8 curiozități despre euro, moneda unică europeană

Lansat la 1 ianuarie 1999, euro este folosit pentru tranzacții în fiecare zi de peste 340 de milioane de oameni din Europa. În primii trei ani de existență, euro a fost o monedă invizibilă, utilizată doar în scopuri contabile, de exemplu la plățile electronice.

Monedele și bancnotele euro au fost introduse abia la 1 ianuarie 2002, când au înlocuit monede naționale precum francul francez, marca germană sau peseta spaniolă.

Bancnote emise în 2013. Foto: Wikimedia

Astăzi, bancnotele și monedele euro sunt folosite în 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene; aceste țări formează zona euro.

Microstatele Andorra, Monaco, San Marino și Vatican folosesc, de asemenea, euro, pe baza unui acord formal cu Comunitatea Europeană. Și Muntenegru și Kosovo folosesc euro, dar fără un acord formal.

Plățile în numerar sunt efectuate acum în aceeași monedă de aproape 350 de milioane de persoane, iar bancnotele și monedele euro au devenit un simbol tangibil al integrării europene.

Așadar, de la omul care a creat imaginile pe care le vedem pe bani, la motivul pentru care se tipăresc bancnote fără valoare, iată o serie de lucruri interesante despre euro, moneda unică europeană.

1

De când există moneda euro?

În primă instanță, moneda euro a fost introdusă în 12 țări. Primele state care au adoptat euro au fost Belgia, Germania, Luxemburg, Finlanda, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Italia, Irlanda, Franța și Olanda.

Ulterior, alte câteva țări s-au alăturat clubului de utilizatori euro: Cipru, Estonia, Malta, Slovacia, Slovenia, Letonia și Lituania.

2

Câți euro există în lume?

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Conform estimărilor Băncii Centrale Europene, în mai 2019, în zona euro existau circa 22.5 miliarde de bancnote în circulație, cu o valoare totală de aproximativ 1.2 mii de miliarde de euro.

3

Cât rezistă o bancnotă euro în circulație?

Durata medie de viață a unei bancnote euro este de aproximativ trei ani, după care este înlocuită din cauza uzurii.

Totuși, ciclul de utilizare individual variază în funcție de valoarea fiecărei bancnote, de la mai puțin de un an pentru bancnota de 5 euro (cea mai folosită), la peste 30 de ani pentru bancnota de 500 de euro.

De altfel, acestea din urmă sunt retrase din circulație în acest moment.

4

Ce fel de monede euro există pe piață?

Foto: iStock

Sunt disponibile monede de 1 cent, 2, 5, 10, 20 și 50 de cenți, 1 și 2 euro. Reversul monedelor euro este același în toată zona euro: conține denumirea monedei și o hartă a Europei.

Totuși, aversul este diferit; conține simboluri specifice fiecărei țări emitente. Cu toate acestea, monedele pot fi utilizate în oricare dintre țările care recunosc euro.

5

Câte tipuri de bancnote euro există?

Există șapte bancnote euro: de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro. Fiecare are culoare și mărime distincte.

Pe toate sunt reprezentate teme din arhitectura europeană din diferite epoci artistice, de la arhitectura antică (bancnote de valori mici) până la arta modernă (bancnote de valori mai mari).

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Pe aversul fiecărei bancnote sunt desenate ferestre sau porți, în timp ce pe revers apar diferite tipuri de poduri.

Spre deosebire de multe alte monede, pe bancnotele euro nu sunt afișate imagini cu personalități istorice. În schimb, pe fiecare bancnotă apare o hartă a Europei, steagul Uniunii Europene și imagini arhitecturale recunoscute.

Fiecare bancnotă cuprinsă între 5 și 200 de euro prezintă unul dintre următoarele stiluri: clasic, romanic, gotic, renascentist, baroc și rococo și arhitectura din „fier și sticlă” din secolul XIX.

6

Cine a creat design-ul bancnotelor euro?

Robert Kalina. Foto: Pinterest

Design-ul bancnotelor euro a fost ales dintre 44 de propuneri prezentate la un concurs lansat de Consiliul Institutului Monetar European în 1996.

Lucrarea câștigătoare, semnată de Robert Kalina, designer din Austria, a fost selectată la 3 decembrie 1996. Totuși, euro nu a fost singura monedă ilustrată de Kalina.

Artistul austriac a realizat grafica și pentru manatul azer, lira siriană și marca din Bosnia și Herțegovina.

7

Cât de puternic este euro?

Foto: Pinterest

Euro este o monedă foarte apreciată în sfera economică globală. Numai dolarul american depășește euro ca importanță în comerțul internațional și în rezerva valutară a diferitelor țări.

8

Cât valorează bancnota de 0 euro?

În 2015, antreprenorul francez Richard Faille a dezvoltat ideea bancnotelor euro suvenir făcute la aceleași standarde precum moneda oficială.

Bancnotele de 0 euro sunt create din aceeași hârtie și au aceleași elemente de siguranță folosite pe bancnotele normale, dar nu au valoare.

„Proletari din toate țările, uniți-vă (pe bancnota de 0 euro)!”. Foto: iStock

Totuși, fiind destinate colecționarilor, acestea pot fi vândute pentru un profit frumos cu ocazia celebrării anumitor evenimente.

De la prima ediție, bancnotele de 0 euro au devenit din ce în ce mai populare. O nouă serie – foarte căutată – de bancnote de 0 euro a fost tipărită în 2018 de orașul Trier. Această bancnotă îl înfățișează pe Karl Marx și a fost creată pentru a marca bicentenarul nașterii sale.

De asemenea, în 2019 a fost tipărită o serie de 0 euro care sărbătorește cea de-a 50-a aniversare a aselenizării Apollo 11.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu