12 curiozități despre Maroc, tărâmul berberilor și al mandarinelor

Marocul se află la doar câțiva kilometri de coasta Europei, dar viața curge foarte diferit în această țară. Această regiune nord-africană nu este doar sursa celor mai delicioase mandarine din lume, ci și un loc bogat în tradiții vechi de secole, capodopere arhitecturale și peisaje extraordinare.

În acest articol îți prezentăm o colecție de curiozități care te vor ajuta să apreciezi atmosfera unică a Marocului.

1. Bologna primește toate laudele, dar cea mai veche universitate din lume se află în Maroc, nu în Italia. Fondată în anul 859, Universitatea Al Quaraouiyine este cea mai veche instituție de învățământ care funcționează fără întrerupere. A fost înființată de Fatima Al-Fihri, fiica unui negustor prosper pe nume Mohammed Al-Fihri.

Photo: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

2. Băștinașii din Maroc, berberii, sunt descendenți ai locuitorilor Africii de Nord de dinainte de arabi. Declinul berberilor din Africa de Nord a început odată cu colonizarea punică, apoi s-a accelerat sub stăpânirile romană, bizantină și arabă.

În secolul al VII-lea, arabizarea Marocului a dus la convertirea berberilor la islamul sunnit, dar această comunitate păstrează încă unele dintre tradițiile sale religioase preistorice.

3. În cultura marocană, ficatul, mai degrabă decât inima, este organul corpului considerat simbolul iubirii. De fapt, se crede că un ficat sănătos ajută la digestie și promovează starea de bine. Expresia „mi-ai cucerit ficatul” constituie o declarație de dragoste.

4. Chefchaouen este un oraș din Maroc faimos pentru nuanța albastră a clădirilor sale. Nu se cunoaște motivul din spatele acestui detaliu, dar cea mai acceptată teorie este că, în timpul Inchiziției spaniole, la scurt timp după ce orașul a fost fondat, în secolul al XV-lea, mai mulți evrei sefarzi au emigrat acolo și, conform unui obicei evreiesc, și-au vopsit casele în albastru, culoare care face referire la cer și, în consecință, la divinitate.

Foto: PxHere
Foto: PxHere

5. Strâmtoarea Gibraltar, care separă Marocul de Europa, are doar 13 kilometri lungime, fiind situată între teritoriul marocan și cel european. Stând pe coasta marocană, poți urmări mașinile care se deplasează de-a lungul coastei spaniole.

În plus, pe teritoriul Marocului se află două enclave spaniole, Ceuta și Melilla. Intrând în aceste orașe, poți ajunge în Europa fără să părăsești Marocul!

6. Marocanii mănâncă foarte multă pâine și toată lumea tratează acest produs cu cel mai mare respect. Familiile nu aruncă niciodată resturile de pâine neconsumate, ci le dau animalelor.

În cazul în care familia nu crește animale, pâinea veche poate fi schimbată pe diverse lucruri utile, cum ar fi săpunul sau detergenții.

7. Ouarzazate, care a fost cândva un vechi oraș de garnizoană, se mândrește cu al doilea cel mai mare platou de filmare din lume: Studiourile Atlas.

Supranumit Hollywoodul deșertului, orașul a servit ca platou de filmare pentru producții precum „Lawrence al Arabiei”, „Gladiatorul”, „Mumia” și, mai recent, „Urzeala Tronurilor”.

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

8. În Maroc, preparatele din carne și ceaiurile joacă un rol important în relația dintre oaspeți și gazde. Refuzul de a consuma carne, de exemplu, este considerat un act de impolitețe.

În plus, nu trebuie să mănânci cu mâna stângă, deoarece aceasta, fiind folosită la igiena intimă, este considerată „necurată”. La masă se folosește doar mâna dreaptă, iar preparatele sunt apucate cu degetul mare, degetul arătător și degetul mijlociu.

9. Dacă ești invitat într-o casă marocană și îți plac unele dintre obiectele pe care le vezi în interior, nu îți exprima admirația cu voce tare. În caz contrar, ți se va cere să iei obiectul.

Acest lucru se datorează fricii de deochi, deoarece mulți marocani cred că în casele lor nu ar trebui să existe lucruri care ar putea provoca invidie.

10. Munții Atlas, care străbat Marocul, sunt cel mai înalt lanț muntos din Africa de Nord. Cel mai înalt vârf, Jebel Toubkal, atinge o înălțime de 4.165 de metri, ceea ce îl face și cel mai înalt vârf din lumea arabă.

Berberii îi numesc „Idraren Draren”, ceea ce se traduce prin „Munții Munților”.

Foto: Mark Horrell / Flickr
Foto: Mark Horrell / Flickr

11. Mandarinele cresc din abundență în Maroc. În 2020 și 2021, dintr-un total de 2.3 milioane de tone au fost exportate 665.000 de tone.

Cunoscute în partea locului ca fiind „cele mai bune mandarine din lume”, cele mai multe dintre ele ajung în magazinele din țările Uniunii Europene.

12. Din cauza lipsei zăcămintelor de petrol și gaze naturale, Marocul depune eforturi pentru a dezvolta surse alternative de energie. Regele Mohammed al VI-lea a lansat recent faza finală a celui mai mare complex de energie solară din lume, situat în deșertul Sahara.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu