5 curiozități despre Oscar Wilde, scriitorul care a scandalizat Londra

Născut la 16 octombrie 1854, dramaturgul de origine irlandeză Oscar Wilde a fost, vreme de câțiva ani, o personalitate de seamă a societății londoneze, fiind apreciat pentru piesele sale de teatru și pentru inteligența ieșită din comun.

Ulterior, a devenit celebru pentru relațiile sale cu bărbați și, după două procese publice extrem de dăunătoare imaginii sale, în 1895 Wilde a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „indecență gravă” (practic, homosexualitate).

Curiozitati despre Oscar Wilde
Foto: The British Library

Ultimii trei ani din viață i-a petrecut în exil în Franța și Italia, suferind abuzuri și umilințe. A murit la 30 noiembrie 1900, sărac, într-un hotel din Paris.

În acest articol îți prezentăm cinci curiozități despre Oscar Wilde, scriitorul rebel al epocii victoriene.

1

A scris și cărți pentru copii

Astăzi, Oscar Wilde este faimos pentru piesele în care satiriza societatea londoneză, dar mai ales pentru romanul „Portretul lui Dorian Gray” (disponibil aici).

Folosind satira pentru a critica societatea britanică și natura umană, piesele lui Wilde au fost extrem de populare în Londra anilor 1890.

Curiozitati despre Oscar Wilde 02
Foto: The Telegraph

Wilde a atras atenția societății, fiind cunoscut pentru comportamentul extravagant și pentru faptul că era mai mereu prezent în locuri la modă și exclusiviste, precum Cafe Royal.

Cu toate acestea, este adesea uitat că Oscar Wilde a scris și povești pentru copii. „Prințul fericit și alte povești” este o colecție de basme scurte, publicată în 1888.

Cea mai cunoscută poveste din colecție este cea a unei statui aurite care se împrietenește cu o rândunică și încearcă să îi ajute pe cei nevoiași.

2

Curiozități despre Oscar Wilde: A fost îndrăgostit de soția lui Bram Stoker

Florence Balcombe
Florence Balcombe. Foto: Wikimedia

Wilde este amintit pentru relațiile sale cu bărbații, dar a avut și câteva relații notabile cu femei. În timpul tinereții sale la Dublin, Wilde fusese îndrăgostit de frumoasa și îndrăzneața Florence Balcombe.

În cartea „Femeile lui Wilde”, scriitoarea Eleanor Fitzsimons relatează cum i-a mărturisit Wilde unui prieten sentimentele pentru Florence:

„Tocmai ies să aduc o fată extrem de drăguță la slujba de după-amiază de la Catedrală. Are doar 17 ani și cea mai frumoasă față pe care am văzut-o vreodată și nu are niciun ban. Data viitoare când te voi vedea, îți voi arăta fotografia ei.”

Spre dezamăgirea lui Wilde, care a curtat-o pe Florence, aceasta a ales să se mărite cu Bram Stoker, cel care avea să scrie celebrul roman „Dracula”.

Constance Lloyd
Constance Lloyd, soția lui Oscar Wilde. Foto: Wikimedia

Deși a fost decepționat, Wilde a mai cerut în căsătorie alte două femei până să o cunoască pe Constance Lloyd, cea care avea să-i devină soție.

Wilde i-a fost prezentat lui Constance în 1881. S-au căsătorit în 1884 și au avut doi fii. După nașterea celui de-al doilea copil al cuplului, în 1886, Wilde l-a întâlnit pe Robbie Ross, un jurnalist și critic de artă canadian, în vârstă de 17 ani, homosexual declarat.

La scurt timp, Ross s-a mutat în casa familiei lui Wilde și cei doi au început o relație. Din acel moment, Wilde a devenit mai deschis față de atențiile și compania bărbaților tineri și și-a dat frâu laturii până atunci ascunse.

Robbie Ross
Robbie Ross. Foto: Wikimedia

Avea întâlniri dese cu „chiriași” tineri și uneori își afișa în public preferința pentru bărbați. Potrivit cărții „Londra literară”, unul dintre gesturile lui Wilde care au scandalizat societatea londoneză a avut loc la un restaurant, unde a sărutat un chelner.

