5 curiozități despre Nostradamus, profetul astrolog care a scris o carte de bucate

Nostradamus – doctor, astrolog și profet sau niciuna dintre acestea? A fost un medic exmatriculat de la școala de medicină, un astrolog ale cărui abilități au fost criticate de contemporanii săi și un profet a cărui primă operă publicată a fost, de fapt, o carte de bucate. Sau poate că omul era pur și simplu pasionat de magie… Oricum ar sta lucrurile, îți prezentăm cinci curiozități despre Nostradamus, pe care s-ar putea să nu le știi.

curiozități despre Nostradamus
Portretul lui Nostradamus

1. Curiozități despre Nostradamus: A fost exmatriculat

Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre Nostradamus. Acesta s-a născut drept Michel de Nostradame în Saint-Remy-de-Provence, Franța, în 1503.

La 14 ani, s-a înscris la Universitatea din Avignon ca să studieze medicina. Studiile lui au luat sfârșit după un an, din cauza unei epidemii de ciumă bubonică.

Apoi, a devenit farmacist și a făcut cercetări aprofundate asupra remediilor din plante. În 1522, s-a înscris la Universitatea din Montpellier (una dintre cele mai vechi instituții medicale din lume care mai funcționează și azi) ca să își ia diploma de medic.

La cursuri, își exprima uneori dezacordul față de învățăturile preoților catolici. Unele relatări spun că oficialii universității au descoperit activitatea sa precedentă de farmacist și acesta a fost motivul pentru care a fost exmatriculat.

Încă se dezbate dacă s-a întors sau nu mai târziu ca să-și ia diploma, însă nu există dovezi care să indice că ar fi făcut acest lucru. Documentul de exmatriculare, semnat de procuratorul Guillaume Rondelet, există încă în biblioteca universității.

2. Pe lângă profeții, Nostradamus a publicat o carte de bucate

curiozități despre Nostradamus

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Iată și a doua mențiune de pe lista noastră de curiozități despre Nostradamus. Una dintre publicațiile timpurii ale lui Nostradamus a fost intitulată „Tratat despre cosmetice și conserve” și a apărut în 1555.

Cartea oferea instrucțiuni pentru prepararea vopselei pentru păr, a laxativelor, a pastei de dinți (pentru care se folosea sepie pisată și cochilii de melc de mare, sau – dacă dinții erau foarte degradați – lut albastru) și a unei tablete „de trandafir” pentru a trata ciuma.

În plus, cartea conținea rețete pentru pastă de marțipan, coajă de portocală confiată, marmeladă, gem de cireșe, jeleu de gutui „demn de un rege” și pere conservate „atât de bune, încât pot fi oferite unui prinț.”

Se pare că „gemul iubirii” al lui Nostradamus este atât de puternic și eficient, încât – potrivit descrierii – „dacă un bărbat ar pune o cantitate mică în gură și ar săruta astfel o femeie, sau dacă o femeie l-ar săruta pe el, și, prin salivă, ar ajunge în gura celuilalt, ar avea drept efect o dorință arzătoare a inimii ei de a consuma actul iubirii.”

Cartea se bazează pe cunoștințele acumulate de Nostradamus înainte să meargă în Montpellier ca să studieze pentru un doctorat în medicină. Înainte de asta, era un farmacist ambulant.

În esență, este o carte de bucate medicală care conține rețetele altora, la fel ca multe cărți de bucate moderne.

3. Curiozități despre Nostradamus: Profețiile sale se bazau pe trecut

curiozități despre Nostradamus

Nostradamus susținea că își baza profețiile publicate pe arta de a prevedea evenimente din viitor prin calcule referitoare la planete și corpuri cerești în relație cu Pământul. Sursele sale includ pasaje din istorici clasici, cum ar fi Plutarh, precum și din cronicari medievali, din care se pare că a împrumutat cu larghețe.

Totuși, potrivit lui Peter Lemesurier, un fost lingvist și traducător profesionist de la Cambridge care a scris cel puțin zece cărți despre profetul enigmatic, Nostradamus nu era nici astrolog, nici vizionar.

El credea pur și simplu că istoria se va repeta. De fapt, mulți cărturari cred că a parafrazat profeții antice privitoare la sfârșitul lumii (în principal din Biblie) și apoi, prin prisma unei interpretări astrologice a trecutului, a proiectat aceste evenimente în viitor.

Folosind o tehnică datând din vremuri biblice, cunoscută ca „bibliomanție”, Nostradamus a extras la întâmplare pasaje din surse mai vechi și apoi a folosit calcule astrologice pentru a le calcula recurența din viitor.

4. Contemporanii i-au criticat abilitățile de astrolog

Iată și a patra dintre aceste curiozități despre Nostradamus. Înainte de a publica „Profețiile” în 1555, Nostradamus era deja cunoscut pentru almanahurile sale, pe care începuse să le publice în fiecare an.

Textele ofereau informații utile despre vreme pentru fermieri și profeții despre anul care urma, și, în cele din urmă, au atras atenția reginei Franței, Caterina de Medici. Aceasta l-a chemat pe Nostradamus la Paris pentru ca el să-i explice profețiile și să alcătuiască horoscoapele copiilor ei.

Însă nu toată atenția îndreptată spre Nostradamus a fost de natură pozitivă. A fost criticat de astrologii profesioniști ai vremii pentru incompetență și pentru faptul că presupunea că horoscopia comparativă (comparația dintre configurațiile planetare viitoare cu acelea care au însoțit evenimentele importante din trecut) putea să prezică viitorul.

5. Curiozități despre Nostradamus: A fost folosit de propaganda nazistă

Adolf Hitler teorii 01.fw

Iată și ultima informație de pe lista noastră cu curiozități despre Nostradamus. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fluturași cu catrene care îi erau atribuite în mod fals lui Nostradamus și care preziceau înfrângerea Franței, au fost lansate de avioanele germane pe cerul Europei.

Se pare că creierul operațiunii era secretarul politic nazist Rudolf Hess și că până și Adolf Hitler credea în catrenele lui Nostradamus. Știm cu siguranță că ministrul propagandei, Joseph Goebbels, credea în ele, sub influența soției sale, Magda.

Magda Goebbels a dat peste un pasaj în cartea „Mistere ale soarelui și sufletului”, în care se susținea că unul dintre catrenele lui Nostradamus prezicea apariția unei crize în Anglia și Polonia în 1939.

Aliații au răspuns și ei cu război psihologic, aruncând din avion cantități mari de fluturașe în teritoriile ocupate de germani. Fluturașele susțineau că Nostradamus profețise înfrângerea germanilor.

În scopul de a crește moralul americanilor, studioul de film MGM a produs o serie de filme documentare despre celebrul profet.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu