20 de curiozități despre foame și efectele sale profunde

În jurul lumii, aproximativ 900 de milioane de oameni se duc la culcare flămânzi, în fiecare zi, din cauza lipsurilor. La polul opus, în țările civilizate, munți de mâncare sunt aruncați la gunoi, din risipă.

În acest articol îți prezentăm o serie de lucruri interesante despre foame, un fenomen cu care avem de-a face în fiecare zi. De la motivul pentru care ne „chiorăie mațele”, la modalități prin care – teoretic – am putea hrăni întreaga lume, iată 20 curiozități despre foame.

curiozități despre foame
Foto: Pinterest

1. Iată prima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre foame. Cum să combatem foamea în lume? ONU sugerează entomofagia, adică să mâncăm viermi, gândaci, viespi și alte insecte, ca soluție parțială.

2. Două miliarde de oameni din lumea întreagă se bazează deja pe insecte pentru necesarul proteine. O porție de omizi are mai multe proteine decât o porție de carne de vită.

3. La nevoie, te poți baza pe carnea tovarășilor tăi de drum, cum au făcut supraviețuitorii unui accident de avion care a avut loc în Anzi. Au mâncat cadavrele înghețate ale rudelor și prietenilor lor decedați. (Vezi câteva cazuri de canibalism care au intrat în istorie)

curiozități despre foame
Foto: Pinterest

4. Nu durează prea mult până când se instalează foamea. Dacă stai câteva ore fără să mănânci, apar chiorăiturile, pe măsură ce mișcările continue ale mușchilor mișcă bulele de gaz din intestine.

Citește și Cel mai mare mâncău: Bizarul caz al lui Tarrare, omul căruia îi era mereu foame

5. În cele din urmă, vei începe să arzi acizi grași în loc de glucoză, ca să ai energie. După câteva zile de post, corpul tău începe să se hrănească cu propriile sale proteine. Așa că ai putea spune că stomacul se mănâncă pe sine.

6. Fără calorii, corpul nu va mai fi capabil să producă destulă glucoză pentru creier (și creierul are nevoie de multă glucoză – echivalentul zilnic al zahărului din trei doze de suc). În loc să-și înceteze activitatea, corpul începe să utilizeze ketonă, un derivat al acizilor grași.

Aceste curiozități despre foame te ajută să îți cunoști mai bine corpul

curiozități despre foame
Curiozități despre foame: copii afectați de kwashiorkor. Foto: Pinterest

7. Capacitatea omului timpuriu de a avea astfel de surse de energie variate ar putea fi motivul pentru care am reușit să supraviețuim mai mult decât alte specii de primate.

8. Disconfortul și slăbiciunea care punctează acest stadiu al foamei sunt nimic în comparație cu kwashiorkor, malnutriția extremă care cauzează o burtă protuberantă și umflarea ficatului.

Însă principală cauză a morții celor înfometați este infarctul, cauzat de vătămări extreme ale țesuturilor și organelor.

9. Aproape un miliard de oameni se culcă flămânzi în fiecare zi, potrivit Agenției pentru Dezvoltare Internațională din SUA. Dintre aceștia, 200 de milioane sunt copii.

Lipsa vitaminelor și a nutrimentelor, mai ales în primul an de viață, pot afecta grav dezvoltarea creierului și inteligența.

10. Unele studii au descoperit că deficiența de fier, o altă consecință a malnutriției, le provoacă anemicilor nevoia de a mânca lut și pământ.

11. Aproape 30% dintre femeile însărcinate au poftă să mănânce lucruri care nu sunt alimente, o tulburare alimentară numită „pica” – de la cuvântul latin pentru „coțofană”, o pasăre cunoscută pentru faptul că mănâncă orice.

12. Antropologia susține că pofta de a lua mese bogate în calorii datează de pe vremea în care trăiam în peșteri, când vânătorii și culegătorii trebuiau să înmagazineze energie între mesele cu orar imprevizibil.

curiozități despre foame
Foto: Pinterest

Astăzi, dorința noastră de a consuma mâncăruri grase și dulci, care eliberează substanțe care declanșează o ușoară euforie, duce la apariția obezității și a diabetului.

13. Carbohidrații rafinați te pot face să simți că îți este și mai foame, interferând cu semnalele pe care sistemul digestiv le trimite spre creier pentru a atenționa că este timpul să te oprești din mâncatul gogoșilor, de exemplu.

14. Iată una dintre cele mai încurajatoare curiozități despre foame. Un studiu de imagistică a creierului derulat în 2004 a arătat că faptul că ne gândim la mâncarea preferată este de ajuns pentru a elibera dopamină, un hormon care ne dă o stare de bine și care este eliberat și atunci când facem sex sau consumăm droguri.

curiozități despre foame
Curiozități despre foame: unii oameni au gena obezității. Foto: Pinterest

15. Acum, iată și ceva de rumegat: un studiu din 2007 a descoperit că femeile care încercau să nu se mai gândească la ciocolată mâncau cu 40% mai multă ciocolată decât cele care erau încurajate să vorbească despre poftele lor.

16. Suprimarea foamei sau a poftei de mâncare, lucru pe care de obicei îl face un hormon numit leptină, este o industrie de miliarde de euro.

17. Cercetările noi indică faptul că oamenii care au gena obezității, numită FTO, secretă încontinuu hormonul numit grelină, prin care creierul declanșează în organism nevoia de a mânca din nou.

18. Însă, în mod paradoxal, unele dintre cele mai mari niveluri de grelină au fost descoperite la pacienții anorexici.

19. Iată o mențiune importantă pe lista noastră de curiozități despre foame: corpul poate să reziste fără hrană doar pentru o anumită perioadă de timp.

La începutul anilor ’80, zece membri încarcerați ai Armatei Republicane Irlandeze și ai Armatei Irlandeze de Eliberare Națională au refuzat mâncarea. Au rezistat între 46 și 73 de zile, până când au murit din cauza înfometării.

20. Pe de altă parte, puțină foame poate fi benefică. Studiile făcute pe rozătoare arată că reducerea aportului zilnic de calorii cu 30% poate să scadă riscul de apariție a cancerului și a bolii Alzheimer și duce la creșterea longevității.

Asta da poftă de viață!


În continuare, descoperă ce se întâmplă în corpul uman după doar 14 zile de „dietă americană”, iar apoi vezi 20 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu