5 curiozități despre Miguel de Cervantes, scriitorul fără chip

La 6 ianuarie 1605, Miguel de Cervantes Saavedra publica prima ediție a romanului „Don Quijote de la Mancha”, operă căreia îi datorează faima pe care o are astăzi. Deși a murit sărac, fără să primească vreun ban de pe urma scrierilor sale, Cervantes și-a câștigat un loc binemeritat între marii autori ai lumii.

În acest articol îți prezentăm cinci curiozități despre Miguel de Cervantes, scriitorul a cărui viață ar putea fi subiect de film.

1

Provenea dintr-o familie numeroasă și săracă

Curiozitati despre Cervantes - Casa natala
Casa natală a lui Miguel de Cervantes. Foto: Reflections Enroute

Miguel de Cervantes s-a născut în Spania, în Alcalá de Henares, și a fost al patrulea dintre cei șapte copii ai familiei. Tatăl lui, Rodrigo, era chirurg. Mama sa, Leonor de Cortinas, știa să citească și să scrie, o abilitate foarte rară pentru femeile de la acea vreme.

Primul copil al cuplului a fost un băiat pe nume Andres, care a murit la câteva zile după naștere. În 1544 s-a născut Andrea, fiica cea mai mare. Apoi a venit Luisa, în 1546, devenită călugăriță.

Miguel de Cervantes, cel mai mare dintre fiii supraviețuitori, s-a născut în 1547 – cu trei ani înainte de fratele său mai mic, Rodrigo.

Apoi au mai venit pe lume Magdalena, care a murit cu cinci ani înaintea lui Miguel de Cervantes, și mezinul familiei, Juan, născut în 1555 și decedat la o dată necunoscută.

Familia Cervantes a avut mereu dificultăți financiare. Banii câștigați de tată nu ajungea niciodată pentru a asigura toate cele necesare. De altfel, la un moment dat, Rodrigo a fost și încarcerat.

Miguel de Cervantes a lucrat de-a lungul vieții, dar nu a câștigat niciodată suficient pentru a duce o viață confortabilă. În ciuda succesului capodoperei sale, „Don Quijote”, scriitorul a murit la 12 ani mai de la publicarea marelui roman, în sărăcie, fără să fi primit niciodată vreun ban pentru operă.

2

Curiozități despre Cervantes: A avut o viață dificilă și tumultuoasă

Miguel de Cervantes
Miguel de Cervantes. Foto: Wikimedia

Pe lângă copilăria marcată de probleme financiare, Cervantes a suferit răni grave în război și a fost ținut în captivitate timp de cinci ani.

De asemenea, scriitorul fost condamnat la închisoare de două ori: prima dată în 1592, pentru o scurtă perioadă, iar apoi din septembrie până în decembrie 1597, când avea aproximativ 50 de ani.

În timpul celei de-a doua condamnări a luat naștere ideea de a scrie „Don Quijote de la Mancha”.

La acea vreme, Cervantes lucra drept colector de impozite, o profesie care se bucura de foarte puțină popularitate în rândul concetățenilor lui și a fost acuzat că a furat din banii publici.

Curiozitati despre Cervantes - Don Quijote
Prima ediție a volumului I al romanului „Don Quijote de la Mancha” (1605). Foto: Biblioteca Newberry, Colecția Louis H. Solver, 1964

De asemenea, datorită muncii sale de colector de impozite, Cervantes a fost excomunicat de Biserica Catolică în trei ocazii, deoarece clericii nu au acceptat să li se perceapă taxe care erau destinate războiului.

De asemenea, există unele teorii conform cărora Cervantes s-a luptat cu bâlbâiala în cea mai mare parte a vieții, însă acestea sunt încă subiect de dispută.

3

Pirații l-au ținut prizonier

Batalia de la Lepanto
Bătălia de la Lepanto. Tablou de Pieter Brünniche, 1762. Foto: Wikimedia

Miguel de Cervantes este cunoscut și sub numele de Manco de Lepanto. În 1570, Cervantes a decis să se înroleze în armată.

În timpul bătăliei de la Lepanto, care a avut loc la 7 octombrie 1571, Cervantes se afla la bordul navei La Marquesa, împreună cu fratele său, Rodrigo.

În timpul bătăliei a suferit răni grave la mâna stângă, care a paralizat parțial. Însă infirmitatea nu l-a oprit: după ce s-a recuperat, a participat la alte bătălii din 1572 până în 1575.

În 1575, pe când se întorceau în Spania, Cervantes și fratele său au fost capturați de pirații mauri în Alger, unde au fost ținuți prizonieri.

Maurii au cerut 500 de scuzi de aur pentru răscumpărarea lui Cervantes, sumă pe care familia acestuia nu o avea. Drept urmare, scriitorul a rămas prizonier timp de cinci ani, până când franciscanii i-au împrumutat mamei lui banii necesari.

4

Nu se știe cum arăta Miguel de Cervantes

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Cervantes: adevărata sa înfățișare este necunoscută.

Până în prezent, singurele informații cunoscute despre aspectul lui Miguel de Cervantes provin din descrierea pe care și-a făcut-o el însuși în prologul operei „Nuvele Exemplare”:

„Față acvilină, păr castaniu, frunte netedă, ochi strălucitori și nas curbat, deși armonios…”

Curiozitati despre Cervantes - Portret
Portretul lui Cervantes, așa cum și l-a imaginat Juan de Jáuregui. Foto: Wikimedia

Toate portretele existente ale lui Cervantes s-au bazat pe această descriere, care a fost scrisă pe vremea când autorul avea aproximativ 60 de ani.

Cel mai faimos portret al lui Cervantes îi este atribuit lui Juan de Jáuregui. Această pcitură se află la Academia Regală Spaniolă, dar controversele cu privire la autenticitatea operei continuă și azi.

5

Locul său de veci este necunoscut

Curiozitati despre Cervantes - Statuie
Statuia lui Cervantes din orașul spaniol Toledo. Foto: TripAdvisor

Miguel de Cervantes a murit la 68 de ani, o vârstă înaintată pentru acele vremuri. Cauza probabilă a morții sale a fost diabetul.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de moartea sa, Cervantes a intrat în Al Treilea Ordin al Sfântului Francisc, cel mai probabil pentru a-și arăta recunoștința pentru banii pe care călugării i-au împrumutat pentru salvarea lui din captivitate.

În testamentul său, Cervantes a cerut să fie înmormântat în biserica Mănăstirii Trinitarienilor Desculți, situată în cartierul în care autorul locuia.

Cu toate acestea, sicriul său a fost pierdut ulterior, iar locul de veci al lui Cervantes a rămas mult timp un mister.

Totuși, în 2015, o echipă de experți medico-legali a localizat ceea ce se credea a fi oasele lui Miguel de Cervantes, ale soției lui și ale altor 16 persoane.

Totuși, testele ADN și căutarea (pe oseminte) a semnelor rănilor suferite în luptă nu au putu confirma că rămășițele găsite îi aparțin scriitorului.


În continuare, descoperă poveștile a trei scriitori faimoși ale căror ultime zile sunt învăluite în mister. Apoi, îți recomandăm un alt articol interesant: Cinci scriitori ale căror opere au prezis viitorul, în mod straniu.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu