10 curiozități despre Jack London, scriitorul-braconier arestat pentru vagabondaj

Poveștile personajelor din „Colț Alb”, „Lupul de mare” sau „Croazieră cu Snark” au fascinat generații întregi de cititori, însă puțini știu că autorul acestor cărți, Jack London, a avut un destin la fel de aventuros.

În scurta sa viață, de doar 40 de ani, a fost braconier de stridii, căutător de aur, corespondent de război, închis pentru vagabondaj și căsătorit de două ori. Iată, așadar, zece curiozități despre Jack London.

1

Mama lui era spiritualistă, iar tatăl, astrolog

Curiozitati despre Jack London 01
Jack London la vârsta de nouă ani, alături de câinele său, Rollo. Foto: Wikimedia

Jack London s-a născut sub numele de John Griffith Chaney la 12 ianuarie 1876, în mahalaua orașului american San Francisco.

Mama sa, Flora Wellman, era adeptă a credinței spiritualiste (credea că putea vorbi cu spiritele morților) și era convinsă că putea prezice viitorul.

La doar 15 ani, Flora a părăsit casa părintească, iar în timpul Războiului Civil a lucrat ca voluntar în Comisia Sanitară, dar nu se mai cunosc alte detalii despre viața ei între anii 1860 și 1870.

Flora Wellman
Flora Wellman, mama lui Jack London. Foto: Wikimedia

La începutul anilor 1870, l-a cunoscut pe William Chaney, un astrolog care umbla din ușă în ușă pentru a-și câștiga existența. În 1874, cuplul s-a mutat la San Francisco, unde Flora câștiga bani ca ghicitoare și profesoară de muzică, iar William ținea prelegeri despre astrologie.

William Chaney nu a fost prezent niciodată în viața lui London și nu se știe dacă s-a căsătorit sau nu cu Flora. În septembrie 1876, la doar opt luni după nașterea copilului, cei doi s-au despărțit, iar Flora s-a căsătorit cu un tâmplar pe nume John London.

Acesta l-a adoptat pe Jack (nume pe care a început să îl folosească în copilărie) și astfel băiatul a luat numele de John Griffith London.

2

Când era însărcinată, mama lui Jack London a încercat să se sinucidă de două ori

Când tatăl biologic al lui London a aflat că Flora este însărcinată, a bătut-o și i-a cerut să avorteze. După incident, femeia a încercat să se sinucidă prin împușcare, însă a eșuat.

3

O vreme, Jack London a fost îngrijit de o fostă sclavă

Curiozitati despre Jack London - Virginia Prentiss
Virginia Prentiss. Foto: Wikimedia

La scurtă vreme după ce s-a născut, Jack London a fost luat în grijă de o fostă sclavă pe nume Virginia Prentiss, deoarece Flora nu-l voia sau era prea bolnavă pentru a se ocupa de el.

Ulterior, în același an, după ce s-a căsătorit cu John London, Flora l-a luat alături de ea pe Jack, însă Prentiss a rămas o figură feminină importantă pentru viitorul scriitor.

4

Curiozități despre Jack London: A fost braconier de stridii

Pe când avea 15 ani, London, sătul de munca istovitoare și de bani puțini pe care îi obținea lucrând la o fabrică de conserve (unde trudea 12-18 ore pe zi), a împrumutat 300 de dolari de la Virginia Prentiss.

A cumpărat o șalupă și a devenit braconier de stridii în Golful San Francisco. După câteva luni, barca sa a fost avariată iremediabil, iar „cariera” de braconier a lui London a luat sfârșit.

5

Avea doar opt clase

Deși a devenit un scriitor de succes, Jack London a terminat doar opt clase. Cu toate acestea, avea o mare pasiune pentru citit, iar în 1887 a fost admis la Universitatea Berkeley din California.

Însă a fost nevoit să abandoneze studiile după doar un an, din cauza lipsei banilor.

6

Curiozități despre Jack London: A fost arestat pentru vagabondaj

În 1894, London s-a alăturat unui grup numit Kelly’s Army (Armata lui Kelly, un grup de șomeri vagabonzi), care făcea parte dintr-o organizație și mai mare, Coxey’s Army (Armata lui Coxey).

Armata lui Kelly
Armata lui Kelly în Iowa City. Jack London apare în colțul din dreapta jos al fotografiei, cu fața spre cameră. Foto: Universitatea de Stat din Utah

Scopul membrilor acestui grup era să mărșăluiască spre Washington D.C., ca să protesteze împotriva ratei ridicate a șomajului. Pe drum, London s-a despărțit de grup și s-a îndreptat spre orașul Niagara Falls, unde a fost arestat pentru vagabondaj și încarcerat vreme de o lună.

Mai târziu, London avea să relateze experiența prin care a trecut alături de Kelly’s Army în volumul autobiografic „Drumul”.

7

A fost căutător de aur

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Jack London. Scriitorul a văzut în descoperirea aurului în regiunea Yukon o șansă să se îmbogățească rapid.

Alături de cumnatul său, a pornit spre Yukon în 1897, însă încercarea de a găsi aur a eșuat lamentabil.

„Nu m-am întors cu nimic din Klondike, în afară de scorbut”, avea să declare mai târziu scriitorul.

Cu toate acestea, a reușit să extragă ceva prețios din această experiență: fascinația pentru supraviețuirea în condiții extreme, pe care a transpus-o în cărțile sale.

8

Curiozități despre Jack London: A fost căsătorit de două ori

Jack London
Jack London. Foto: Wikimedia

London s-a căsătorit cu Elizabeth Mae Maddern pe 7 aprilie 1900, în aceeași zi în care a fost publicat volumul de povestiri „Pui de lup”. Bess făcea parte din cercul său de prieteni de câțiva ani.

„Ambii au recunoscut public că nu se căsătoresc din dragoste, ci din prietenie și din credința că vor produce copii sănătoși”, a relatat un apropiat al lui London.

Însă căsătoria a durat doar patru ani; cei doi au divorțat în 1904. Un an mai târziu, London s-a căsătorit cu Chairman Kittredge, o femeie cu cinci ani mai tânără decât el și cu care avea o relație amoroasă încă din timpul căsniciei cu Maddern.

9

A fost corespondent de război

Curiozitati despre Jack London - Portret
Foto: Wikimedia

În 1904, London lucra la cotidianul San Francisco Examiner, iar la 25 ianuarie 1904 a ajuns în Yokohama, de unde trebuia să trimită relatări despre Războiul Ruso-Japonez.

Pe parcursul celor șase luni petrecute în Asia, japonezii l-au arestat de trei ori pentru că a încălcat regulile impuse corespondenților de război. Ultima oară a fost eliberat datorită intervenției directe a președintelui SUA, Theodore Roosevelt.

10

Jack London a murit la doar 40 de ani

Jack London portret
Foto: Wikimedia

Jack London s-a luptat cu problemele de sănătate întreaga viață. Pe lângă scorbut, scriitorul a contractat mai multe boli tropicale. La momentul morții, London era alcoolic și suferea de dizenterie și uremie.

Avea mari dureri și lua morfină. A decedat la 22 noiembrie 1916. Cauza morții menționată pe certificatul de deces a fost „uremia, urmată de colici renale acute”.

Totuși, întrucât lua morfină, s-a născut teoria că Jack London s-ar fi sinucis, o ipoteză care nu a fost confirmată niciodată.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

Cartea „Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu