6 curiozități despre Finlanda, țara cu cei mai fericiți oameni din lume

Când auzim de Finlanda, ne gândim automat la zăpadă, Laponia și Moș Crăciun. Însă, în ciuda climei neprimitoare, această țară din nordul Europei este un loc fascinant și divers, în care natura și relaxarea ocupă un loc important. În acest articol îți prezentăm șase curiozități despre Finlanda, țara unde trăiesc cei mai fericiți oameni din lume.

1

Țara celor 188.000 de lacuri

Curiozitati despre Finlanda - lacuri
Finlanda oferă o sumedenie de peisaje spectaculoase. Foto: Visit Finland

Deși este cunoscută drept țara celor o mie de lacuri, Finlanda are, de fapt, 188.000 de lacuri. Cele mai multe sunt situate în districtul Lakeland, care este un adevărat labirint de lacuri, insule, râuri și canale.

Mai mult, potrivit Visit Finland, această țară este acoperită în proporție de peste 90% de păduri și ape.

2

Curiozități despre Finlanda: Finlandezii iubesc saunele

Sauna este o parte importantă din cultura finlandeză. În această țară, care are puțin peste 5.5 milioane de locuitori, există nu mai puțin de trei milioane de saune (o treime din numărul total al saunelor din lume).

Finlandezii consideră sauna un loc de relaxare și socializare cu prietenii și familia. Oamenilor le place atât de mult să își petreacă timpul în saună, încât în țară circulă inclusiv autobuze-saună.

Curiozitati despre Finlanda - saune
Foto: CNN

De asemenea, sediile marilor companii și chiar și clădirea parlamentului finlandez sunt dotate cu saune. În trecut, saunele erau locul în care oamenii își spălau hainele și se tratau de diverse afecțiuni, iar multe femei preferau să nască în saună.

3

Cei mai mari băutori de cafea

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Finlanda. Cei mai mari băutori de cafea din lume nu sunt italienii, turcii sau brazilienii, ci finlandezii.

În fiecare an, un finlandez consumă, în medie, 12 kilograme de cafea. Locurile doi și trei din clasament sunt ocupate de alte două popoare nordice, norvegienii și islandezii.

4

Le plac sporturile bizare

Campionatul de carat neveste
Foto: Cheezburger

Când vine vorba de curiozități despre Finlanda, nu putem să nu menționăm sporturile ciudate inventate aici. În această țară nordică au loc o sumedenie de competiții neconvenționale, printre care concursul de cărat neveste (eukonkanto).

Participanții trebuie să parcurgă un traseu de 253 de metri, plin cu obstacole, în timp ce își cară în spate partenera. Conform regulilor, greutatea femeii trebuie să fie de minimum 49 de kilograme.

Cel care trece primul linia de sosire este declarat câștigător, iar premiul este echivalentul în bere al greutății soției sau partenerei. Bizarul sport a fost practicat pentru prima oară în orașul Sonkajärvi, unde are loc anual, începând cu 1997, campionatul mondial de cărat neveste.

Alte sporturi bizare practicate de finlandezi sunt prinsul de țânțari și aruncarea cu telefonul mobil.

5

Timp de 13 ani, finlandezii nu au avut voie să bea alcool

Prohibitie

Între 1919 și 1932, în Finlanda a fost în vigoare o lege care interzicea consumul de alcool, similară cu legea prohibiției din SUA.

Legea interzicea vânzarea de băuturi cu o concentrație de alcool de peste 2%, iar ca urmare a noii reglementări consumul anual de alcool per capita în Finlanda a scăzut la 0.5 litri, cel mai mic din Europa.

6

Cei mai fericiți oameni din lume

Curiozitati despre Finlanda - fericire
Foto: Good News from Finland

Potrivit raportului despre fericire publicat în 2020 de Organizația Națiunilor Unite, finlandezii sunt cei mai fericiți oameni din lume. Conform unei analize realizate de revista Forbes, faptul că finlandezii se consideră fericiți este rezultatul unui cumul de factori.

În primul rând, spun jurnaliștii de la Forbes, sentimentul de libertate și autonomie, nivelul foarte scăzut de corupție, precum și sistemul de impozitare progresivă stau la baza fericirii finlandezilor. Printre factori se mai numără sistemul de sănătate performant, accesibil tuturor cetățenilor, precum și încrederea oamenilor în autorități.

Topul este completat alte patru țări nord-europene, Danemarca, Norvegia, Islanda și Olanda. România s-a clasat pe locul 48, cu un loc în urma Argentinei și unul înaintea Ciprului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu