12 curiozități despre Namibia, țara celor mai înalte dune de nisip din lume

Situată pe coasta de sud-vest a Africii, Namibia este una dintre cele mai aride țări de pe planetă. Aproximativ un milion de turiști vizitează Namibia în fiecare an pentru peisajele ei deșertice, parcurile naționale pline de viață sălbatică și culturile sale pestrițe. Dar cât de multe știi cu adevărat despre această țară?

De la meteoriți de mari dimensiuni, la Coasta Scheletelor, iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre Namibia.

Photo: Pixabay
Antilope oryx. Foto: Pixabay

1. Deșertul Namib, care dă numele țării, există de cel puțin 55 de milioane de ani, fiind astfel cel mai vechi deșert din lume. În ciuda climatului ostil, unele plante și animale, cum ar fi zebra de munte, șoarecele elefant și cârtițele aurii ale lui Grant, au reușit să se adapteze la viața locală.

Deșertul sudic este mult mai uscat, iar singurul animal capabil să supraviețuiască în acest climat este o antilopă numită oryx.

2. Apropo de deșert, în Namibia se găsesc și unele dintre cele cele mai înalte dune de nisip din lume. Având în vedere că se schimbă prin natura lor, nu pot fi măsurate cu precizie, dar se crede că unele dintre ele ating înălțimi de peste 380 de metri.

3. Namibia este a doua țară din lume cu cea mai mică densitate de populație. Are o populație de doar 2.6 milioane de locuitori pe o suprafață de 825.000 de kilometri pătrați, ceea ce înseamnă un total de doar 3.2 locuitori pe kilometru păstrat. Doar Mongolia este mai puțin populată.

4. Dacă îți dorești să vezi cel mai rapid animal terestru de pe planetă, Namibia este locul potrivit, deoarece aici se află cea mai mare populație de gheparzi în aer liber din lume. Parcul Național Etosha este cel mai bun loc unde-i poți admira, deși vizitatorii „cu ochi de vultur” îi pot observa împrăștiați în toată țara.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

5. Namibia a devenit prima țară africană care a introdus protecția mediului în constituția de stat. Inițiativele bazate pe turism sunt organizate de comunități și atrag un venit important pentru vistieria țării.

6. Deșertul pustiu și romantic al Namibiei este decorul perfect pentru unele dintre cele mai mari filme de succes de la Hollywood. Printre cele mai cunoscute filme turnate aici se numără „Flight of the Phoenix”, „Mad Max: Fury Road” și „2001: O odisee spațială”.

7. În Namibia se află cel mai mare meteorit din lume: meteoritul Hoba. Descoperit în apropiere de Grootfontein în 1920, se crede că a căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ 80.000 de ani și cântărește 54.000 de kilograme.

Interesant este faptul că, din cauza masei sale mari, nu a fost niciodată mutat din locul în care a căzut.

8. Peste 40 % din teritoriul țării se află sub management de conservare. Este una dintre puținele țări din Africa în care numărul animalelor sălbatice este în creștere, cu populații înfloritoare de lei, zebre, oryx și rinoceri.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Acest lucru este deosebit de impresionant, având în vedere că efectivele de animale sălbatice ale țării au fost aproape în întregime decimate în anii 1980 din cauza secetei, braconajului și războiului.

9. Namibia are o mare diversitate de limbi vorbite: aproximativ 30. Engleza este limba oficială, dar populația relativ mică a Namibiei este de fapt extrem de diversă din punct de vedere lingvistic și cultural.

10. Coasta Scheletelor, o regiune de coastă la sud de Angola și din nord-vestul Namibiei, este cel mai mare cimitir de nave din lume. A fost numit astfel datorită epavelor, oaselor de balenă și scheletelor umane din zonă.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Multe dintre naufragiile din acest loc au fost cauzate de ceața densă din apropierea coastei.

11. Namibia se mândrește, de asemenea, cu cea mai mare peșteră subacvatică. Peștera este supranumită Respirația Dragonului, din cauza aerului umed care se ridică de la intrarea în grotă.

Descoperită în 1986, peștera, din păcate, nu poate fi explorată decât de profesioniști, din cauza topografiei sale înșelătoare.

12. Brad Pitt și Angelina Jolie au ales ca fiica lor, Shiloh, să se nască în Namibia, în 2006. La momentul respectiv, ei au mai au făcut o donație de 300.000 de dolari pentru a ajuta alți bebeluși din această țară africană.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu