5 curiozități despre leneși, experți în trândăvitul în junglă

Cele mai lente mamifere din lume, leneșii își petrec cea mai mare parte a vieții atârnând de crengile copacilor. Aceste animale mănâncă, dorm, se împerechează și chiar dau naștere stând cu capul în jos.

Dorm aproape 15 ore pe zi și sunt capabili să stea nemișcați ore întregi, pentru a-și conserva energia. Dar, pe lângă toate acestea, leneșii ascund și ale trăsături surprinzătoare, pe care te invităm să le descoperi în acest articol.

Iată, deci, cinci curiozități despre leneși, unele dintre cele mai fascinante animale de pe planeta Pământ.

1

Există un motiv pentru care leneșii se mișcă atât de încet

Leneșii sunt cunoscuți pentru faptul că se mișcă extrem de încet, iar lentoarea lor are un motiv bine întemeiat. În cadrul unui studiu realizat în 2018, cercetătorii Fundației Sloth Conversation au descoperit că metabolismul leneșului se oprește atunci când vremea este prea caldă sau prea rece.

Leneșii mănâncă doar frunzele câtorva specii de copaci, așa că dieta lor este caracterizată printr-un aport caloric și nutrițional scăzut. Prin urmare, nu pot irosi prea multă energie pentru a-și regla temperatura corpului.

„Nu știm exact cum reușesc să facă asta. Însă, din câte știm, este prima oară când s-a dovedit că un mamifer declanșează reversia metabolică fără să intre într-o stare de somnolență sau hibernare”, a afirmat Rebecca Cliffe, fondator al Fundației Sloth Conversation.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2

Leneșii și moliile se ajută reciproc

Curiozitati despre lenesi 01

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre leneși. Leneșii sunt un ecosistem în sine și au o relație reciproc avantajoasă cu moliile. În blana leneșilor trăiesc mai multe specii de molii, unele dintre evoluând exclusiv pentru a trăi în blana acestor animale.

Insectele se hrănesc cu secrețiile pielii leneșilor și cu algele prezente în blana lor. Moliile adulte părăsesc animalul doar pentru a depune ouă în excrementele acestuia, atunci când el coboară din copac pentru a defeca.

Larvele de molie trăiesc în excremente, iar după ce eclozează zboară pentru a găsi un leneș în blana căruia să se cuibărească.

3

Curiozități despre leneși: Au niște rude surprinzătoare

Curiozitati despre lenesi 02
Furnicarul, „vărul” leneșului

Deși, la o primă vedere, nu prea seamănă, leneșul este înrudit cu furnicarul și tatuul. Cele trei mamifere fac parte din clasa Xenarthra, care a apărut acum aproximativ 59 de milioane de ani în America de Sud.

Animalele din clasa Xenarthra au cel mai lent metabolism dintre mamiferele placentare.

4

Leneșii sunt buni înotători

Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre leneși. Deși se mișcă lent printre copaci, leneșii înoată și bine, și repede. Ei înoată pentru a se deplasa în alte părți ale pădurii, unde caută hrană sau un partener.

 „Chiar dacă sunt neîndemânatici la sol, leneșii sunt înotători surprinzător de buni. Uneori, se aruncă din arborii tropicali direct în râuri și înoată eficient, cu brațele lor lungi”, arată National Geographic.

5

Pot rămâne agățați de crengi chiar și după moarte

Curiozitati despre lenesi 03

Iată un alt lucru surprinzător de pe lista noastră cu curiozități despre leneși. Leneșii sunt atât de buni la atârnatul de copaci încât uneori rămână agățați de creangă inclusiv după moarte.

Dacă un animal încearcă să vâneze un leneș, va trebui să se urce în copac ca să-l prindă. Când atârnă cu capul în jos de un copac, leneșii sunt bine fixați cu ajutorul ghearelor și adeseori nu cad nici dacă sunt împușcați de la sol.

Și există și alte împrejurări în care capacitatea de a se agăța le este folositoare, cum ar fi în cazul acestei reuniuni dintre o mamă-leneș și puiul ei.


În continuare, citește 7 lucruri interesante despre capre, primele animale domesticite, apoi descoperă alte 12 lucruri inedite despre animale, care dovedesc că Mama Natură nu ne spune chiar tot.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu