10 curiozități despre fluturi, insectele cele mai pline de culoare

Îți prezentăm o colecție de curiozități despre fluturi și alte detalii mai puțin cunoscute despre aceste insecte pline de culoare. Printre informații: de ce beau lacrimi de țestoase, care este legătura dintre fluturi și elefanți și cum păcălesc unii fluturi furnicile, făcându-le să „lucreze” gratuit pentru ei.

Despre toate acestea și alte câteva curiozități, în rândurile de mai jos.

1. Fluturii amazonieni beau lacrimi de țestoase. Deși, în general, fluturii preferă nectarul florilor, ei sunt, de asemenea, atrași de sodiu.

Dar fluturii apelează la o sursă specială de sodiu: lacrimile țestoaselor. Aceste animale sunt ținta preferată a fluturilor deoarece sunt foarte lente.

curiozități despre fluturi
Foto: gurumed.org

2. De ce zboară unii fluturi în linie dreaptă (atunci când nu zboară în zig-zag)? O fac pentru a speria prădătorii. Atunci când fluturii folosesc această tehnică, prădătorilor le este mult mai dificil să le anticipeze traiectoria.

3. Cei mai otrăvitori fluturi nu au nevoie de tehnica de zbor în linie dreaptă. Nu e greu să înțelegem de ce: prea puțini prădători sunt pe urmele lor.

4. Ce sunt aripile fluturilor? Practic, ele sunt formate dintr-o proteină numită chitină, care formează straturi atât de subțiri, încât creează fulgi care reflectă lumina într-un mod impresionant. De aici și culorile frumoase ale aripilor fluturilor.

5. Femela fluture colibri (molia colibri) poate depune până la 200 ouă, fiecare într-o floare separată.

curiozități despre fluturi
Foto: pixy.org

Curiozități despre fluturi – Simt gustul cu picioarele

6. La fel ca elefanții, fluturii au o probiscidă – o excrescență pe capul unui animal vertebrat sau nevertebrat – care le permite să absoarbă lichidele.

7. Ele sunt al doilea ordin animal cu cele mai multe specii de pe planetă: oamenii de știință estimează că există între 150.000 și 200.000 de specii diferite de fluturi.

8. Fluturii gustă cu picioarele! Receptorii pentru gust se găsesc pe firavele lor membre.

9. Fluturii monarh sunt cunoscuți pentru lungimea migrației lor. Aceștia parcurg în fiecare an aproximativ 4.000 de kilometri. După ce ajung la destinație, femelele depun ouă, iar noua generație va călători înapoi, completând ciclul.

curiozități despre fluturi
Foto: empoweradio.com

10. Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de curiozități despre fluturi. Știai că există un fluture care păcălește furnicile să aibă grijă de propriile sale larve?

Progeniturile acestui fluture eliberează un feromon care le face pe furnici să creadă că este vorba de propriile lor larve, cărându-le în mușuroi pentru a le hrăni. În lunile petrecute în furnicar, larvele de fluture sunt hrănite cu furnici tinere.

 


Ți-a plăcut acest articol? Citește și Secretele lumii de la picioarele noastre: 5 curiozități despre insecte. Apoi, află care sunt Cele mai mari insecte din lume, pe care nu ai vrea să le întâlnești.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>