama nu provine, de fapt, din Panama, ci din Ecuador. Aceste pălării de paie erau confecționate de ecuadorieni, care le exportau în Panama, unde erau vândute mai ales muncitorilor care construiau canalul.

În timp, pălăriile au captat atenția turiștilor bogați, care le-au cumpărat și le-au făcut faimoase în întreaga lume.

5

Poți vedea răsăritul în Atlantic și apusul în Pacific în aceeași zi

Vulcanul Baru
Foto: julyjules90 via Steemit

Cea mai îngustă fâșie de pământ dintre America de Nord și Ameica de Sud se găsește în Panama. Are doar 50 de kilometri lățime și este situată între gura de vărsare a râului Nergalá în Marea Caraibilor și gura de vărsare a râului Chepo, pe coasta Pacificului.

Din acest punct, este posibil să vezi în aceeași zi răsăritul peste Oceanul Atlantic și apusul peste Oceanul Pacific. De asemenea, de pe vârful celui mai înalt vârf din țară, vulcanul Barú, pot fi văzute ambele oceane.

6

Curiozități despre Panama: O pădure tropicală imensă

În Panama se află cea mai mare pădure tropicală din emisfera vestică, după cea din bazinul amazonian. Pădurea ocupă 40% din teritoriul Panama și adăpostește o mare diversitate de plante și animale.

Până și în capitala țării, Panama City, există o pădure tropicală, Parcul Natural Metropolitan.

Curiozitati despre Panama - padure
Foto: Rough Guides

Una dintre cele mai puțin știute curiozități despre Pana este faptul că în această țară trăiesc 218 specii de mamifere, 226 de specii de reptile și 164 de specii de amfibieni care nu se mai găsesc nicăieri altundeva pe planetă.

7

Panama nu are armată

Panama este unul dintre cele 22 de state care nu au armată. Forțele militare au fost desființate în 1903, imediat după ce țara și-a câștigat independența.

A fost a doua țară din America Latină care și-a abolit armata, după Costa Rica.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu