10 curiozități despre oameni. Ce ne face atât de speciali?

Homo sapiens este denumirea științifică a singurei specii umane existentă. Putem spune că suntem niște „animale” neobișnuite, cu adevărat unice pe Pământ.

Abilitățile noastre speciale, de la creierele mari până la degetele opozabile, ne-au permis să schimbăm lumea și chiar să ajungem în spațiul cosmic.

Este adevărat că ne deosebim fundamental de animale, dar ce anume ne face atât de speciali? Iată 10 curiozități despre oameni, care te vor surprinde.

1

Vorbim, vorbim și iar vorbim

curiozități despre oameni
Foto: Pinterest

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre oameni. Laringele se află mai jos la oameni decât la cimpanzei, iar aceasta este una dintre trăsăturile care permit vorbirea.

â

Se crede că strămoșii omului au dezvoltat acest laringe distinct cu aproximativ 350.000 de ani în urmă. De asemenea, și osul hioid se află mai jos la om decât la cimpanzei.

Acesta este un os în formă de potcoavă, aflat sub limbă, unic prin faptul că nu este atașat de alte oase din corp. Osul hioid ne permite să articulăm cuvintele atunci când vorbim.

2

Avem poziția verticală

curiozități despre oameni
Foto: Softpedia

Oamenii sunt unici prin faptul că mersul biped, în poziție verticală, este principalul mod de locomoție. Astfel, mâinile ne rămân libere pentru a folosi unelte. (Pentru a înțelege de ce poziția verticală poate fi considerată o binecuvântare, citește povestea nefericită a familiei Ulas – Oamenii care merg „în patru labe”).

Din nefericire, schimbările apărute la pelvisul nostru din cauza mersului biped, în combinație cu venirea pe lume a copiilor (care au craniul mare), fac ca nașterea la oameni să fie mai periculoasă decât în cazul animalelor.

Acum un secol, nașterile erau  una dintre principalele cauze ale morții la femei. Curba lombară, din partea de jos a spatelui, care ne ajută să ne menținem echilibrul când stăm și când mergem, ne face în același timp vulnerabili la dureri de spate și la vătămări ale spatelui.

3

Curiozități despre oameni - Nu avem blană

curiozități despre oameni
Foto: Pinterest

În comparație cu „verii” noștri, primatele, părem goi. Însă un centimetru pătrat de piele umană are în medie tot atâtea folicule de păr ca în cazul primatelor sau chiar mai multe – numai că oamenii au adeseori păr mai subțire, mai scurt și mai ușor.

Chiar dacă părem a nu avea mult păr, se pare că acesta ne ajută să detectăm paraziții, potrivit unor studii.

4

Purtăm haine

curiozități despre oameni
Foto: My News Desk

Oamenii pot fi numiți „primate dezbrăcate”, însă cei mai mulți dintre noi poartă haine, lucru care ne face unici în regnul animal. Dezvoltarea îmbrăcăminții a influențat și evoluția altor specii – păduchele de corp, spre deosebire de alți păduchi, se agață de haine și nu de păr.

Aceste curiozități despre oameni te vor ajuta să înțelegi mai bine specia căreia îi aparții.

5

Avem creiere extraordinare

curiozități despre oameni
Foto: Live Science

Aceasta este cea mai evidentă dintre toate aceste curiozități despre oameni. Fără îndoială, trăsătura care ne deosebește cel mai mult de animale este creierul nostru extraordinar.

Oamenii nu au cele mai mari creiere din lume – acestea aparțin cașaloților. Nici măcar nu avem cele mai mari creiere în relație cu mărimea corpului – multe păsări au creiere care compun 8% din masa lor corporală, în comparație cu doar 2.5% la oameni.

Însă creierul uman, care cântărește doar aproximativ 1.5 kilograme la maturitate, ne oferă abilitatea de a raționa și de a gândi mult mai mult decât restul animalelor. Creierul a a făcut posibile operele lui Mozart, Einstein și ale altor genii.

6

Avem mâini și nu ne sfiim să le folosim

curiozități despre oameni
Foto: Live Science

Contrar ideilor comune, oamenii nu sunt singurele ființe cu degete opozabile – cele mai multe primate au și ele astfel de degete. (Spre deosebire de primatele mari, noi nu avem degete mari opozabile la picioare).

Însă oamenii sunt unici prin faptul că pot să-și miște degetele pe întreaga palmă, până la degetul mic și cel inelar. De asemenea, putem flexa aceste două degete spre baza degetului mare.

Acest lucru le oferă oamenilor o priză puternică și o dexteritate excepțională cu care să manipuleze obiectele.

7

Folosim focul

curiozități despre oameni
Foto: Pinterest

Abilitatea oamenilor de a controla focul a transformat noaptea în zi, permițându-le strămoșilor noștri să vadă în întuneric și să țină prădătorii la distanță. Căldura focului a ajutat oamenii pe vreme rea și le-a permis să locuiască în zone mai reci.

Și, desigur, focul ne permite să gătim, iar unii cercetători susțin că acest lucru a influențat evoluția oamenilor – mâncarea gătită e mai ușor de mestecat și digerat, ceea ce probabil că a dus la micșorarea mărimii dinților și intestinelor.

8

Roșim (chiar dacă nu știm de ce)

curiozități despre oameni
Foto: HypeScience

Oamenii sunt singura specie despre care se știe că roșește, un fenomen pe care Charles Darwin l-a numit „cea mai ciudată și cea mai umană dintre expresii”. Nu știm cu siguranță de ce roșesc oamenii, dezvăluindu-și involuntar emoțiile ascunse.

Cea mai comună idee este că roșitul îi ajută pe oameni să rămână cinstiți, acest lucru fiind un beneficiu pentru întregul grup, dar și aceasta este doar o speculație.

9

Avem copilăria lungă

curiozități despre oameni
Foto: Concapa.org

Oamenii rămân în grija părinților lor mult mai mult timp decât alte primate vii. Întrebarea este „de ce?”, când, din punct de vedere al evoluției, ar fi mai bine să creștem cât de repede posibil ca să avem câți mai mulți copii.

Explicația ar putea avea de-a face cu creierele noastre mari, care au nevoie de mult timp ca să se dezvolte și să învețe. Dar atunci, de ce avem creiere atât de mari? Din nou, o dilemă de tipul „oul sau găina”…

10

Text

curiozități despre oameni
Foto: HypeScience

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre oameni. Cele mai multe animale se reproduc până când mor, însă, în cazul oamenilor, femeile supraviețuiesc mult timp după ce au încetat să mai poată da naștere.

Acest lucru s-ar putea datora legăturilor sociale dintre oameni – în cadrul familiilor extinse, bunicii pot contribui la succesul acestor familii la mult timp după ce ei nu mai sunt capabili să aibă copii.


Acum, după ce ai descoperit aceste lucruri interesante despre oameni, citește și despre latura noastră mai puțin plăcută: 10 motive pentru care oamenii sunt atât de scârboși, iar apoi explorează 5 locuri ostile în care oamenii n-ar trebui să trăiască, dar o fac.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>