5 curiozități despre insecte: Secretele lumii de la picioarele noastre

Dacă ți-ai petrecut copilăria jucându-te în natură, cu siguranță știi cât este de amuzant era să încerci să prinzi un fluture sau o libelulă sau să studiezi îndeaproape furnicile care-și transportau mâncarea în mușuroi.

Anii au trecut, însă lumea acestor ființe a rămas la fel de fascinantă. Iată cinci curiozități despre insecte, care îți vor reaminti ce creaturi interesante viețuiesc pe lângă noi.

1

Gândacii de bălegar se orientează după Calea Lactee

Curiozitati despre insecte - gandacul de balegar
Foto: Hluhluwe Game Reserve

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre insecte. Gândacii de bălegar se hrănesc în special cu excremente. Când detectează o grămadă proaspătă de bălegar, gândacii se adună în jurul ei și se apucă de treabă.

Masculul muncește din greu pentru a forma o bilă, pe care o rostogolește împreună cu femela. Cei doi îngroapă bila de bălegar, din care se va hrăni puiul lor (o larvă depusă în centrul bilei).

Cel mai interesant aspect al întregului proces este că gândacul împinge sfera de bălegar în linie dreaptă, fără excepție, indiferent de obstacolele care îi ies în cale.

Mai mult, gândacii de bălegar pot merge în linie dreaptă inclusiv noaptea. Oamenii de știință au descoperit că aceste insecte au capacitatea de a se orienta după linia Căii Lactee și după anumite stele.

Într-o singură noapte, un gândac de bălegar poate îngropa de 250 de ori propria greutate.

2

Curiozități despre insecte - Albinele nu zumzăie în timpul eclipselor

În timpul eclipsei de Soare din 21 august 2017, Candace Galen, expert în ecologie la Universitatea din Missouri, SUA, a realizat un experiment inedit. Scopul cercetării: să afle cum se comportă albinele în timpul unui astfel de fenomen astronomic.

Cu câteva luni înainte de eveniment, Galen și echipa sa au montat câteva microfoane în apropierea unei grădini cu flori, pentru a înregistra zumzăitul albinelor în condiții normale.

Albine
Foto: Quartz

Același zumzăit l-au analizat și în timpul eclipsei de Soare, iar rezultatele au fost surprinzătoare. În urma experimentului, cercetătorii au aflat că albinele zumzăie până cu câteva secunde înainte ca eclipsa să atingă punctul maxim.

Apoi, se opresc brusc, toate în același timp, parcă la un semn, și își reiau activitatea imediat după ce punctul maxim este depășit.

3

Libelula Zenithoptera respiră cu aripile

Zenithoptera
Zenithoptera. Foto: Figshare

Iată încă una dintre acele curiozități despre insecte care te vor fascina. Când insectele iau ființă, aripile lor sunt vii. Pe măsură ce se apropie de vârsta adultă, celulele aripilor încep să moară, doar nervurile rămânând vii.

Dar Guillermo Ferreira, entomolog la Universitatea din Kiel, a descoperit cu surprindere că aripile albastre ale libelulei Zenithoptera sunt cât se poate de vii chiar și la maturitate.

Această specie de libelulă este singura insectă ale cărei aripi sunt compuse din celule vii. Mai mult, nervurile de pe aripile Zenithoptera funcționează ca o trahee și formează un sistem respirator.

4

Curiozități despre insecte - Cosașul aude cu picioarele

Curiozitati despre insecte - cosasi
Foto: Andreas Kay/Flickr

În timpul perioadei de împerechere, cosașii (Tettigonia viridissima) cântă în ultrasunete și pot auzi sunete cu o frecvență între 5.000 și 50.000 de hertzi. Această capacitate se datorează celor două urechi minuscule, situate pe cele două membre anterioare.

Deși nu au nici măcar un milimetru lungime, ele funcționează asemănător urechii umane. Captează sunetul, îl prelucrează și îi analizează frecvența, putând face diferența între ultrasunetele emise de un alt cosaș și cele emise de un liliac.

Mai mult, în interiorul urechii cosașului se află un organ unic: o cavitate plină cu lichid sub presiune, de forma unui balon alungit. Organul, denumit veziculă acustică, are un rol asemănător cohleei și este răspunzător pentru auzul extraordinar al cosașului.

5

Cum rezistă gândacii de bucătărie la lovituri

Gandac de bucatarie
Foto: Pixabay

Iată și ultima informație de pe lista de curiozități despre insecte. Umilul gândac de bucătărie este faimos în întreaga lume pentru capacitatea lui extraordinară de a inspira panică și dezgust.

Când vedem un gândac, primul instinct este să-l strivim, dar nu reușim întotdeauna. Gândacii reușesc să supraviețuiască unei lovituri puternice grație vitezei lor, dar și datorită exoscheletului extrem de rezistent cu care sunt dotați.

Potrivit oamenilor de știință, gândacii de bucătărie pot susține până la de 900 de ori greutatea lor corporală. De aceea, de multe ori, aceste insecte sunt tefere și nevătămate chiar și după ce sunt lovite de un obiect greu.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că gândacii se pot deplasa prin spații extrem de înguste. Își comprimă corpul cu 40%-60%, iar exoscheletul rezistent acționează ca un scut de protecție pentru interiorul moale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu