10 curiozități despre Mark Twain, scriitorul cu o viață demnă de film

10 curiozități despre Mark Twain, scriitorul cu o viață demnă de film featured_compressed

A fost unul dintre cei mai mari scriitori și umoriști americani din toate timpurile. Mulți îi cunosc operele, însă nu știu prea multe despre personalitatea lui fermecătoare. În acest articol facem o incursiune în trecut și îți prezentăm zece curiozități despre Mark Twain.

1

Mark Twain se numea Samuel Langhorne Clemens

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre Mark Twain. Numele real al lui Twain, născut pe 30 noiembrie 1835 în Florida, Missouri, era Samuel Langhorne Clemens.

curiozități despre Mark Twain
Scriitorul în fața casei părintești din Florida, Missouri. Foto: My Genealogy Hound

Clemens a adoptat pseudonimul Mark Twain la începutul carierei sale de scriitor. Numele provenea din expresia „mark twain”, folosită de navigatorii de pe râul Mississippi pentru a anunța că apa are adâncimea mai mare de 3.7 metri și că vasele cu aburi puteau naviga în siguranță.

2

S-a simțit legat pe viață de cometa Halley

Twain s-a născut la două săptămâni după apariția din 1835 a cometei Halley și a murit la o zi după ce cometa a reapărut în 1910. Mai mult, scriitorul a prezis că va muri atunci când cometa se va întoarce.

În 1909, cu un an înainte de a muri, scriitorul spunea:

„Am venit pe lume odată cu cometa Halley, în 1835. Cometa se întoarce anul viitor și mă aștept să mor după ce va dispărea. Va fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu voi muri odată cu cometa Halley. Fără îndoială, Atotputernicul și-a spus: Iată aceste două fenomene ciudate – au sosit împreună, trebuie să plece împreună.”

curiozități despre Mark Twain
Scriitorul american credea că viața sa fusese intim legată de aparițiile cometei Halley. Foto: Wikimedia
3

A fost ucenicul unui tipograf

Mark Twain a renunțat la școală în clasa a cincea și s-a angajat ca ucenic de tipograf. La început, a fost culegător de litere, iar mai apoi a început să scrie articole și schițe umoristice pentru publicația Hannibal Journal.

La 18 ani, a renunțat la locul de muncă și a plecat la Philadelphia, New York, St. Louis și Cincinnati, unde a lucrat ca tipograf. De-a lungul peregrinărilor sale, și-a făcut educația în bibliotecile publice.

4

A fost zguduit de moartea fratelui său

Iată una dintre cele mai triste curiozități despre Mark Twain. În 1857, scriitorul a devenit ucenic de pilot pe un vas cu aburi de pe fluviul Mississippi.

În anul următor, când era angajat pe vasul Pennsylvania, Twain i-a făcut rost fratelui său mai mic, Henry, de un loc de muncă pe puntea vasului.

curiozități despre Mark Twain
Moartea fratelui său în explozia de pe Pennsylvania l-a marcat pe viață pe Twain. Foto: Amazon

Mark Twain a părăsit Pennsylvania la începutul lunii iunie. La scurt timp după aceea, pe 13 iunie, vasul a fost lovit de tragedie: boilerul a explodat, cauzând moartea multor oameni de la bord.

Printre victime s-a numărat și Henry, care avea 19 ani. Mark Twain a fost foarte afectat de incident, simțindu-se întreaga viață răspunzător pentru moartea fratelui lui.

Totuși, el a obținut brevetul de pilot în 1859 și a lucrat pe vase cu aburi până în 1861, când a izbucnit Războiul Civil American.

5

Afacerile, punctul său slab

Mark Twain nu a fost cel mai priceput afacerist. După ce a devenit scriitor de succes, a făcut o serie de investiții proaste și, în cele din urmă, a dat faliment.

Așa arăta tiparnița care l-a dus pe scriitor la faliment. Foto: Wikimedia

Unul dintre eșecurile majore ale lui Mark Twain în lumea afacerilor a fost investiția într-o tiparniță automată, care l-a costat aproape 300.000 de dolari (aproximativ șase milioane de dolari la valoarea de astăzi).

Pe de altă parte, când a avut șansa de a investi într-o invenție nouă, telefonul, Twain l-a refuzat pe Alexander Graham Bell, pierzând o oportunitate rară, care l-ar fi îmbogățit considerabil.

6

Mark Twain iubea pisicile

La un moment dat, scriitorul avea 19 pisici, pe care le iubea și le respecta „ca pe oameni”. Pisicile aveau nume extravagante, printre care Apollinaris, Belzebut, Buffalo Bill, Satana, Păcatul, Sour Mash, Tammany, Zoroastru, Soapy Sal și Ciuma.

Mark Twain iubea pisicile. Foto: ucpress.edu
7

Mark Twain a fost prieten cu Nikola Tesla

Twain a fost fascinat toată viața de știință și tehnologie. După ce l-a întâlnit pe Nikola Tesla în 1890, cei doi au devenit prieteni. Twain își petrecea mult timp în laboratorul lui Tesla.

Din păcate, puține dintre scrisorile schimbate de cei doi s-au păstrat. Totuși, există niște fotografii fascinante, realizate în laboratorul lui Tesla cu ajutorul luminii fluorescente.

8

Singurul film cu Mark Twain

Singurul film cu Mark Twain a fost realizat de Thomas Edison în 1909. Edison era prieten bun cu scriitorul și în acel an i-a făcut acestuia o vizită la proprietatea lui din Redding, Connecticut.

Cu această ocazie, Edison l-a filmat pe celebrul autor alături de familia sa. Twain avea să moară un an mai târziu, la vârsta de 74 de ani.

9

O ura pe Jane Austen

Twain o detesta cu patimă pe scriitoarea Jane Austen, spunând:

„De fiecare dată când citesc Mândrie și prejudecată, îmi vine să o dezgrop și să o lovesc în cap cu propria-i tibie.”

10

A școlit mai mulți oameni săraci

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Mark Twain. Twain a fost cunoscut ca aboliționist și activist pentru drepturile femeilor.

De-a lungul vieții, a plătit taxele de școlarizare pentru mai mulți negri, inclusiv pentru un tânăr care a urmat Facultatea de Drept a prestigioasei universități Yale.


La finalul acestor rânduri, îți recomandăm călduros „Autobiografia” lui Mark Twain și te invităm să arunci o privire peste celelalte cărți ale sale publicate în română, pentru a (re)descoperi opera acestui scriitor remarcabil.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „10 curiozități despre Mark Twain, scriitorul cu o viață demnă de film”

Lasă un comentariu