3

De la acuzații de calomnie la condamnare pentru sodomie

În 1891, Wilde a început o aventură pasională cu lordul Alfred Douglas, poreclit Bosie, un student în vârstă de 21 de ani din Oxford. Douglas a fost muza lui Wilde, dar a fost deopotrivă o povară, un caracter nesăbuit, care abuza adesea de afecțiunea și banii scriitorului.

Cei doi se certau și se împăcau frecvent. Suspectând o relație între fiul său și scriitor, tatăl lui Bosie (marchizul de Queensberry) a început să-l hărțuiască pe Wilde în încercarea de a rupe legătura.

Curiozitati despre Oscar Wilde - Lord Alfred Douglas
Oscar Wilde și lordul Alfred Douglas la Oxford în 1893. Foto: Getty Images

În februarie 1895, marchizul i-a lăsat lui Wilde un bilet în care îl acuza de sodomie. În ciuda sfaturilor prietenilor săi, Oscar Wilde a decis să îl dea în judecată pentru calomnie.

Însă marchizul de Queensberry a adunat o mulțime de dovezi că Wilde a apelat la prostituate de sex masculin și a convins mai multe persoane să depună mărturie împotriva scriitorului.

Queensberry a fost achitat, iar apoi l-a acuzat oficial pe Wilde de indecență gravă și sodomie. La 6 aprilie 1895, scriitorul a fost arestat și pus sub acuzare.

Oscar Wilde
Foto: Wikimedia

Au urmat două procese publice extrem de dăunătoare pentru imaginea lui Wilde, care a pledat nevinovat. La 25 mai 1895, Wilde a fost condamnat la doi ani de muncă silnică pentru indecență gravă.

4

Curiozități despre Oscar Wilde: A scris pe ascuns în închisoare

După două șederi scurte în alte închisori, în noiembrie 1895 Oscar Wilde a ajuns la închisoarea Reading. În timpul transferului, oamenii l-au recunoscut și l-au batjocorit, scuipându-l și înjurându-l.

Viața lui Oscar Wilde în închisoare a fost grea: petrecea 23 de ore pe zi în celulă, fără contacte cu alți deținuți. Putea „socializa” doar când era obligat să lucreze la moara penală (pășind ore în șir pe o roată uriașă, ca un hamster). În timpul încarcerării, s-a îmbolnăvit de dizenterie.

Inchisoarea Reading
Închisoarea Reading. Foto: NPR.org

Deși îi era interzis să scrie piese de teatru, proză sau poezie în timp ce își ispășea pedeapsa, Wilde avea voie să scrie scrisori.

Dat fiind că reglementările penitenciarului nu specificau cât de lungă ar trebui să fie o scrisoare și că deținuții aveau dreptul să ia cu ei, la eliberare, scrisorile neterminate, Wilde s-a apucat de scris.

În ultimele trei luni de încarcerare, a lucrat la epistola cunoscută ulterior sub titlul „De Profundis”.

5

A murit falit, la Paris

Oscar Wilde 02
Foto: GoodReads

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Oscar Wilde. Când a ieșit din închisoare, scriitorul era bolnav și sărac. S-a retras pe continent și și-a luat numele de Sebastian Melmoth.

Deși a continuat să-i trimită bani o perioadă de timp după eliberare, soția lui Wilde a rămas în Anglia cu cei doi fii ai lor și a adoptat numele de familie Holland pentru a evita rușinea.

Scriitorul a rămas înstrăinat de familie până la moartea soției sale, în 1898.

Cu excepția unor lucrări minore, Wilde nu a scris în această perioadă. Cu sănătatea tot mai șubredă, Wilde a continuat să fie obiectul umilirilor publice, fiind adesea ridiculizat și batjocorit de cei care îl recunoșteau.

Hotel D Alsace
Hotel d’Alsace, locul unde a murit Oscar Wilde. Foto: Welt.de

Deși ideea că Wilde a murit de sifilis este larg răspândită, acest lucru este fals. Scriitorul a murit la 30 noiembrie 1900, la vârsta de doar 46 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de meningită.

S-a stins la Paris, într-o cameră din Hotel d’Alsace, în compania câtorva prieteni, printre care Robbie Ross, iubitul său din tinerețe.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu