5 curiozități despre Cuba, țara unde Crăciunul a fost interzis 28 de ani

Cuba este cunoscută în lume mai ales pentru revoluționarul Che Guevara și pentru fostul președinte Fidel Castro, pentru trabucurile de bună calitate și pentru mașinile americane clasice care circulă pe străzi. Dar există multe alte lucruri care fac din această insulă din Caraibe un loc fascinant. Iată, deci, cinci curiozități despre Cuba.

1

Are una dintre cele mai mari rate de alfabetizare din lume

Curiozitati despre Cuba - Campania de alfabetizare
Fotografie realizată în timpul campaniei de alfabetizare di 1961. Foto: Bob Enriques

Cuba are o rată de alfabetizare de 99.8%, una dintre cele mai mari din lume. După Revoluția Cubaneză, guvernul lui Fidel Castro a lansat Campania Cubaneză de Alfabetizare.

Scopul campaniei era să elimine analfabetismul și să facă școala accesibilă tuturor, în special persoanelor din medii marginalizate.

Astfel, educația a devenit obligatorie pentru copiii cu vârste de până la 15 ani, iar școlile și universitățile private au fost naționalizate. Cubanezii alfabetizați, unii la vârsta de doar 16 ani, au fost trimiși în zonele rurale pentru a învăța adulții și copiii să citească și să scrie.

Într-un singur an, de la 1 ianuarie și până la sfârșitul lunii decembrie 1961, rata de alfabetizare din Cuba a crescut de la 77% până aproape de 100%.

2

Crăciunul a fost interzis timp de 28 de ani

Fidel Castro 01
În 1969, Fidel Castro a interzis Crăciunul. Foto: Business Insider

Iată una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Cuba. Când guvernul comunist al lui Fidel Castro a venit la putere, în 1959, Cuba a fost declarată stat ateu.

În 1969, Castro a desființat Crăciunul ca sărbătoare oficială (zi liberă oficială), pe motiv că avea un impact negativ asupra producției de zahăr din țară. Interdicția a durat 28 de ani și s-a încheiat în 1997, chiar înainte de vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, care a avut loc în ianuarie 1998.

Perioada în care Crăciunul a fost interzis este menționată de localnici ca „Las Navidades Silenciadas” (Crăciunurile tăcute).

3

Curiozități despre Cuba: Santeria, a doua cea mai răspândită religie

Santeria
Niurka Mola, o profesoară în vârstă de 50 de ani, ține în mână o păpușă care o simbolizează pe Yemaya, zeița africană a mării. Fotografia a fost realizată înaintea unei ceremonii pe care Mola a ținut-o în propria casă din Havana. August, 2015. Foto: Reuters/Alexandre Meneghini

În perioada colonială, mii de sclavi africani au fost expediați în Caraibe pentru a lucra la plantații. Drept consecință, multe aspecte ale culturii cubaneze sunt marcate de influențe africane, inclusiv muzica și religia.

Unul dintre elementele principale ale culturii afro-cubaneze este Santeria, o religie originară din vestul Africii, care s-a răspândit în rândul cubanezilor.

Santeria este un amestec de elemente religioase ale poporului yoruba (un trib african) cu elemente romano-catolice (religie care a fost introdusă în Cuba de conchistadori).

Ritualurile și ceremoniile Santeria se desfășoară în temple cunoscute sub numele de „casas de santos” (case ale sfinților) și sunt oficiate de preoți și preotese.

4

Mașinile instituțiilor de stat, obligate prin lege să ia autostopiști

Iată una dintre cele mai neobișnuite curiozități despre Cuba. Un lucru pe care îl observă oricine călătorește prin Cuba este numărul mare de localnici care fac autostopul pe drumurile principale.

Foarte puțini cubanezi sunt proprietari de automobile și, deși sistemul de transport public s-a îmbunătățit în ultimii ani, autobuzele sunt în mod normal supraaglomerate și rare.

Curiozitati despre Cuba - Autostopul
Foto: BBC

De aceea, mulți cubanezi fac autostopul pentru a ajunge la destinație. Această metodă de deplasare este atât de răspândită, încât angajații din administrație care au mașini sunt obligați prin lege să ia autostopiști.

De obicei, autostopul se face în cadrul organizat: oamenii așteaptă în locuri special amenajate, un fel de stații pentru autostopiști, iar mașinile iau pasageri după regula „primul venit, primul servit”.

5

Curiozități despre Cuba: Una dintre puținele țari cu două monede

CUC si CUP
Cele două monede care circulă în paralel în Cuba. Foto: Young Pioneer Tours

În Cuba circulă, în paralel, două monede diferite: una pentru localnici – pesosul cubanez (CUP), și una pentru turiști – pesoul cubanez convertibil (CUC).

Moneda destinată turiștilor are o valoare aproape egală cu dolarul american, în timp ce un CUP valorează de 25 de ori mai puțin, doar 4 cenți americani.

Potrivit Trading Economics, în 2018, salariul mediu în Cuba era de 777 CUP, adică aproximativ 29 de dolari (24.6 euro).

Ca să știi mai mult

Timp de 17 ani, Juan Reinaldo Sánchez a făcut parte din echipa de elită însărcinată cu protejarea vieții și intimității lui Fidel Castro. Din această postură, a ajuns să cunoască toate detaliile vieții secrete a lui El lider maximo: de la satul-fantomă unde se antrenau luptătorii de gherilă, averea formidabilă (inclusiv insula secretă) pe care o deținea, până la relația cu familia și cu cei nouă copii pe care i-a avut cu cinci partenere diferite. Cartea este o mărturie excepțională cu privire la multiplele fațete ale lui Fidel Castro: un om inteligent și abil, dar machiavelic, paranoic, viclean și megaloman.

Comandă cartea „Viața secretă a lui Fidel Castro” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>