În ciuda implicării constante în conflicte, Pakistanul este o țară cu o istorie îndelungată, locuitori ospitalieri, o bucătărie bogată și peisaje care îți taie respirația. Înghesuit între India, China, Iran și Afganistan, acest stat este întruchiparea unei răscruci culturale care prezintă nenumărate oportunități pentru aventurieri.
În acest articol vom analiza 12 curiozități care acoperă o parte din istoria, cultura și geografia Pakistanului.
1. Nu este un secret că Pakistanul este un mozaic bogat și fascinant atunci când vine vorba de evenimente istorice. Ca să înțelegem cât de îndelungată este istoria sa, trebuie să ne amintim că aici a luat naștere una dintre cele mai mari culturi din lume: misterioasa civilizație de pe Valea Indusului, a cărei scriere este încă nedescifrată.
Aceasta era formată din zeci de orașe și avea o populație de aproximativ cinci milioane de locuitori.

2. Numele „Pakistan” provine din cuvântul persan „pak”, care înseamnă „pur”. Când este tradus literal în persană, este interpretat ca „pământul care abundă în puritate”.
3. O altă realizare cu care se mândresc pakistanezii este crearea celui mai mare serviciu voluntar de ambulanță din lume. Din 1997, Fundația Edhi din Pakistan a gestionat servicii de ambulanță voluntare 24 de ore din 24 și este responsabilă de îngrijirea a milioane de persoane. Serviciul a fost creat de Abdul Sattar Edhi, care a murit în 2016.
De asemenea, fundația oferă diverse alte servicii, cum ar fi reabilitarea dependenților de droguri, oferirea de locuri pentru persoanele fără adăpost, orfelinate și multe altele.
4. Multă lume a auzit de Malala Yousafzai, una dintre cele mai importante activiste pentru drepturile la educație din lume și supraviețuitoare miraculoasă a talibanilor. Născută în Pakistan, este cea mai tânără laureată a premiului Nobel din istorie.
Astăzi, Malala Yousafzai continuă să lupte pentru educația femeilor.

5. Interesant este și faptul că Pakistanul a fost prima națiune musulmană care a ales o femeie ca prim-ministru. Benazir Bhutto a fost aleasă premier în 1988.
6. Cu toate că Pakistanul este înnebunit după cricket, fotbalul contribuie foarte mult la economia țării. Asta pentru că orașul Sialkot este cel mai mare producător din lume de mingi de fotbal cusute manual. De fapt, acest loc furnizează aproximativ 60% din toate mingile de fotbal (făcute manual) comercializate în lume.
7. În Pakistan se află o parte din lanțul muntos Himalaya, iar pakistanezii se mândresc cu al doilea cel mai înalt vârf din lume, K2, de 8.614 metri înălțime, primul după Everest. Mai mult, aici se află și cele mai înalte trei lanțuri muntoase din lume: Himalaya, Caracorum și Hindu Kush.

8. În Pakistan se află, de asemenea, drumul situat la cea mai mare altitudine de pe planetă. Cunoscută drept Caracorum Road, această cale de acces se ridică la aproximativ 4.800 de metri și se întinde pe o distanță de 1.300 km.
De-a lungul traseului, șoferii au parte de unele dintre cele mai spectaculoase priveliști ale țării, inclusiv numeroși ghețari, munți și văi.
9. Primul virus PC din lume a fost creat de doi frați pakistanezi. Basit Farooq Alvi și Amjad Farooq Alvi au creat „Brain”, care a fost descoperit în 1986 și viza platformele IBM și PC.
10. Când vorbim despre deșerturi, ne gândim de obicei la locuri cu o climă fierbinte și nisip peste tot. În acest sens, Pakistanul ne face o surprinză deosebită: deșertul Tharparkar este unicul deșert fertil din lume.
În timpul ploilor regulate, din iunie până în august, peisajul arid și sumbru se transformă într-un verde luxuriant. Cu toate acestea, perioada limitată de precipitații din zonă face ca locuitorii să nu poată beneficia întotdeauna pe deplin de fertilitatea pământului.

11. Economia țării depinde în mare măsură de agricultură. Pentru a o susține, Pakistanul a dezvoltat un sistem masiv de irigații, care permite culturi pe 202.000 de kilometri pătrați de teren. Acesta este cel mai mare sistem de irigații pe bază de canale din lume.
12. Kashmir este o regiune care face parte din subcontinentul indian, între India, Pakistan și China. Primele două au fost angajate într-o dispută intensă pentru posesia teritoriului. Regiunea Kashmir este bogată în apă și concentrează surse importante de râuri care udă pământurile celor trei țări limitrofe.
Practic, cel mai dependent de aceste ape este Pakistanul, astfel încât orice modificare a cursului râurilor ar afecta agricultura pakistaneză.