10 lucruri mai puțin știute despre Casa Albă, clădirea-simbol ridicată de sclavi

Pe 1 noiembrie 1800, John Adams devenea primul președinte american locatar în Casa Albă. De-a lungul secolelor, această clădire s-a transformat dintr-o construcție ridicată de sclavi în cel mai important simbol al SUA, recunoscut de oamenii din întregea lume.

Iată zece curiozități despre Casa Albă, o construcție-simbol cu o istorie surprinzătoare.

1

Arhitectul a fost un european

James Hoban
James Hoban. Foto: Irish America

Casa Albă a fost proiectată de James Hoban, un arhitect irlandez care a emigrat în America în timpul Războiului de Independență. Hoban a început să practice arhitectura în 1781, în Philadelphia.

După un periplu prin Carolina de Sud, la sugestia lui George Washington, în 1792 Hoban s-a mutat în Washington, D. C. Acolo, s-a înscris în competiția națională organizată pentru construirea unei clădiri prezidențiale.

A câștigat concursul și a primit contractul pentru construirea Casei Albe, precum și 500 de dolari și un lot de pământ, potrivit Enciclopediei Britannica. Piatra de temelie a fost pusă în 1793, iar lucrările au continuat până în 1800.

Hoban a fost, de asemenea, unul dintre arhitecții care au supravegheat lucrările de construire a Capitoliului, o altă clădire faimoasă din capitala SUA, sediul Congresului.

2

Casa Albă nu s-a numit întotdeauna așa

Curiozitati despre Casa Alba - Fatada
Casa Albă în 1866. Foto: Mike Fitzpatrick via Flickr

Denumirea „Casa Albă” a fost adoptată oficial doar în 1901. Anterior, clădirea fusese cunoscută sub diverse nume, precum „Casa președintelui” sau „Reședința executivă”.

Cel care a hotărât folosirea denumirii „Casa Albă” a fost președintele Theodore Roosevelt. Deoarece aproape fiecare stat avea o reședință executivă, locuită de guvernator, Roosevelt credea că o denumire unică, precum „Casa Albă”, este mai demnă de președintele SUA.

3

Primul președinte care s-a mutat în noua reședință

John Adams
Portretul lui John Adams, pictat de Gilbert Stuart. Foto: Wikimedia

Deși George Washington a fost cel care a contractat construcția Casei Albe, cel care a ales amplasamentul și a aprobat arhitectura ei, primul președinte al SUA nu a locuit niciodată în ea.

Această onoare i-a revenit celui de-al doilea președinte, John Adams. Mandatul lui Washington a luat sfârșit în 1797, cu trei ani înainte de finalizarea Casei Albe, în 1800.

Mai mult, acesta a murit în 1799, ceea ce înseamnă că nu a pus niciodată piciorul în clădirea finalizată. Astfel, dintre toți președinții americani, George Washington este singurul președinte care nu a trăit la Casa Albă.

4

Curiozități despre Casa Albă: A fost construită de sclavi

Curiozitati despre Casa Alba - Sclavi
Foto: Alamy

Contractorii însărcinați de Congresul American cu construirea orașului Washington D. C. plănuiau inițial să importe muncitori din Europa pentru a lucra pe șantiere.

Cu toate acestea, potrivit White House History, procesul de recrutare nu a dat rezultate, iar constructorii au ajuns să folosească negri (oameni liberi și sclavi).

Sclavii au reprezentat o mare parte din forța de muncă implicată în ridicarea Casei Albe, a Capitoliului și a altor clădiri guvernamentale.

Din acele vremuri s-au păstrat documente care arată că sclavii erau instruiți la fața locului pentru a lucra în carierele de piatră, pentru a confecționa cărămizi sau pentru a se ocupa de tâmplărie.

5

Nu a avut electricitate timp de aproape un secol

Camera roșie de la Casa Albă. Foto: White House Historical Association

Casa Albă a fost iluminată cu gaz până în 1891, când în clădire a fost instalată prima rețea electrică. Fiindcă electricitatea era un concept nou în epocă, președintele de la acea vreme, Benjamin Harrison, era sceptic privind folosirea acestei invenții.

Temându-se că s-ar putea electrocuta, Harrison și soția sa, Caroline, au refuzat să folosească electricitatea.

6

Si nici apă și canalizare

Deși John Adams s-a mutat la Casa Albă în 1800, sistemul de apă și canalizare a fost instalat în clădire abia în 1833. Cu toate acestea, băile au fost conectate la rețeaua de canalizare abia în 1853.

7

A ars complet în 1814

Incendiul din 1814
Incendiul din 1814. Foto: History

Construcția pe care o vedem astăzi nu este cea finalizată în 1800. În timpul unei invazii, care a avut loc în 1814, britanicii au dat foc Casei Albe, care a ars complet.

Astfel, la doar 14 ani de la finalizarea construcției originale, același arhitect, James Hoban, a fost însărcinat cu lucrările de reconstrucție.

Cea de-a doua variantă a Casei Albe a fost finalizată în 1817.

8

Are două „surori”

Castelul Rastignac
Castelul Rastignac. Foto: Wikimedia

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Casa Albă. În primă fază, cel care trebuia să proiecteze reședința președinților americani a fost arhitectul francez Pierre L’Enfant.

După ce înțelegerea cu francezul a căzut, Washington a organizat concursul câștigat de James Hoban. Când a proiectat clădirea, Hoban a fost influențat de o construcție din țara sa natală: Casa Leinster, din Kildare, Dublin.

În apropierea orașului francez Bordeaux se află Castelul Rastignac, care seamănă, la rândul lui, cu Casa Albă. Actele castelului au fost distruse după ce clădirea a fost incendiată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Totuși, unii istorici sugerează că clădirea din Franța i-a servit drept model președintelui Thomas Jefferson, artizanul mai multor lucrări de renovare a Casei Albe.

9

La Casa Albă au fost ținuți ratoni, tigri și vaci”

Grace Coolidge
Grace Coolidge ținând-o în brațe pe Rebecca. Foto: Wikimedia

Mulți dintre șefii de stat americani au avut pisici și câini, pe care i-au luat cu ei la Casa Albă. Însă clădirea a avut parte și de „locatari” mai puțin obișnuiți.

În 1926, președintele Calvin Coolidge a primit în dar un raton, pe care să îl prepare și să îl consume la cina de Ziua Recunoștinței. În schimb, Coolidge și soția sa au decis să păstreze ratonul ca animal de companie și l-au botezat Rebecca.

Rebecca era hrănită cu creveți, fructe kaki și alte produse „excentrice”, ouăle fiind preferatele sale. Era lăsată liberă chiar și în interiorul Casei Albe, iar pe afară era plimbată în lesă.

Vaca Pauline Wayne de la Casa Alba
Vaca Pauline Wayne. Foto: Wikimedia

De asemenea, președintele William Harrison a avut doi oposumi, președintele Van Buren a avut doi pui de tigru, iar William Taft a deținut o vacă pe nume Pauline Wayne, care păștea pe peluza Casei Albe.

10

Are o intrare secretă

Am ajuns la finalul listei noastre de curiozități despre Casa Albă. Ca orice clădire de importanță strategică, reședința președintelui american are o intrare ascunsă, pe care o folosesc doar președintele și anumiți invitați ai săi.

Intrarea a fost construită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a duce la un buncăr amenajat sub Casa Albă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu