Casa uneia dintre ultimele culturi nomade de pe Pământ și scena unora dintre cele mai impresionante peisaje virgine, Mongolia se află pe lista de dorințe a multor călători curajoși.
Dacă plănuiești să vizitezi această țară pentru a te bucura de ospitalitatea locală și de tradițiile culturale străvechi sau dacă ești doar dornic să afli mai multe despre unul dintre cele mai fascinante locuri din lume, iată câteva curiozități despre Mongolia:
1. Puternicul Imperiul Mongol, fondat de nemilosul Ginghis Han în 1206, este considerat cel mai mare imperiu contiguu din istoria lumii, acoperind la apogeu până la 22% din suprafața Pământului.
Ginghis Han este marele nume pe care l-a dat Mongolia lumii, fiind cunoscut drept omul care a unit Estul și Vestul sub un singur imperiu. De aceea, în capitala Ulaanbaatar există o statuie ecvestră uriașă a cuceritorului și un muzeu subteran dedicat lui.

2. Deși Ginghis Han era analfabet, a ordonat inventarea primului sistem de scriere mongol. Începând cu perioada sovietică, mongolii au folosit scrierea chirilică. Interesant este că, în limba mongolă, verbul vine ultimul, așa că dacă vrei să știi dacă un mongol te iubește sau te urăște, trebuie să aștepți până la sfârșitul propoziției.
3. Locul de înmormântare al lui Ginghis Han este un secret până în ziua de azi. Legenda spune că cei prezenți la înmormântare au fost uciși de un soldat care apoi s-a sinucis și el, în încercarea de a păstra secret locul, ceea ce ar explica de ce misterul mormântului a dăinuit până în prezent.
4. Mai mult de un sfert din populația mongolă este nomadă, potrivit unei statistici prezentate de Reuters. Mulți dintre mongoli locuiesc în corturi numite iurte, deoarece păstorii tradiționali își mută taberele pe tot parcursul anului în căutare de noi pășuni și de protecție împotriva condițiilor meteorologice extreme.

5. Deși este a 19-a țară din lume ca suprafață, Mongolia este al treilea cel mai slab populat stat de pe planetă. În ceea ce privește densitatea populației, Mongolia are doar cinci persoane pe kilometru pătrat și o populație de 3.2 milioane de locuitori.
Dintre aceștia, 45% din trăiesc în capitală, în Ulaanbaatar. Aproximativ 75% din terenul țării este folosit pentru creșterea animalelor.
6. În Mongolia, este o tradiție să dai mâna atunci când atingi accidental o altă persoană cu picioarele. Acesta este un mod de a cere scuze pentru greșeală.
7. În Mongolia trăiesc leoparzii negri, feline pe cale de dispariție și originare din această regiune. O treime din întreaga populație de leoparzi negri din Asia trăiește acolo.

8. Când vorbim despre cele mai reci capitale din lume, probabil că te gândești la orașe din țări precum Rusia sau Canada. Cu toate acestea, capitala Mongoliei, Ulaanbaatar, este cea mai rece capitală din lume.
Temperatura medie a orașului este de -1.3° Celsius, cu temperaturi de aproximativ -40° Celsius în timpul lunilor de iarnă, din cauza vânturilor care bat fără a întâlni obstacole care să le modereze temperatura. Este, fără îndoială, un loc înfricoșător, dar care reușește să fie și fermecător în același timp.
9. Kumis este o băutură foarte apreciată în toată Mongolia. Se prepară din lapte de iapă fermentat, iar existența acestei licori este atestată încă din secolul V î.e.n., fiind menționată de istoricul Herodot.
10. Deșertul Gobi, cel mai mare din Asia și al cincilea ca mărime din lume, domină Mongolia. Gobi a fost cândva o mare, iar acum este plin de fosile marine. De altfel, naturalistul american Roy Chapman Andrews a făcut prima descoperire de ouă de dinozaur în Gobi.

11. Mongolia este cunoscută și sub numele de „Tărâmul Eternului Cer Albastru”. Poartă acest supranume pentru că, deși este frig, are parte de cel puțin 250 de zile senine pe an.
12. Bogd Khan Uul, creat de împăratul chinez Qianlong în 1778, este cel mai vechi parc național din lume. Situat la sud de Ulaanbaatar, este cunoscut pentru traseele sale de drumeție deosebit de frumoase și pentru populația înfloritoare de cerbi roșii.
13. Dacă mergi în vizită la o familie de mongoli, este bine să strigi „Nokhoi khor”, care înseamnă „ține/leagă câinele”. Acesta este modul tradițional în care mongolii își salută vecinii, prietenii și familia. Te va scuti de jena de a fi fugărit și, în cel mai rău caz, sfârtecat de câinele de pază.