10 curiozități despre fluturi, insectele cele mai pline de culoare

Îți prezentăm o colecție de curiozități despre fluturi și alte detalii mai puțin cunoscute despre aceste insecte pline de culoare. Printre informații: de ce beau lacrimi de țestoase, care este legătura dintre fluturi și elefanți și cum păcălesc unii fluturi furnicile, făcându-le să „lucreze” gratuit pentru ei.

Despre toate acestea și alte câteva curiozități, în rândurile de mai jos.

1. Fluturii amazonieni beau lacrimi de țestoasă. Deși, în general, fluturii preferă nectarul florilor, aceste insecte sunt, de asemenea, atrase de sodiu.

curiozități despre fluturi
Foto: GuruMed.org

Dar fluturii apelează la o sursă specială de sodiu: lacrimile țestoaselor. Aceste animale sunt ținta preferată a fluturilor deoarece sunt foarte lente.

2. De cele mai multe ori, atunci când zboară în linie dreaptă, fluturii o fac pentru a speria prădătorii. Pe de altă parte, fluturii otrăvitori nu au nevoie să facă acest lucru și este lesne de înțeles de ce.

3. Fluturii au nevoie de o temperatură a corpului de aproximativ 29.4 grade Celsius pentru a zbura. Pentru că sunt animale cu sânge rece, nu își pot regla temperatura corpului, drept pentru care temperatura din mediul în care trăiesc are un impact major asupra abilității lor de a funcționa.

Dacă temperatura scade prea mult, fluturii devin imobili și nu se mai pot hrăni sau apăra de prădători.

4. Aripile fluturilor ele sunt formate dintr-o proteină numită chitină, care formează straturi atât de subțiri, încât creează fulgi care reflectă lumina într-un mod impresionant. De aici și culorile frumoase ale aripilor fluturilor.

5. Femela fluture colibri (molia colibri) poate depune până la 200 ouă, fiecare într-o floare separată.

curiozități despre fluturi
Foto: Pixy.org

Curiozități despre fluturi – Simt gustul cu picioarele

6. La fel ca elefanții, fluturii au probiscidă – o excrescență situată pe capul unui animal vertebrat sau nevertebrat – care le permite să absoarbă lichidele.

7. Fluturii sunt al doilea ordin animal cu cele mai multe specii de pe planetă: oamenii de știință estimează că există între 150.000 și 200.000 de specii diferite de fluturi.

8. Fluturii simt gustul cu picioarele. Receptorii pentru gust se găsesc pe firavele lor membre.

9. Fluturii monarh sunt cunoscuți pentru lungimea migrației lor. Aceștia parcurg în fiecare an aproximativ 4.000 de kilometri. După ce ajung la destinație, femelele depun ouă, iar noua generație va călători înapoi, completând ciclul.

curiozități despre fluturi
Foto: EmpoweRadio

10. Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre fluturi. Știai că există un fluture care păcălește furnicile să aibă grijă de propriile sale larve?

Progeniturile acestui fluture eliberează un feromon care le face pe furnici să creadă că este vorba de propriile lor larve, cărându-le în mușuroi pentru a le hrăni. În lunile petrecute în furnicar, larvele de fluture sunt hrănite cu furnici tinere.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și Secretele lumii de la picioarele noastre: 5 curiozități despre insecte. Apoi, află care sunt Cele mai mari insecte din lume, pe care nu ai vrea să le întâlnești.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>