7 curiozități despre Marele Canion, misteriosul „templu” de piatră din SUA

Marele Canion este una dintre cele mai celebre și vizitate atracții turistice de pe continentul nord-american. Cu lungimea de 446 kilometri și adâncimea maximă de 1.857 de metri, această minune naturală este un peisaj de neconfundat.

Totuși, deși este studiat intens de sute de ani, canionul este încă subiectul unor întrebări fără răspuns. În acest articol, îți prezentăm șapte curiozități despre Marele Canion, mai puțin cunoscute marelui public.

1

Nu știm cu exactitate ce vârstă are

Curiozitati despre Marele Canion 01
Marele Canion. Foto: publicbroadcasting.net

Iată prima informație din seria de curiozități despre Marele Canion. Mult timp s-a crezut că râul Colorado a început să formeze această minune naturală cu aproximativ 6 milioane de ani în urmă.

Însă un studiu din 2012 a relevat un lucru surprinzător: procesul de formare a canionului ar fi putut începe cu 70 de milioane de ani în urmă.

Cel mai probabil, Marele Canion (așa cum îl cunoaștem astăzi) s-a format dintr-o serie de canioane mai mici, acum 70 de milioane de ani. Totuși, cea mai mare parte a Marelui Canion a luat formă mult mai recent.

2

Curiozități despre Marele Canion: Are propria sa climă

Alternanțele bruște de altitudine au un impact enorm asupra temperaturii și precipitațiilor. Așadar, clima variază drastic în funcție de locul unde te afli în Marele Canion.

Clima cea mai rece și mai umedă este înregistrată la Stația Meteorologică Bright Angel Ranger, aflată pe latura nordică (North Rim). Clima cea mai caldă (și una dintre cele mai uscate) se înregistrează la doar 12 kilometri distanță, la Phantom Ranch.

3

Fosile vechi de 1.2 miliarde de ani

Fosile
Foto: lauraonline.co.uk

Deși în Marele Canion nu se găsesc rămășițe de dinozauri, aici au fost descoperite multe alte fosile. În Marele Canion au fost găsite fosile marine arhaice, vechi de 1.2 miliarde de ani.

De asemenea, au fost scoase la suprafață fosile de mamifere terestre relativ recente, care și-au lăsat rămășițele în peșterile canionului cu aproximativ 10.000 de ani în urmă.

4

Nu este cel mai adânc canion din lume

Marele Canion Yarlung Tsangpo, din Tibet, ajunge la adâncimea de 5.354 de metri. Este, deci, cu aproape 3.500 de metri mai adânc decât Marele Canion.

De asemenea, Yarlung Tsangpo este cu aproximativ 58 de kilometri mai lung decât Marele Canion.

5

Curiozități despre Marele Canion: Peștii sunt rari aici

Un pescar își încearcă norocul în Marele Canion. Foto: Voltaic Systems

Înainte de aplicarea măsurilor moderne de control al inundațiilor, râul Colorado era un habitat foarte dificil pentru pești, cu aluviuni masive, revărsări frecvente și temperaturi care variau între căldură extremă vara și temperaturi sub limita de îngheț iarna.

Prin urmare, în Marele Canion trăiesc doar opt specii de pești, dintre care șase pot fi întâlnite doar în râul Colorado.

6

În Marele Canion există un orășel

Curiozitati despre Marele Canion 02
Călare prin Marele Canion. Foto: iStock Photo

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Marele Canion. Deși nu sunt menționați aproape niciodată, există oameni care trăiesc în această minune naturală.

Satul Supai se află la baza Marelui Canion, în Rezervația Havasupai. Inaccesibil pe cale rutieră și cu o populație de doar 208 persoane, satul este unul dintre puținele localități din SUA unde corespondența este încă adusă pe spinările măgarilor.

7

Curiozități despre Marele Canion - Straturi de rocă lipsă

Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Marele Canion. Canionul este unul dintre cele mai vizibile exemple ale fenomenului geologic global cunoscut ca „marea neconformitate” (dacă ar fi să încercăm o traducere din jargonul științific pretențios, i-am spune „marea enigmă”).

Mai precis, oamenii de știință au observat că aici există straturi de rocă vechi de 250 de milioane de ani, care stau lipite de straturi de rocă de vechi de 1.2 miliarde de ani.

Practic, din Marele Canion lipsesc staturile de rocă aferente celor 950 de milioane de ani care separă cele două perioade. Ce s-a întâmplat cu aceste straturi rămâne un mister.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu