7 lucruri interesante despre Fuji, muntele sacru al Japoniei

Peste 70% din teritoriul Japoniei este muntos, această țară fiind o destinație ideală pentru pasionații de drumeții și alpinism. Între toți munții Japoniei, Fuji are un statut special: este un loc sacru, reprodus adesea în artă. În acest articol îți prezentăm șapte curiozități despre Muntele Fuji, al cărui vârf este proprietate privată.

1

Nu unul, ci trei vulcani

Curiozitati despre muntele fuji
Muntele Fuji are altitudinea maximă de 3.776 de metri, Foto: nippon.com

Fuji arată ca un singur munte, dar el este, de fapt, format din trei vulcani separați. Cel de la bază este Komitake, urmat de Kofuji, la mijloc, și în cele din urmă de Fuji, în partea de sus. Vulcanul Fuji este cel mai tânăr dintre cei trei.

În ciuda faptului că este un vulcan activ, Muntele Fuji nu a mai erupt din 1707, când vulcanul a „scuipat” lavă și cenușă timp două săptămâni.

Erupția a acoperit orașul Tokyo cu cenușă și a format un nou crater în partea de sud-est a muntelui.

Muntele Fuji este atât de mare, încât în zilele senine poate fi văzut din Tokyo și din Yokohama, orașe aflate la 139, respectiv 120 de kilometri depărtare.

2

Originile numelui Fuji, subiect de dispută

Muntele Fuji 01
Muntele Fuji apare adesea în operele de artă japoneze. Foto: Fine Art America

În japoneză, Muntele Fuji este cunoscut sub numele de Fuji-san, însă originile acestui nume sunt subiect de dispută. O variantă ar fi că denumirea provine din limba ainu, vorbită de un grup etnic din nordul Japoniei, și se referă la „viața veșnică”.

Lingviștii cred că numele este derivat din limba yamato și înseamnă „Fuchi”, numele zeiței budiste a focului.

3

Fuji este un munte sacru

Curiozitati despre muntele fuji - altare
Pe munte se află numeroase altare șintoiste. Foto: japantwo.com

Muntele Fuji este unul dintre cei trei munți sacri ai Japoniei, împreună cu Muntele Haku și Muntele Tate.

Fuji este considerat sacru de către adepții religiei șintoiste încă din secolul al VII-lea. De aceea, pe munte se află numeroase altare șintoiste.

4

Vârful muntelui este proprietate privată

Varful muntelui
Vârful Muntelui Fuji este proprietate privată. Foto: kesari.in

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Muntele Fuji. Vârful muntelui (de la 3.250 de metri în sus) este proprietate privată. Acest segment aparține altarului șintoist Fujisan Hongu Sengen-taisha.

Inițial, întregul munte îi aparținea shogunului Ieyasu Tokugawa (popularizat prin romanul „Shogun”, de James Clavell, disponibil aici), primul lider din shogunatul Tokugawa. În 1606, acesta a donat vârful altarului, care a deținut dreptul de proprietate până în perioada Meiji (1868-1912), când împăratul a fost reinstaurat ca lider suprem al Japoniei.

În această perioadă, guvernul a preluat controlul asupra altarului de pe Muntele Fuji, transformându-l în teren public. Situația s-a schimbat în 1949, când a fost adoptată noua constituție japoneză, care a separat biserica de stat.

Toate pământurile confiscate de guvernul Meiji au fost retrocedate. Cu excepția Muntelui Fuji. După un lung proces, în 1974 instanța a decis că vârful Muntelui Fuji aparține altarului. Terenul a revenit în proprietatea lăcașului de cult abia în 2004.

5

Femeile nu aveau voie pe Muntele Fuji

John Rutherford Alcock
John Rutherford Alcock a fost primul cetățean străin care a escaladat Muntele Fuji. Foto: artuk.org

Fiind vorba de un loc sacru, urcarea pe Muntele Fuji era considerată o practică religioasă. De aceea, până în 1868, femeilor le era interzis să urce pe munte.

Cu toate acestea, există izvoare istorice care arată că o femeie a reușit să escaladeze muntele înainte ca interdicția să fie ridicată. Este vorba despre Lady Fanny Parkes, care ar fi reușit să atingă vârful în 1867.

Prima persoană care a urcat pe munte, în anul 663, a fost un călugăr. Prima persoană din afara Japoniei care a escaladat Muntele Fuji a fost diplomatul britanic John Rutherford Alcock, în septembrie 1860.

6

Sezonul de escaladă durează doar două luni

Alpinisti
Foto: Juji Mountain Guides

Cei care vor să escaladeze muntele au o „fereastră” de timp foarte scurtă. Sezonul de escaladă începe în luna iulie și se încheie în ultima săptămână a lunii august.

În acest interval, zăpada este absentă, iar vremea este blândă. Muntele Fuji este cel mai escaladat munte din lume: anual, 300.000 de oameni încearcă să ajungă în vârf.

De-a lungul traseelor au fost instalate puncte în care alpiniștii se pot odihni și de unde se pot aproviziona.

De-a lungul istoriei, cultura războinică a Japoniei a prosperat în zona acestui munte, Fuji fiind folosit ca zonă de antrenament pentru samurai. Mai târziu, în zonă au fost stabilite inclusiv tabere militare japoneze.

7

Zona celor cinci lacuri

Lacuri Muntele Fuji
Zona celor cinci lacuri de lângă Muntele Fuji arată superb primăvara. Foto: Metropolis Japan

Se spune că cea mai bună metodă de a te bucura de frumusețea Muntelui Fuji este să vizitezi zona celor cinci lacuri Fuji (Fujigoko), care se află la baza muntelui, sau să te relaxezi în stațiunea geotermală din apropiere.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu