Plaje cu nisip negru, ghețari, cascade impresionante și vulcani care pot erupe în orice moment – Islanda are, fără îndoială, unele dintre cele mai ieșite din comun peisaje de pe planetă.
Totuși, relieful nu este singurul aspect fascinant din această insulă nordică. În acest articol te invităm să descoperi opt curiozități despre Islanda, supranumită Țara de foc și gheață.
Este singurul loc din lume unde poți înota între două plăci tectonice

Plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică se întâlnesc în Thingvellir, Islanda. Turiștii pot vizita locul de întâlnire al celor două plăci făcând o drumeție prin Parcul Național Thingvellir.
Cei mai curajoși pot chiar să facă scufundări și snorkeling în Silfra, falia dintre plăci. Aici există una dintre cele mai limpezi ape din lume, care provine din Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda.
În unele locuri, distanța dintre plăcile tectonice este atât de mică, încât le poți atinge simultan pe amândouă. În 2004, Silfra a fost inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.
Islanda are o aplicație care îți spune dacă persoana cu care ieși la întâlnire îți este rudă
Populația Islandei este mică – aproximativ 360.000 de locuitori. Pe o insulă atât de mică și cu foarte puțini imigranți, probabilitatea de a întâlni un străin care îți este, de fapt, rudă este destul de mare.
Acest lucru este o problemă în special pentru cei care își caută un partener de viață. De aceea, în 2010, islandezii au dezvoltat o aplicație care îi ajută pe locuitorii insulei să verifice dacă persoanele nou-cunoscute le sunt sau nu rude.
Aplicația Íslendinga folosește informații dintr-o bază de date numită Íslendingabók (Cartea islandezilor), care conține informații despre arborii genealogici ai tuturor cetățenilor, din secolul XI și până în prezent.
Curiozități despre Islanda – Singura țară din lume fără țânțari
În Islanda se găsesc aproximativ 1.300 de specii de insecte, dar nu există țânțari. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că temperaturile de pe insulă pot scădea sau crește brusc și neașteptat, fapt care interferează cu ciclul de viață al țânțarilor.
Țânțarii nu pot supraviețui la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius și devin letargici la temperaturi situate între 10 și 15 grade Celsius.
Cu toate acestea, islandezii au propriile lor insecte înțepătoare – Ceratopogonidae, o specie de muște ce se hrănesc cu sângele mamiferelor.
În Islanda există aproximativ 30 de vulcani activi
Dat fiind că este situată la confluența dintre două plăci tectonice, Islanda are o activitate vulcanică intensă. Cele două plăci tectonice se mișcă în permanență și se îndepărtează una de cealaltă cu aproximativ doi centimetri pe an.
În urma acestei mișcări, spațiul dintre plăci se umple cu magmă, care iese la suprafață prin erupțiile vulcanice.

Pe insulă există aproximativ 130 de vulcani, dintre care 30 sunt activi. Cea mai recentă erupție vulcanică din Islanda a avut loc pe 19 martie 2021.
Câinii au fost interziși în Reykjavik timp de 60 de ani
Între 1924 și 1984, locuitorii din capitala Islandei, Reykjavik, nu au avut voie să dețină câini. Măsura a fost luată pentru a preveni echinococoza, o boală parazitară provocată de larva unei tenii minuscule, Echinococcus granulosus.
Această tenie poate fi transmisă de la câini la oameni și cauzează infecții intestinale, orbire sau, în unele cazuri, decesul.
Astăzi, câinii nu mai sunt interziși în Reykjavik, dar efectul deceniilor fără câini persistă, pisicile fiind cele mai des întâlnite animale de companie din capitala Islandei.
Curiozități despre Islanda – Nu are sistem de transport feroviar de pasageri
Islanda nu are un sistem public de transport feroviar. De-a lungul timpului, în Islanda au existat trei căi ferate scurte, dar acestea nu au devenit niciodată parte a rețelei de transport public, fiind folosite cu precădere pentru transportul de marfă și în scopuri industriale.
Principalul motiv al lipsei căilor ferate este populația mică și mediul ostil.
Multă vreme, singurul mamifer sălbatic din Islanda a fost vulpea polară

Primele populații s-au stabilit în Islanda în secolul IX. La acel moment, singurele mamifere terestre prezente pe insulă erau vulpile polare.
Aceste animale au ajuns în Islanda la sfârșitul erei glaciare, deplasându-se pe marea înghețată. Toate celelalte animale întâlnite în prezent în Islanda au fost importate de coloniști.
Curiozități despre Islanda – Berea a fost ilegală până în 1989
Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Islanda. În 1915, autoritățile islandeze au interzis consumul de alcool. Prohibiția totală a durat până în 1925, când vinul roșu a fost scos din ilegalitate, urmat de băuturile spirtoase, în 1930.
În schimb, berea a rămas în afara legii timp de 74 ani, până la 1 martie 1989, când interdicția a fost ridicată. Motivul acestei interdicții a fost de ordin politic, relatează BBC.
La momentul instituirii prohibiției, Islanda se străduia să își câștige independența față de Danemarca, iar islandezii asociau berea cu stilul de viață danez. Astfel, consumul de bere era privit ca un act nepatriotic.