Credem că știm totul (sau aproape totul) despre ceea ce mâncăm fiindcă citim cu atenție etichetele. Însă putem fi pe deplin siguri că ceea ce scrie pe ambalaje este adevărul complet?
Pentru că linia de demarcație dintre sănătate și boală începe în farfurie, îți prezentăm o listă de curiozități despre mâncare care te vor ajuta să alegi sau să înțelegi mai bine ce mănânci.
Creșterea plantelor modificate genetic este permisă în majoritatea țărilor
Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre mâncare. În majoritatea țărilor, organismele modificate genetic pot fi cultivate fără restricții, sub pretextul că nu există dovezi clare că astfel de recolte sunt mai dăunătoare decât cele naturale.
Cele mai răspândite plante modificate genetic sunt soia, porumbul, bumbacul, rapița și trestia de zahăr. Oficial, în România se cultivă doar prune modificate genetic, iar restul produselor alimentare cu ADN modificat provin din import.
Cu toate acestea, Greenpeace a descoperit în țara noastră (în județul Botoșani) mai multe câmpuri unde se cultiva ilegal soia modificată genetic.
Curiozități despre mâncare - Oțetul balsamic autentic nu este niciodată ieftin
Oțetul balsamic tradițional este produs din sucul strugurilor albi proaspăt recoltați, fiert pentru a crea un lichid concentrat.
Apoi, acesta este fermentat în cadrul unui proces lent de învechire, care durează cel puțin trei ani (cele mai bune tipuri sunt învechite până la 100 de ani).
Desigur, un proces de producție atât de complicat influențează prețul. De aceea, când cumperi o sticlă de oțet balsamic pentru câțiva lei, poți fi sigur că nu este autentic.
Prăjiturile cu răvașe nu își au originea în China
De obicei, oamenii cred că aceste prăjiturele amuzante fac parte din bucătăria chinezească. Însă acesta este un mit. În realitate, prăjiturile cu răvașe au fost inventate în San Francisco de niște emigranți japonezi.
Curiozități despre mâncare - Wasabi fals
Wasabi autentic poate fi găsit doar în Japonia, unde este cultivat numai în anumite condiții: în apă curgătoare, la o temperatură de 10-17 grade Celsius.
Rădăcinile de wasabi se coc în trei-patru ani și o jumătate de kilogram costă peste 100 de dolari. De aceea, în afara Japoniei, se folosește adeseori imitația de wasabi, care este compusă din hrean, muștar, amidon și coloranți alimentari verzi.
Mâncăm insecte fără să ne dăm seama
Aceasta este una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre mâncare. Pigmentul alimentar carmin, cunoscut și ca E120, este folosit pentru a conferi culoarea roșie produselor alimentare.
Însă nu toată lumea știe că acest colorant conține acid carminic, substanță produsă de unele insecte.
Ketchup-ul poate fi produs fără roșii
Deși roșiile sunt ieftine (în comparație cu wasabi, de exemplu), ele sunt adeseori înlocuite cu ingrediente și mai ieftine, precum sosul de mere, diferiți agenți de îngroșare, coloranți și alți aditivi.
Ca să îți dai seama dacă un ketchup este fals sau nu, studiază în primul rând eticheta, iar în absența acesteia uită-te la culoarea produsului; ar trebui să fie roșu aprins sau roșu închis. Cât despre consistență, ketchup-ul adevărat nu ar trebui să fie prea apos.
De ce au biscuiții găuri?
Găurile din biscuiți nu sunt un element decorativ, ci sunt făcute pentru ca biscuiții să se coacă așa cum trebuie.
Numărul de calorii de pe ambalaje este inexact sau irelevant
Problema este că sistemul de măsurare a caloriilor este deja depășit. De exemplu, sistemul nu ține cont de variațiile de absorbție a substanțelor nutritive în funcție de tipul de mâncare sau de persoana care consumă produsul.
Recent, savanții și-au dat seama că migdalele întregi au cu aproximativ 20% mai puține calorii decât se credea până acum, iar fisticul, cu 5% mai puține calorii.
Unele alimente riscă să dispară pentru totdeauna
Iată cea mai îngrijorătoare informație de pe lista noastră cu curiozități despre mâncare. Din nefericire, din cauza încălzirii globale și a altor factori negativi, unele mâncăruri sunt în pragul dispariției. Acestea includ:
- Anumite tipuri de mere, care au nevoie de ierni mai reci.
- Avocado, din cauză că devine neprofitabilă cultivarea lui. Pentru a obține o jumătate de kilogram de avocado, este nevoie de 492 de litri de apă.
- Bananele au fost afectate de o epidemie de boli provocate de ciuperci.
- Mierea. În ultimii ani, numărul de colonii de albine s-a redus semnificativ. Motivele sunt căpușele din Asia (apărute acum 30 de ani), pesticidele și proasta nutriție a albinelor.
- Ciocolata. După cum spun oamenii de știință, calitatea boabelor de cacao a scăzut semnificativ în ultimele decenii, motiv pentru care recoltele s-au redus la jumătate.
Găinile au devenit mult mai mari
Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre mâncare. În ultimii 60 de ani, găinile au devenit mult mai mari, în special pieptul și picioarele.
Unii spun că hormonii și steroizii sunt responsabili de aceste schimbări, însă fermierii susțin că creșterea găinilor nu este cauzată de medicamente interzise, ci de modalitățile de împerechere îmbunătățite, de condițiile de viață mai bune și de controalele veterinare regulate.
interesant. Mi-am pus si eu o sticluta de otet balsamic la maturat si sunt curios ,ce gust va avea peste 100 de ani …