10 curiozități despre Frank Sinatra, artistul care cânta pe placul Mafiei

Muzica lui Frank Sinatra continuă să fascineze oamenii chiar și astăzi, la peste un secol de la nașterea cântărețului. Dar, deși mulți dintre noi suntem familiarizați cu melodii precum „My Way” sau „New York, New York”, există o mulțime de detalii despre viața lui Sinatra mai puțin vehiculate.

Din ziua în care s-a născut, muzicianul s-a confruntat cu dificultăți, dar a reușit, totuși, să își construiască o carieră la care alți artiști doar visează. Iată câteva curiozități despre Frank Sinatra, o introducere inedită în viața tumultuoasă pe care a avut-o.

1

Doctorii au crezut că a murit la naștere

Curiozitati despre Frank Sinatra 01
Frank Sinatra în copilărie. Foto: Wikimedia

Frank Sinatra a venit pe lume la 12 decembrie 1915, într-o familie de emigranți italieni. Când s-a născut, Sinatra nu respira.

Medicii l-au crezut mort și l-au pus deoparte pentru a se ocupa cu prioritate de mamă, însă bunica sa l-a luat în brațe. A turnat apă pe el și l-a lovit ușor, iar băiatul a început să respire.

2

Curiozități despre Frank Sinatra: A rămas cu cicatrici mari după naștere

Curiozitati despre Frank Sinatra 02
Foto: Pinterest

Când s-a născut, Sinatra cântărea nu mai puțin de 6.1 kilograme, iar medicii l-au scos din uter cu ajutorul unui forceps. Instrumentul i-a lăsat cicatrici adânci pe obraji, gât și urechi și i-a perforat un timpan, lăsându-l marcat pe viață.

Sinatra a mai dobândit o serie de cicatrici pe gât după o operație la osul mastoid la care a fost supus în copilărie. În adolescență, acesta a suferit de acnee chistică, afecțiune care l-a lăsat cu alte cicatrici pe față și gât.

Drept urmare, Sinatra era poreclit „Scarface” („Față cu cicatrici). Conștient de aspectul său, se machia adesea pentru a ascunde semnele și ura să îi fie fotografiată partea stângă a feței.

3

Purta pantofi cu platformă ca să pară mai înalt

Sinatra pe bicicleta
Foto: Factinate

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Frank Sinatra este că se simțea complexat de statura sa. Pentru că avea doar 1.7 metri înălțime, artistul obișnuia să poarte pantofi cu platformă.

Mare parte din încălțămintea sa a fost creată de Pasquale di Fabrizio, un pantofar celebru din Los Angeles.

4

A fost exmatriculat din liceu

În 1931, Sinatra a început să urmeze cursurile liceului A. J. Demarest din Hoboken, New York. Nu a absolvit niciodată, fiind exmatriculat pentru că provoca scandaluri. În total a fost prezent la cursuri doar 47 de zile.

5

Și-a început cariera în barul ilegal al părinților

Sinatra cantand
Foto: Wikimedia

În timpul Prohibiției, părinții lui Sinatra dețineau un bar unde vindeau ilegal băuturi alcoolice. Sinatra petrecea mult timp în local, făcându-și temele și uneori cântând pentru a câștiga bani de buzunar.

Cu timpul, băiatul și-a extins repertoriul și a început să viseze la o carieră muzicală. După ce a cântat ani de zile prin baruri, ducând o viață tumultuoasă, cu multe aventuri amoroase și diverse probleme cu legea cauzate de firea sa vulcanică, în 1950 Sinatra a semnat un contract cu casa de discuri Capitol.

Din acest punct, cariera sa muzicală a avut o ascensiune fulminantă.

6

Curiozități despre Frank Sinatra - Ura melodia „My Way”

Una dintre cele mai celebre melodii din cariera lui Frank Sinatra este, fără îndoială, „My Way”. Când a fost lansat, cântecul a devenit atât de popular, încât Sinatra a ajuns să îl urască. În anii ’70, Sinatra i-a mărturisit compozitorului Ervin Drake că detestă să cânte „My Way”.

7

A avut legături cu Mafia

Willie Moretti
Mafiotul Willie Moretti, nașul lui Sinatra. Foto: Wikimedia

La un moment dat, Sinatra a mărturisit că, dacă nu ar fi fost interesat de muzică, ar fi ajuns, cel mai probabil, infractor.

De altfel, cântărețul a avut legături apropiate cu Mafia italiană din SUA. Nașul lui Sinatra era Willie Moretti, unul dintre capii familiei mafiote Genovese, care l-a ajutat de multe ori în carieră.

În 1946, cântărețul a participat la reuniunii Mafiei italiene, care a avut loc la Havana. De-a lungul timpului, cântărețul a fost prieten cu numeroși mafioți.

8

Curiozități despre Frank Sinatra: A fost supravegheat de FBI

Curiozitati despre Frank Sinatra 03
Fotografia lui Frank Sinatra, făcută la secția de poliție la 27 noiembrie 1938, când artistul avea doar 23 de ani. Foto: Pinterest

Nu este de mirare că FBI-ul era cu ochii pe el. Investigatorii au întocmit un dosar de 2.403 pagini despre cântăreț, atât din cauza legăturilor sale cu Mafia, precum și din cauza prieteniei sale cu John F. Kennedy.

Sinatra a fost ținut sub urmărire timp de aproape 50 de ani, începând cu anii ’40. Potrivit documentelor, în tot acest timp cântărețul a primit amenințări cu moartea și a fost șantajat în repetate rânduri.

De asemenea, pe măsură ce s-a apropiat de președintele John F. Kennedy, al cărui frate era procurorul general Robert F. Kennedy, Sinatra și-a pierdut încrederea în cadrul Mafiei.

9

A încercat să se sinucidă de mai multe ori

Sinatra si Gardner 02
Trei dintre cele patru tentative de sinucidere ale lui Frank Sinatra au avut legătură cu relația sa cu actrița Ava Gardner. Foto: Classic Hollywood Central

În anii ’50, popularitatea lui Sinatra a scăzut dramatic, fapt care l-a dus în pragul sinuciderii. În timp ce se plimba prin Times Square, în New York, artistul a văzut grupuri de tinere care se înghesuiau să participe la un concert al noului star al muzicii, Eddie Fisher.

Simțindu-se sfârșit, Sinatra s-a întors în apartamentul său, și-a introdus capul în cuptor și a dat drumul la gaz. Din fericire, managerul său l-a descoperit la timp și l-a salvat.

Muzicianul a mai avut trei tentative de sinucidere, toate cauzate de relația sa tumultuoasă cu actrița Ava Gardner.

Căsătorit de patru ori de-a lungul vieții, Sinatra a avut numeroase relații cu femei frumoase și celebre, între care Mia Farrow (a doua sa soție), Marilyn Monroe, Judy Garland, Gloria Vanderbilt sau Grace Kelly.

10

Ultimele sale cuvinte au fost: „Pierd”

Frank Sinatra
Foto: Philadelphia Inquirer

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Frank Sinatra. La 14 mai 1998, artistul a suferit un infarct căruia nu i-a supraviețuit.

În ultimii ani de viață, Sinatra a avut numeroase probleme de sănătate și a fost internat de mai multe ori, pentru probleme cardiologice, tensiune arterială ridicată, pneumonie și cancer de vezică.

Potrivit soției sale, ultimele cuvinte spuse de artist, în timp ce medicii încercau să îl resusciteze, au fost: „Pierd”.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală. Toate figurile importante - Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții - sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.
Cartea „Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „10 curiozități despre Frank Sinatra, artistul care cânta pe placul Mafiei”

  1. Frank Sinatra a venit pe lume la 12 decembrie 1912….

    Fotografia lui Frank Sinatra, făcută la secția de poliție la 27 noiembrie 1938, când artistul avea doar 23 de ani.

    1938-1912=26 sau ma înșel eu!?!

    Răspunde

Lasă un comentariu