4 curiozități despre koala, animalul cu creierul mult mai mic decât craniul

Datorită aspectului lor neobișnuit, koala se numără printre cele mai îndrăgite animale sălbatice din lume. Aceste creaturi care arată ca niște jucării de pluș sunt, în special, preferatele copiilor.

Însă puțini știu că aceste marsupiale (denumite eronat „urși koala”) nu se numără nici printre cele mai inteligente, nici printre cele mai prietenoase animale. Iată patru curiozități despre koala care te vor face să înțelegi mai bine aceste creaturi.

1

Cei mai mulți koala au Chlamydia

Curiozitati despre koala - Ursi koala 02
Foto: San Diego Zoo

În ultimii ani, populația de koala din Australia a fost devastată de o tulpină deosebit de contagioasă de Chlamydia.

David Wilson, profesor de boli infecțioase de la Institutul Burnet din Melbourne, a declarat pentru BBC că aproximativ jumătate din exemplarele de koala din Australia sunt infectate.

Boala este foarte gravă, provocând orbire, infertilitate și o infecție cunoscută drept „coada murdară”. Aceasta din urmă este o inflamație puternică a tractului urinar, extrem de dureroasă și uneori fatală.

Mai rău, koala pot transmite Chlamydia oricărui om care intră în contact cu urina lor.

2

Curiozități despre koala - Sunt foarte agresivi

Ursi koala 03
Foto: Reddit

Pare greu de crezut că un animal cu o înfățișare atât de blândă este, de fapt, foarte agresiv.

De cele mai multe ori, aceste creaturi sunt singuratice și respectă un program strict de hrănire și odihnă (majoritatea sunt activi doar patru ore pe zi).

Dar uneori aceste animale liniștite devin violente. Agresiunile între koala sunt, de obicei, mai puțin intense, însă lucrurile se schimbă atunci când au de-a face cu alte animale sau cu oamenii, pe care îi mușcă și zgârie cu o ferocitate de nebănuit.

Spre exemplu, în 2006 patru bărbați au pătruns în incinta unei grădini zoologice pentru a fura un koala pe care intenționau să-l vândă ulterior.

Însă, când au deschis cușca unde se afla koala, au descoperit că creatura era imposibil de furat. Potrivit The Sydney Morning Herald, animalul i-a zgâriat atât de tare, încât au fost nevoiți să renunțe la plan.

În schimb, au furat un crocodil de 40 de kilograme.

3

Puii mănâncă excrementele mamei

Curiozitati despre koala - Ursi koala 04
Foto: Earth Touch News

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre koala se referă la modul în care își hrănesc puii. Deoarece frunzele de eucalipt, principala hrană a koala, sunt foarte greu de digerat, puii sunt nevoiți să se bazeze pe mamele lor.

Însă femelele koala nu alăptează, ci își alimentează puii cu un amestec special de excremente și bacterii intestinale, vitale pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici.

Și mai dezgustător este faptul că, atunci când le este foame, puii își lipesc gurile de posteriorul mamei, pentru a o stimula să producă excrementele de care au nevoie.

4

Curiozități despre koala - Au o inteligență foarte redusă

Curiozitati despre koala - Ursi koala 01
Foto: BBC

Koala sunt animale slab dotate intelectual. Pentru a determina inteligența unui animal, zoologii calculează raportul dintre dimensiunea creierului și corp, iar koala este mamiferul cu cel mai slab scor la acest capitol.

O altă metodă de măsurare a inteligenței este numărul de striații de pe creier. Koala nu stau bine nici din acest punct de vedere, având creierul complet neted. Mai mult, creierul ocupă doar 61% din cutia craniană, restul spațiului fiind umplut cu lichid cerebrospinal.

Conform unui articol publicat de Universitatea din Melbourne, dacă le sunt puse în față frunze de eucalipt (principala lor hrană), koala nu le recunosc și nu le mănâncă.

Dacă nu le rup ei înșiși de pe crengi, nu pot realiza că frunzele reprezintă, de fapt, mâncare.


Dacă vrei să afli mai multe despre viața mai puțin știută a animalelor, descoperă 8 animale sălbatice cu apucături dezgustătoare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu