Născut la 11 noiembrie 1821, Feodor Dostoievski a devenit celebru în special pentru romanele „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul” și „Frații Karamazov”. Este unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii universale, dar a trebuit să treacă peste numeroase obstacole pentru a câștiga recunoașterea publicului.
Iată cinci curiozități despre Feodor Dostoievski, scriitorul măcinat de epilepsie și de dependența de jocuri de noroc.
A învățat să scrie și să citească la vârsta de patru ani

Părinții lui Dostoievski erau înstăriți, astfel că și-au permis să angajeze o bonă care să se ocupe de băiat încă de când acesta avea trei ani. Bona obișnuia să îi citească lui Feodor povești și basme, aspect care a încurajat ulterior apropierea lui Dostoievski de lumea literară.
Mai mult, atunci când Dostoievski avea doar patru ani, mama lui l-a învățat să citească și să scrie folosind Biblia. După ce a mai crescut, părinții săi i-au făcut cunoștință cu literatura „grea”, inclusiv cu scriitori celebri precum Pușkin, Homer și Goethe.
Curiozități despre Feodor Dostoievski: Era epileptic
Dostoievski a început să prezinte simptome de epilepsie încă de când a intrat la școala militară, în 1836. Crizele s-au înrăutățit de-a lungul anilor și au contribuit la moartea sa, la vârsta de 59 de ani.
Boala scriitorului a stârnit interesul a numeroși oameni de știință, care au încercat să o clasifice pe baza biografiei sale. În al doilea deceniu de viață, scriitorul a descris în jurnalul său crizele de care suferea, precum și anumiți factori declanșatori: consumul de alcool și oboseala.

Inclusiv Sigmund Freud a studiat boala lui Dostoievski și a scris un eseu cuprinzător despre aceasta. Freud credea că epilepsia scriitorului nu era de sorginte organică, ci un efect psihologic al nevrozei și isteriei sale.
Scria ca să-și plătească datoriile acumulate la jocurile de noroc
Iată una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Feodor Dostoievski. Astăzi, scriitorul este văzut ca un om extrem de inteligent. De aceea, faptul că era dependent de jocurile de noroc le-ar putea părea neverosimil unora dintre noi.

Dependența de jocurile de noroc l-a urmărit de-a lungul întregii sale vieți și a fost activitatea în care a investit majoritatea banilor pe care i-a câștigat de pe urma cărților sale.
Deoarece nu se putea opri din jucat, Dostoievski a ajuns să îi datoreze o sumă mare de bani editorului său, Feodor Stellovski. Pentru a-l asigura că îi va înapoia banii, în 1866, scriitorul a încheiat un contract bizar cu editorul.
Actul prevedea că, dacă Dostoievski nu reușea să îi predea un manuscris până la 1 noiembrie, editorul urma să primească dreptul de a publica, timp de nouă ani, toate lucrările scriitorului, fără a-i plăti vreun ban.
Datorită acestui contract periculos, scriitorul și-a abandonat toate celelalte lucrări, inclusiv manuscrisul devenit mai târziu romanul „Crimă și pedeapsă” (disponibil aici).
Riscul pe care și l-a asumat, izvorât tot din dependența sa de jocuri de noroc, a dat roade. Scriitorul a reușit să termine un roman în doar 26 de zile: „Jucătorul” (disponibil aici), o poveste inspirată de experiența sa ca dependent de jocuri de noroc.
Curiozități despre Feodor Dostoievski: A fost condamnat la moarte
După ce a publicat primul roman, la vârsta de 25 de ani, Dostoievski s-a alăturat cercului literar Petrașevski. Membrii grupului discutau adesea despre reforma socială, subiect care nu le era pe plac conducătorilor vremii.
De asemenea, membrii cercului au fost acuzați că au conspirat împotriva țarului Nicolae I. În consecință, în 1849, Dostoievski și alți membri ai grupului au fost arestați și condamnați la moarte pentru activități desfășurate împotriva țarului.
La 22 decembrie 1849, Dostoievski și camarazii săi au ajuns în fața plutonului de execuție. Însă, ca într-un scenariu de film, chiar când soldații se pregăteau să tragă, a sosit un mesager din partea țarului.

Nicolae I oprise execuția și comutase pedepsele conspiratorilor în muncă silnică. Dostoievski a fost trimis – pentru zece ani – într-un lagăr de muncă din Siberia.
Dostoievski nu a scris deloc cât timp și-a executat pedeapsa, dar experiența i-a servit drept sursă de inspirație pentru romanele sale ulterioare. Scriitorul s-a întors la Sankt Petersburg în 1859.
A fost profesorul fiilor țarului

Am ajuns și la finalul listei noastre de curiozități despre Feodor Dostoievski. Deși scriitorul nu a fost în grațiile țarului Nicolae I, situația a fost cu totul alta în cazul succesorului acestuia, țarul Alexandru al II-lea.
În 1876, când s-a întors dintr-o călătorie prin Europa, Dostoievski a fost invitat de țarul Alexandru al II-lea la curte, pentru a-i citi unul dintre romanele sale.
Cu această ocazie, monarhul i-a cerut scriitorului să devină profesorul particular al fiilor săi, Serghei și Pavel. Acest eveniment a fost un mare pas înainte în cariera sa, scriitorul dobândind acces la multe personalități ale vremii.