20 de curiozități despre câini, cei mai loiali prieteni ai noștri

Iată 20 de curiozități despre câini, ființele care fac parte din familiile noastre și pe care le iubim uneori ca pe niște copii, dar despre care încă nu știm chiar tot.

De exemplu, știai că au un simț al mirosului de 40 de ori mai dezvoltat decât al nostru, că pot transmite mesaje diferite dând din coadă sau că fiecare nas de câine are un tipar unic, corespondent al amprentelor umane?

curiozități despre câini
Constelația Canis Minor. Foto: Superstarfloraluk
1

Zilele câinelui

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. Expresia „zilele câinelui” provine de la astronomii antici, care au observat că anumite zile ale verii coincid cu perioada în care Sirius, numită și Steaua Câine, răsare în același timp cu Soarele.

2

Cea mai scumpă rasă de câini

Cea mai scumpă rasă de câini este Mastiff-ul tibetan. Un exemplar din această rasă se vinde și cu 750.000 de dolari.

3

Câinii și ecranele

Cercetătorii de la Universitatea din Viena au descoperit că un câine își lipește botul de ecranul unui computer care afișează imaginea unui alt câine, însă nu și dacă ecranul afișează o imagine cu un peisaj.

4

Invidia câinească

curiozități despre câini
Câinii au un foarte ascuțit simț al mirosului. Foto: Bored Panda

De asemenea, savanții austrieci au demonstrat că aceste animale pot să simtă „aversiune față de inechitate” atunci când un alt câine primește o răsplată mai gustoasă. Câinele invidios se preface a fi indiferent față de stăpân.

5

Câinii fluorescenți

În 2009, savanții sud-coreeni au clonat patru câini Beagle și le-au introdus în ADN o genă care produce o proteină fluorescentă, care devine roșie la lumina ultraviolet. (Culoarea roșu era vizibilă pe burțile și pe ghearele câinilor chiar și în condiții de lumină normală, însă nu strălucea.)

6

Și câinii pot visa

La fel ca oamenii, și câinii visează. Probabil ai observat cum câinii îşi mişcă uneori pleoapele şi dau din picioare în timp ce dorm.

În acele momente, visează. S-a observat că aceste animale au tiparul de somn şi activitatea cerebrală similare cu ale omului.

7

Câinii de pe Titanic

Printre supraviețuitorii de pe Titanic s-au numărat și trei câini: un câine de Newfoundland, un pomeranian și un pechinez.

8

Populația de câini a lumii

Numărul câinilor din lumea întreagă este estimat la 525 de milioane, aproximativ cât populația statelor membre UE.

curiozități despre câini
Un ogar afgan cu părul lung și îngrijit. Foto: AnimalTheory.com
9

Seamănă câinii cu proprietarii lor?

Câinii chiar seamănă cu proprietarii lor. În cadrul unui studiu desfășurat la Universitatea Bath Spa din Anglia, oamenii cărora li s-a cerut să potrivească fotografiile câinilor cu cele ale proprietarilor lor au ales varianta corectă (din trei variante posibile) în mai mult de jumătate din cazuri.

10

Câinii și bacteriile

Jumătate dintre proprietarii de câini le permit acestora să îi lingă pe față, dar numai la 10% dintre proprietari au fost observate aceleași tulpini de E. coli ca la câinii lor.

Asta înseamnă că adevăratul factor de transmitere a microbilor este faptul că proprietarii nu se spală pe mâini după ce se joacă cu câinii.

Aceste curiozități despre câini te vor ajuta să înțelegi mai bine cel mai bun prieten al omului

11

Câinii cu șase degete

Câinii din rasa Lundehund au câte șase degete (toate perfect dezvoltate și funcționale) la fiecare picior și sunt singurii câini care își pot astupa urechile, pliindu-le.

12

Câinii pot depista cancerul

Un studiu din 2006 a descoperit că mai multe rase de câini, dacă au un minim de antrenament, pot mirosi cancerul la plămân și la sân încă din stadiul incipient al bolii.

Oncologii suedezi au descoperit că aceste animale pot chiar distinge între diferite tipuri de cancer ovarian.

curiozități despre câini
Mastiff tibetan (unul dintre cei mai mari câini din lume) scos la vânzare în China. Prețul unui astfel de patruped poate ajunge și la 750.000 de dolari, fiind considerat un simbol al bogăției. Foto: Ed Jones / AFP/Getty Images
13

Senzorul fin al câinilor

Nasul unui câine are o medie de 220 de milioane de receptori olfactivi, de 40 de ori mai mult decât oamenii.

14

Nasul artificial

Inginerii de la Penn State au proiectat un „mirositor artificial” pe baza mecanicii fluidelor și structurii unui nas de câine.

15

Câinii aud de două ori mai bine decât oamenii

Câinii pot auzi sunete înalte pe frecvențe de până la 45.000 Hz, aproximativ de două ori mai mult decât oamenii. Dar câinii nu sunt campionii: marsuinii ajung până la 150.000 Hz.

16

Lupii cenușii, strămoșii câinilor

O echipă de biologi de la UCLA a tras concluzia că toți câinii de talie mică s-au dezvoltat din lupii cenușii din Orientul Mijlociu, cu peste 12.000 de ani în urmă.

Conexiunea a fost stabilită datorită unei mutații genetice de creștere, care nu poate fi găsită la câinii de talie mai mare.

17

Fosilele primilor câini

Rămășițe mult mai vechi ale canidelor au fost descoperite în Germania, Rusia și Belgia, având o vechime de până la 31.000 de ani.

 

Edward Smith, căpitanul vasului Titanic, alături de câinele său, Borzoi. Foto: Rob Weedon/Twitter
18

ADN de Boxer

Genomul de referință pentru ADN-ul câinilor este cel al Boxerului, o rasă cu un grad neobișnuit de ridicat de uniformitate genetică.

19

Gena sprâncenelor tari

Potrivit savanților de la Institutul de Cercetare a Genomului Uman, o mutație a unei gene, RSPO2, este motivul pentru care unii câini au sprâncene și mustăți fibroase.

20

Blana mătăsoasă a câinilor mutanți

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre câini. O variantă a altei gene, FGF5, produce o blană lungă și mătăsoasă, în timp ce părul cârlionțat provine de la o mutație a genei KRT71.

Toate cele trei variante produc o blană precum cea a câinelui de apă portughez.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu