5 lucruri interesante despre Francmasonerie și controversele din jurul ei

De la planificarea arhitecturii capitalei SUA, la dezvoltarea bombei nucleare și comiterea unor asasinate celebre, numele Francmasoneriei este vehiculat în legătură cu numeroase fapte învăluite în mister și care au generat teorii ale conspirației mai mult sau mai puțin credibile.

Printre membrii enigmaticei frății se numără politicieni de seamă și titani ai afacerilor. În epoca modernă, Francmasoneria încearcă să își spele reputația șifonată de-a lungul istoriei sponsorizând diverse organizații caritabile.

Stânga: turiști alături de monumentul în formă de piramidă ridicat la Trinity Site, locul unde a fost detonată prima bombă nucleară, la 16 iulie 1945. Dreapta: președintele american Harry S. Truman, francmason de gradul 33, purtând simboluri masonice. Truman a dat ordinul detonării celor două bombe nucleare asupra Japoniei. Foto: Wikimedia

Dar cine sunt francmasonii și ce reprezintă ei? Chiar există așa-zisul „salut secret al francmasonilor”? Iată o serie de detalii mai puțin cunoscute despre Francmasonerie.

1

Francmasonii sunt una dintre cele mai vechi organizații secrete din lume

Francmasonii aparțin uneia dintre cele mai vechi organizații frățești din lume, un grup care a luat ființă în Evul Mediu, în Europa, ca breaslă de pietrari și constructori. Odată cu apusul epocii marilor catedrale, caracterul societății s-a schimbat.

Astăzi, „francmasonii sunt o organizație socială și filantropică menită să-i facă pe membrii săi să ducă vieți mai virtuoase și mai orientate spre societate”, spune Margaret Jacob, profesor de istorie la Universitatea din California și autoare a cărții „Trăind Iluminismul: Francmasonerie și politică în Europa secolului al XVIII-lea”, potrivit History.com.

Inițierea masonică, Paris, 1745. Foto: Wikimedia

Întemeiată în Iluminism, masoneria modernă „transmite în continuare valorile fundamentale ale epocii, toleranța religioasă și setea de cunoaștere”, arată Cécile Révauger, francmason, istoric al francmasoneriei și profesor la Universitatea din Bordeaux.

Deși astăzi se prezintă ca „societate discretă” mai degrabă decât „secretă”, Francmasoneria are parole și ritualuri secrete care provin din breasla medievală.

„În breasla care a servit ca inspirație pentru francmasoni existau trei etape: ucenic, calfă și zidar. Acesta din urmă îi supraveghea pe toți cei care lucrau pe șantier. Astăzi, aceste grade sunt mai mult filosofice”, spune Margaret Jacob.

2

Simbolurile Francmasoneriei au sens ambiguu

Stampă din 1870 înfățișându-l pe George Washington ca mare maestru al lojii sale masonice. Foto: Wikimedia

Francmasonii comunică folosind în principal simboluri vizuale inspirate de uneltele zidarilor. „Ochiul atotvăzător” sau Ochiul Providenței, deși nu a fost conceput de masoni, a fost folosit de grup pentru a-l reprezenta pe Dumnezeu atotștiutorul.

Cel mai cunoscut simbol francmason, „echerul și compasul”, înfățișează echerul constructorului alături de un compas.

Sensul simbolului „G” din centrul său încă generează dezbateri; unii cred că litera „G” din centrul simbolului reprezintă geometria, o disciplină deosebit de importantă pentru primii francmasoni, în timp ce alții cred că îl reprezintă pe Dumnezeu, „Marele Arhitect al Universului”.

Există un alt simbol masonic mai puțin cunoscut, inspirat din natură: stupul. Acesta simbolizează hărnicia lojilor, ai căror membrii ar trebui să fie „harnici ca albinele”.

3

Strângerea de mână a francmasonilor

Francmasoni salutându-se prin strângeri de mână la un eveniment în Londra. Foto: In Pictures Ltd. / Corbis, Getty Images

Francmasonii se salută folosind o varietate de strângeri de mână, toate bazate pe rangul fiecăruia în cadrul organizației.

„Există o strângere de mână pentru fiecare rang: ucenic, calfă și zidar, adică primele trei grade și, de asemenea, pentru gradele superioare. Fiecare rit are propriile strângeri de mână, așadar există o mare varietate. Sunt folosite în timpul ceremoniilor masonice”, afirmă Révauger.

4

Biserica Catolică le interzice enoriașilor să fie francmasoni

Structura Francmasoneriei reprezentată ca o scară. Foto: Pinterest

Cu toate că masoneria nu este o religie, toți membrii organizației cred – sau pretind a crede – într-o ființă supremă sau în „Marele Arhitect al Universului”.

Membrii provin din multe confesiuni, însă una dintre ele, în special, interzice apartenența la masonerie: Biserica Catolică.

Vaticanul a condamnat masoneria pentru prima dată în 1738, fiind îngrijorat de răspândirea templelor masonice și a ritualurilor secrete efectuate în interiorul lor.

Sala francmasonilor, Londra, circa 1809. Foto: Wikimedia

În secolul XIX, Papa chiar a numit Francmasoneria „sinagoga Satanei“. Biserica a mers și mai departe în 1983, declarând:

„Principiile lor au fost întotdeauna considerate ireconciliabile cu doctrina Bisericii și, prin urmare, apartenența la ele rămâne interzisă. Credincioșii care se înscriu în asociațiile masonice comit un păcat grav și este posibil să nu primească Sfânta Împărtășanie.”

5

Ura față de francmasoni a inspirat un partid politic din America

„Asasinarea lui William Morgan”, gravură de Pierre Méjanel. Foto: Wikimedia

În domeniul politicii, Partidul Anti-Masonic, format în 1828, în SUA, a apărut ca răspuns la temerile că organizația masonilor devenea prea puternică.

Mulți dintre membrii partidului promovau teorii care nu erau deloc pe placul masonilor, susținând, printre altele, că aceștia din urmă comiseseră o crimă celebră (asasinarea lui William Morgan) într-un efort de a păstra secretul asupra activităților organizației, pe care victima intenționa să le aducă la cunoștința marelui public.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu