8 curiozități despre Europa, lucruri interesante mai puțin cunoscute

Continentul Europa cuprinde cea mai vestică parte a Eurasiei și este mărginit de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterană la sud și de Asia la est.

Pe lângă faptul că acoperă aproximativ 10.2 milioane de kilometri pătrați – sau 2 % din suprafața Pământului – , continentul Europa este și locul unde poți vedea unele dintre cele mai frumoase zone de pe Pământ.

Locuim în țări diferite și vorbim limbi diferite, dar continentul european este casa pe care o împărțim. Așadar, iată câteva curiozități despre Europa, lucruri interesante pe care mulți nu le cunosc.

1

Norvegia deține cea mai îndepărtată insulă din lume

Foto: Wikimedia

Insula Bouvet, din Oceanul Atlantic de Sud, cea mai îndepărtată insulă din lume, este teritoriu norvegian din 1929.

Declarată rezervație naturală în anii ’70, Bouvet este situată la aproximativ 1.770 de kilometri nord de Antarctica, iar cea mai apropiată insulă locuită este la aproximativ 1.931 de kilometri distanță. Nimeni nu locuiește pe insulă, deși aici există o stație meteo (fără personal).

2

Scoția operează cel mai scurt zbor: între insulele Westray și Papa Westray

Foto: Wikimedia

Cel mai scurt zbor intern programat din lume, recunoscut de  Guinness World Records, este de 4.3 kilometri și durează doar 90 de secunde.

Avionul merge de la Westray la Papa Westray, două insule îndepărtate de pe coasta de nord-est a Scoției. Profesorii, medicii, ofițerii de poliție și elevii școlii sunt pasageri obișnuiți. Oficial, zborul durează 90 de secunde.

Cartea Recordurilor Guinness spune că, de fapt, sunt două minute, dacă este inclusă și rularea pe pistă.

3

Insula Fazanilor este guvernată alternativ de Spania și Franța

Foto: Wikimedia

În 1659, Franța și Spania au încheiat războiul și au semnat Tratatul Pirineilor pe teritoriu neutru: Insula Fazanilor, o mică bucată de pământ de pe râul Bidasoa, care desparte cele două țări.

Ca parte a acordului, Franța și Spania împart acum insula Fazanilor (Île des Faisans în franceză și Isla de Los Faisanes în spaniolă), care are aproximativ 200 de metri lungime și 40 de metri lățime.

De la 1 februarie până la 31 iulie, este sub dominație spaniolă. De la 1 august până la 31 ianuarie, este sub dominație franceză. Acest aranjament comun de suveranitate se numește „condominiu”.

4

În Europa există șase microstate

Foto: Wikimedia

Există șase microstate în Europa  – state mici, suverane cu o suprafață totală mai mică de 517 kilometri pătrați. Vaticanul este cel mai mic, cu o suprafață de 44 kilometri pătrați. Cel mai mare este Andorra, cu 468 de kilometri pătrați.

Celelalte microstate sunt San Marino, Monaco, Liechtenstein și Malta.

5

Finlanda este la o țară distanță de Coreea de Nord

Foto: Wikimedia

Finlanda nu este aproape de Coreea de Nord – se află 6.705 kilometri una de cealaltă.

Cu toate acestea, le desparte o singură țară: Rusia.

6

Franța este țara cu cele mai multe fusuri orare

Foto: Wikimedia

Țara cu cele mai multe fusuri orare din lume este Franța – și are mai exact 12. Partea principală a Franței, numită France métropolitaine (Franța metropolitană), se află în Europa și respectă un singur fus orar.

În schimb, teritoriile de peste mări ale Franței, numite France d’Outre-Mer (Franța de peste mări), se află în Africa, India și în alte părți ale lumii. Astfel, în aceste zone există 11 fusuri orare diferite.

7

Istanbul se întinde pe două continente

Foto: Wikimedia

Orașul Istanbul din Turcia, se întinde pe două continente: ​​Europa și în Asia.

Podul Bosfor leagă cele două continente, majoritatea populației din Istanbul fiind pe partea europeană.

8

Italia înconjoară complet alte două țări

Foto: Wikimedia

Chiar dacă Italia este a zecea țară ca mărime din Europa, totuși a făcut loc pentru alte două state în interiorul granițelor sale. Vatican, casa Papei și sediul Bisericii Romano-Catolice, este un stat suveran deținut de Sfântul Scaun, fiind înființat prin Tratatul de la Lateran din 1929. Astfel, Vatican este cea mai mică țară din lume.

Italia înconjoară și San Marino, cea mai veche republică constituțională și stat suveran. Fondată în anul 301, țara măsoară 61.2 kilometri pătrați și are o populație estimată la aproximativ 34.000 de locuitori în 2021.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu