10 curiozități despre oameni. Ce ne face atât de speciali?

10 curiozități despre oameni. Ce ne face atât de speciali featured_comp

Homo sapiens este denumirea științifică a singurei specii umane existente. Putem spune că suntem niște „animale” neobișnuite, cu adevărat unice pe Pământ.

Abilitățile noastre speciale, de la creierele mari până la degetele opozabile, ne-au permis să schimbăm lumea și chiar să ajungem în spațiul cosmic.

Este adevărat că ne deosebim fundamental de animale, dar ce anume ne face atât de speciali? Iată zece curiozități despre oameni, care te vor surprinde.

1

Vorbim, vorbim și iar vorbim

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre oameni. Laringele se află mai jos la oameni decât la cimpanzei, iar aceasta este una dintre trăsăturile fac posibilă vorbirea.

Se crede că strămoșii omului au dezvoltat acest laringe distinct cu aproximativ 350.000 de ani în urmă. De asemenea, și osul hioid se află mai jos la om decât la cimpanzei.

Acesta este un os în formă de potcoavă, aflat sub limbă, unic prin faptul că nu este atașat de alte oase din corp. Osul hioid ne permite să articulăm cuvintele atunci când vorbim.

2

Avem poziția verticală

curiozități despre oameni
Foto: Softpedia

Oamenii sunt unici prin faptul că mersul biped, în poziție verticală, este principalul mod de locomoție. Astfel, mâinile ne rămân libere pentru a folosi unelte. (Pentru a înțelege de ce poziția verticală poate fi considerată o binecuvântare, citește povestea nefericită a familiei Ulas – Oamenii care merg „în patru labe”).

Din nefericire, schimbările apărute la pelvisul nostru din cauza mersului biped, în combinație cu venirea pe lume a copiilor (care au craniul mare), fac ca nașterea la oameni să fie mai periculoasă decât în cazul animalelor.

Acum un secol, nașterile erau una dintre principalele cauze ale morții la femei. Curba lombară, din partea de jos a spatelui, care ne ajută să ne menținem echilibrul când stăm și când mergem, ne face în același timp vulnerabili la dureri și la vătămări ale spatelui.

3

Curiozități despre oameni - Nu avem blană

În comparație cu „verii” noștri, primatele, părem goi. Însă un centimetru pătrat de piele umană are în medie tot atâtea folicule de păr ca în cazul primatelor sau chiar mai multe – numai că oamenii au adeseori păr mai subțire și mai scurt.

4

Purtăm haine

Oamenii pot fi numiți „primate dezbrăcate”, însă cei mai mulți dintre noi poartă haine, lucru care ne face unici în regnul animal. Dezvoltarea îmbrăcăminții a influențat și evoluția altor specii – păduchele de corp, spre deosebire de alți păduchi, se agață de haine, și nu de păr.

Aceste curiozități despre oameni te vor ajuta să înțelegi mai bine specia căreia îi aparții.

5

Avem creiere extraordinare

curiozități despre oameni
Foto: Live Science

Fără îndoială, trăsătura care ne deosebește cel mai mult de animale este creierul nostru extraordinar.

Oamenii nu au cele mai mari creiere din lume – acestea aparțin cașaloților. Nici măcar nu avem cele mai mari creiere în relație cu mărimea corpului – multe păsări au creiere care compun 8% din masa lor corporală, în comparație cu doar 2.5% la oameni.

Însă creierul uman, care cântărește doar aproximativ 1.5 kilograme la maturitate, ne oferă abilitatea de a raționa și de a gândi mult mai mult decât restul animalelor. Creierul a făcut posibile operele lui Mozart, Einstein și ale altor genii.

6

Avem mâini și nu ne sfiim să le folosim

curiozități despre oameni
Foto: Live Science

Contrar credinței generale, oamenii nu sunt singurele ființe cu degete opozabile – cele mai multe primate au, și ele, astfel de degete. (Spre deosebire de primatele mari, noi nu avem degete mari opozabile la picioare).

Însă oamenii sunt unici prin faptul că pot să își miște degetele pe întreaga palmă, până la degetul mic și cel inelar. De asemenea, putem flexa aceste două degete spre baza degetului mare.

Acest lucru le oferă oamenilor o priză puternică și o dexteritate excepțională cu care să manipuleze obiectele.

7

Folosim focul

Abilitatea oamenilor de a controla focul a transformat noaptea în zi, permițându-le strămoșilor noștri să vadă în întuneric și să țină prădătorii la distanță. Căldura focului a ajutat oamenii pe vreme rea și le-a permis să locuiască în zone mai reci.

Și, desigur, focul ne permite să gătim, iar unii cercetători susțin că acest lucru a influențat evoluția oamenilor – mâncarea gătită e mai ușor de mestecat și digerat, ceea ce probabil că a dus la micșorarea mărimii dinților și a intestinelor.

8

Roșim (chiar dacă nu știm de ce)

curiozități despre oameni
Foto: HypeScience

Oamenii sunt singura specie despre care se știe că roșește, un fenomen pe care Charles Darwin l-a numit „cea mai ciudată și cea mai umană dintre expresii”. Nu știm cu siguranță de ce roșesc oamenii, dezvăluindu-și involuntar emoțiile ascunse.

Cea mai comună idee este că roșitul îi ajută pe oameni să rămână cinstiți, acest lucru fiind un beneficiu pentru întregul grup, dar și aceasta este doar o speculație.

9

Avem copilăria lungă

Oamenii rămân în grija părinților lor mult mai mult timp decât alte primate. Întrebarea este „de ce?”, când, din punctul de vedere al evoluției, ar fi mai bine să creștem cât de repede posibil ca să avem cât mai mulți copii.

Explicația ar putea avea de-a face cu creierele noastre mari, care au nevoie de mult timp ca să se dezvolte și să învețe. Dar atunci, de ce avem creiere atât de mari? Din nou, o dilemă de tipul „oul sau găina”…

10

Text

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre oameni. Cele mai multe animale se reproduc până când mor, însă, în cazul oamenilor, femeile supraviețuiesc mult timp după ce au încetat să mai poată da naștere.

Acest lucru s-ar putea datora legăturilor sociale dintre oameni – în cadrul familiilor extinse, bunicii pot contribui la succesul acestor familii la mult timp după ce ei nu mai sunt capabili să aibă copii.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu