10 curiozități despre IKEA, cel mai mare proprietar privat de păduri din România

IKEA este, fără îndoială, cea mai populară – și mai de succes – companie producătoare de mobilă din lume. Afacerea s-a clădit pe vânzarea de piese de mobilier cu nume ciudate, la prețuri decente.

IKEA este, de asemenea, un mare vânzător de alimente; anual, clienții consumă în restaurantele IKEA milioane de chiftele.

Foto: bricoretail.ro

Dincolo de acest aspect, însă, există numeroase detalii mai puțin știute despre acest gigant de origine suedeză. Această companie care reușește să se promoveze drept „family friendly” grație unor tactici de marketing și PR bine gândite are un trecut tenebros.

De exemplu, în anii ’70-‘80 s-a folosit de munca deținuților din lagărul comunist, iar fondatorul ei, Ingvar Kamprad, a avut legături cu naziștii.

Rămânând la capitolul controverse, IKEA a fost unul dintre primele magazine care au prezentat cupluri de homosexuali în reclame, într-o epocă în care acest subiect era tabu chiar și în Suedia.

Pentru că miile de dulapuri, rafturi, scaune și alte asemenea trebuie confecționate din… ceva, probabil că nu este surprinzător că IKEA este unul dintre cei mai mari consumatori de lemn din lume.

Dar știai că IKEA este și cel mai mare proprietar privat de păduri din România? Dacă ți-am stârnit interesul, citește în continuare ca să descoperi și alte curiozități despre IKEA.

1

IKEA s-a folosit de munca silnică

IKEA poate părea un loc prietenos, dar cu siguranță are un trecut sumbru. Știai că această companie a folosit munca silnică pentru a-și produce marfa?

În anii ’70 și ’80, IKEA a avut drept parteneri firme din Germania de Est care au folosit la producția de mobilier deținuți politic, arestați de STASI, poliția politică est-germană.

Foto: Bettmann / Corbis

Acest lucru a contribuit la menținerea costurilor de fabricație scăzute, astfel că IKEA a putut să vândă mobilă la prețuri mai mici decât ale concurenței și să se extindă.

Compania a fost nevoită să recunoască acest lucru – și să-și ceară scuze – în 2012, când secretul a ieșit la iveală.

2

IKEA vinde mâncare de miliarde de euro

IKEA are succes și în domeniul alimentar, nu doar pe piața mobilei. De fapt, 30% dintre clienți vizitează magazinele IKEA nu pentru mobilierul ieftin, ci pentru mâncare.

În 2017, IKEA a anunțat că intenționează să extindă afacerea cu produse alimentare în restaurante situate în afara magazinelor, în orașe.

3

Numele produselor IKEA nu sunt alese întâmplător

Catalog IKEA din Suedia. Foto: OC Weekly

Te-ai întrebat vreodată de ce produsele IKEA au numele pe care le au, care par uneori lipsite de sens? Totul decurge din faptul că fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, avea dislexie, din cauza căreia îi era greu să înțeleagă codurile de produse.

Pentru a rezolva acest lucru, produsele au început să fie numite după un anumit „algoritm”. De exemplu, piesele de mobilier de grădină sunt numite după insulele din Scandinavia.

Toate produsele IKEA au nume de locuri și oameni, mult mai ușor de reținut decât înșiruirile de caractere alfanumerice.

4

IKEA și homosexualitatea

Mai sus, reclama din 1994 în care apar „doi homosexuali care vor să cumpere o masă pentru sufragerie”, un clip care a stârnit controverse la momentul difuzării.

Într-o vreme în care homosexualitatea era considerată subiect tabu chiar și în cele mai liberale societăți, IKEA a difuzat o reclamă cu un cuplu gay.

În SUA, reclama a fost difuzată în New York, Philadelphia și Washington. Cu toate acestea, a apărut pe post abia după ora 22.00, deoarece a fost considerată prea șocantă.

Lucrurile s-au schimbat între timp, dar pe atunci aceasta a fost o mișcare riscantă a gigantului producător de mobilă. Drept consecință, magazinul a fost boicotat de mai multe grupuri religioase, dar aceste acțiuni nu au avut efecte prea mari asupra vânzărilor.

5

IKEA consumă anual 1% din tot lemnul tăiat pe Pământ

Foto: Inhabitat

Nu este surprinzător că IKEA folosește lemn. La urma urmei, cele mai multe produse pe care le comercializează acest lanț de magazine sunt din lemn.

Surprinzătoare este doar cantitatea de lemn folosită. De fapt, IKEA este al treilea cel mai mare consumator de lemn, după companiile Lowe’s și Home Depot.

IKEA consumă aproximativ 1% din lemnul tăiat întreaga lume în fiecare an. Este cu adevărat o cantitate uimitoare.

6

Care este originea numelui IKEA

Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA. Foto: Brilliant Read

De unde provine numele IKEA? Numele companiei este, de fapt, un acronim. „I” și „K”, primele două litere, provin de la Ingvar Kamprad, numele fondatorului.

„E” și „A” provin de la Elmtaryd, ferma la care a crescut Kamprad, și Agunnaryd, orașul natal al acestuia. Numele magazinului a fost ales astfel încât să spună povestea lui Kamprad, care în copilărie a vândut chibrituri.

7

Cu toate că era miliardar, Ingvar Kamprad făcea economie

În ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere estimată la 40 de miliarde de dolari, Ingvar Kamprad a avut un stil de viață auster, fiind catalogat „zgârcit” în mai multe articole de presă.

Ingvar Kamprad. Foto: AZVision

Locuia într-o casă modestă și era cunoscut că zbura la clasa „economic” și se caza în hoteluri ieftine atunci când călătorea. De multe ori, evita să conducă mașina personală și călătorea cu transportul în comun.

Având în vedere că IKEA își promovează produsele ca fiind accesibile și ieftine, se poate spune că Ingvar Kamprad a trăit cu adevărat conform principiilor promovate de afacerea sa.

8

Fondatorul IKEA a avut legături cu naziștii

Se pare că nicio companie mare nu poate scăpa de umbrele trecutului, iar IKEA nu face excepție. Un alt aspect al trecutului tenebros al IKEA vine chiar de la fondator.

Per Engdahl. Foto: Arbetaren

În 1988, Kamprad a recunoscut că a avut legături cu Per Engdahl, fost lider al uneia dintre cele mai mari organizații de extremă dreaptă din Suedia, Noua Mișcare Suedeză.

De fapt, Kamprad a fost membru al Noii Mișcări Suedeze din 1942 până în 1945, potrivit jurnalistei de investigații Elisabeth Åsbrink, care citează surse din serviciile de informații suedeze.

Deși Kamprad a recunoscut aceste legături, afirmând că au fost „o greșeală din tinerețe”, descoperirile prezintă o latură mai întunecată a gigantului prietenos cu familia.

9

IKEA vinde miliarde de chiftele

Foto: TimeOut

Adevăratele „regine” ale restaurantelor IKEA sunt chiftelele. Din 1960, IKEA vinde anual aproximativ 150 de milioane de chiftele.

De fapt, mulți oameni merg la IKEA doar pentru chiftele. Acestea sunt atât de populare, încât IKEA a început să vândă și chiftele vegetariene. Decizia este menită să atragă o clientelă nouă și să facă magazinele de mobilă și mai populare.

10

IKEA este cel mai mare proprietar privat de păduri din România

În România există două magazine IKEA, ambele în București, inaugurate în 2007 și în 2019. Gigantul suedez a anunțat planuri să deschidă magazine la Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.

Foto: stelianmuscalu.ro

În urma unei serii de achiziții desfășurate de-a lungul mai multor ani, IKEA a devenit cel mai mare proprietar privat de păduri din România, deținând peste 48.000 de hectare de pădure, adică o suprafață de două ori cât Bucureștiul, conform site-ului România Curată.

Potrivit Ziarului Financiar, un hectar de pădure costă între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de vârsta și specia pădurilor, cele mai scumpe fiind cele de stejar.

Iată alte curiozități despre IKEA

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor
Grafică: Incredibilia. Sursa datelor
Grafică: Incredibilia. Sursa datelor


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu