12 curiozități despre dolarii americani, bancnotele făcute din bumbac și in

Dolarul este una dintre cele mai utilizate monede în tranzacțiile comerciale din întreaga lume. Cu toate acestea, deși beneficiază de o mare popularitate în întreaga lume, există multe amănunte despre dolari pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc.

De la ciudățeniile privind design-ul său, până la istoria lui în mare parte uitată, dolarul este o monedă plină de surprize, după cum vom vedea pe parcursul acestui articol.

curiozități despre dolarul american
Bilet / bancnotă reprezentând o treime de dolar continental emis în 1776. Motto-ul „Mind your business” (cu sensul de „Ai grijă de afacerile tale”) a fost propus de Benjamin Franklin. Foto: Wikimedia

1. Bancnotele de 5, 10, 20 și 50 de dolari au fost reproiectate în ultimii ani prin adăugarea de culori și filigrane pentru a face mai dificilă munca falsificatorilor, însă bancnota de 1 dolar a rămas neschimbată din 1963.

Motivul pentru care nu a fost actualizată, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, este că această bancnotă „este rareori contrafăcută”. Pentru falsificatori, punerea pe piață a unei cantități de bancnote de 1 dolar ar însemna pur și simplu prea multă muncă și prea multe riscuri pentru un câștig prea mic.

2. Pe lângă versiunea oficială a Departamentului Trezoreriei SUA, unii consideră că un alt motiv posibil de luat în considerare este lobby-ul exercitat de industria distribuitoarelor automate (care vând băuturi, snacks-uri și alte produse), deoarece aceste companii ar trebui să își reproiecteze aparatele pentru a se adapta la noile bancnote dacă dolarul actual ar fi reproiectat.

3. Deși mulți asociază figura lui George Washington cu bancnota de 1 dolar, acesta nu a fost neapărat primul chip care a apărut pe acest bilet.

De fapt, acest omagiu i-a fost adus lui Salmon P. Chase, al cărui chip a apărut pe prima bancnotă de 1 dolar din America, emisă în 1862, tot în timpul Războiului Civil American.

4. Ultima modificare adusă bancnotei de 1 dolar a fost adăugarea cuvintelor „In God We Trust”, în 1963. Această propoziție a ajuns să fie inclusă pe toate bancnotele în urma unei legi adoptate de președintele Dwight Eisenhower în 1956, când a devenit motto-ul oficial al țării.

5. Guvernul SUA cheltuiește aproximativ cinci cenți pentru a produce fiecare bancnotă de 1 dolar.

curiozități despre dolarul american
Aversul bancnotei de 1 dolar emise în 2009, cu portretul lui George Washington. Foto: Wikimedia

6. Potrivit Rezervei Federale a Statelor Unite, o bancnotă de un dolar iese din circulație, în medie, la fiecare 5.8 ani. Acest interval de timp este mai mic decât în cazul bancnotelor de 20 de dolari (7.9 ani), 50 de dolari (8.5 ani) și 100 de dolari (15 ani), dar mai mare decât în cazul bancnotelor de 5 dolari (5.5 ani) și 10 dolari (4.5 ani).

7. În cazul în care se detectează o imperfecțiune pe o bancnotă după ce numărul de serie a fost deja imprimat, se introduce un asterisc înainte ca bancnota să intre în circulație. Evident, aceste bancnote sunt mai rare decât bancnotele cu numere de serie tradiționale, dar au exact aceeași valoare ca orice altă bancnotă de un dolar.

8. Folosind site-ul Where’s George poți vedea pe unde a trecut și unde anume se află o bancnotă de 1 dolar. Este suficient să introduci numărul de serie al bancnotei în cauză și poți afla prin ce coduri poștale a fost transmisă.

9. Potrivit CNBC, trebuie să pliezi o bancnotă de un dolar de aproximativ 4.000 de ori înainte ca aceasta să se rupă. Deși poate părea mult, această limită este atinsă în aproximativ 22 de luni.

10. În SUA, dacă se întâmplă să rupi o bancnotă, o poți folosiți în continuare. Atâta timp cât o bancnotă are cel puțin trei sferturi din suprafața inițială, poate fi schimbată cu o bancnotă întreagă.

Bancnota mai poate fi utilizată și în cazul în care a fost ruptă în două, dar are încă numărul de serie corespunzător pe ambele părți.

curiozități despre dolarul american
Aversul bancnotei de 5 dolari emise în 2006. Foto: Wikimedia

11. Dolarii bancnote nu sunt făcuți din hârtie. Deși le spunem „bani de hârtie”, materialul folosit pentru de bancnote este format din 75% bumbac și 25% in.

12. Deoarece trec prin nenumărate mâini, nu este surprinzător că bancnotele de un dolar sunt unele dintre cele mai murdare obiecte. Un studiu din 2017 a descoperit 100 de tulpini diferite de bacterii pe bancnotele testate, alături de virusuri, ADN de animale de companie și alte materiale.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

„Cartea banilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu