7 curiozități despre Benjamin Franklin, geniul care a scris un eseu despre flatulență

Când vine vorba de curiozități despre Benjamin Franklin, cel mai cunoscut amănunt este că a fost unul dintre părinții fondatori ai SUA. Însă, pe lângă implicarea în viața politică, Franklin a fost un om de știință renumit pentru descoperirile și teoriile sale despre electricitate, precum și pentru numeroase invenții.

Lui Franklin i se atribuie inventarea lentilelor bifocale, a paratrăsnetului, a cateterului flexibil și a multor alte dispozitive pe care le folosim astăzi.

Curiozitati despre Benjamin Franklin 01
Foto: Business Insider

Benjamin Franklin s-a născut în 1706 și a fost nevoit să abandoneze școala la o vârstă fragedă, din cauză că părinții săi nu aveau suficienți bani ca să-i asigure educația.

Cu toate acestea Franklin nu a lăsat lipsa educației formale să-l împiedice să devină una dintre cele mai influente personalități ale lumii.

Chiar dacă realizările sale științifice majore sunt cunoscute, există încă alte curiozități despre Benjamin Franklin care sunt rareori amintite.

1

Avea doar două clase, dar a fost celebrat la Harvard, Yale și Oxford

Curiozitati despre Benjamin Franklin 02
Statuia lui Benjamin Franklin de la Universitatea din Pennsylvania. Foto: Association for Public Art

Benjamin Franklin a urmat doar doi ani de școală, fiind nevoit să renunțe la educație din cauza lipsei de bani a părinților săi. Aceștia erau producători de săpun și lumânări, iar de la vârsta de 10 ani Franklin a început să lucreze în atelier alături de tatăl său.

La 12 ani, s-a alăturat fratelui său, James, ca ucenic într-o tipografie. Însă Franklin avea o sete de cunoaștere de nestăvilit și își cheltuia salariile pe cărți, uneori chiar renunțând la mâncare pentru a le cumpăra.

Mai târziu, Benjamin Franklin a devenit recunoscut ca autor, tipograf, politician, om de știință, inventator, activist, om de stat și diplomat. Și în aproape toate cazurile a fost autodidact.

Franklin a fost unul dintre cofondatorii Universității din Pennsylvania și a primit diplome onorifice de la universități prestigioase precum Harvard, Yale și Oxford.

2

Curiozități despre Benjamin Franklin: Era vegetarian

La vârsta de 16 ani, Benjamin Franklin a descoperit o carte care i-a influențat decizia de a nu mai consuma carne: „Calea spre sănătate, bogăție și fericire”, de Thomas Tyron.

Mai târziu, avea să spună despre stilul său de viață:

„Când aveam aproximativ 16 ani, am citit o carte scrisă de un autor pe nume Tron, care recomanda o dietă vegetariană. M-am decis să o urmez. Refuzul meu de a mânca orice fel de carne mi-a cauzat ocazional anumite inconveniențe și am fost de multe ori mustrat pentru singularitatea mea.”

3

A scris un eseu despre flatulență

Eseu despre flatulenta
Foto: Business Insider

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Benjamin Franklin. În 1781, pe când ocupa funcția de ambasador al SUA în Franța, Franklin a scris eseul „Nu vă rușinați de flatulență”, cunoscut și sub titlul de „O scrisoare către Academia Regală despre flatulență”.

Le-a trimis textul prietenilor săi și lui Richard Price, filosof galez și preot unitarian. În eseu, Franklin propunea desfășurarea unui studiu științific despre flatulență, afirmând că cercetătorii ar trebui să dezvolte un medicament care să facă flatulența mai puțin ofensatoare.

4

S-a electrocutat în timp ce gătea un curcan

Electricitate
Foto: Wikimedia

În 1748, Franklin i-a scris o scrisoare prietenului său Peter Collinson din Philadelphia, în care i-a relatat acestuia despre un picnic pe care voia să îl facă pe malurile râului Schuylkill.

A menționat că felul principal urma să fie curcanul și a descris modul în care intenționa să îl prepare:

„Un curcan va fi sacrificat cu ajutorul șocurilor electrice. Apoi, pasărea va fi preparată cu ajutorul unui grill electric”.

Însă, în timp ce pregătea pasărea, Franklin s-a electrocutat destul de grav. Ulterior, i-a spus fratelui său într-o scrisoare că evenimentul fusese cea mai mare lovitură pe care o suferise egoul său.

Pentru același picnic, Franklin plănuia să folosească electricitatea ca să aprindă lichide inflamabile, să bea alcool din pahare încălzite cu ajutorul curentului electric și să provoace mai multe explozii.

5

În beciul său au fost descoperite 10 cadavre

Casa din Londra
Casa din Londra unde a locuit Benjamin Franklin. Foto: CultureTrip

Între 1757 și 1775, Benjamin Franklin a locuit într-o casă cu patru etaje din Londra, pe strada Craven nr. 36. În 1998, în timpul lucrărilor de transformare a casei în muzeu, un muncitor a făcut o descoperire teribilă la subsol: un os de om.

Poliția a fost chemată să investigheze, iar în urma săpăturilor au fost găsite aproximativ 1.200 de bucăți de os care proveneau de la zece persoane, dintre care șase copii. Oasele aveau peste 200 de ani vechime și majoritatea fuseseră tăiate sau găurite.

După cum s-a descoperit ulterior, oasele nu aveau nimic de-a face cu inventatorul american. În timp ce locuia la Londra, acesta a fost prieten cu un bărbat pe nume William Hewson, fost student al anatomistului William Hunter.

William Hewson
William Hewson. Foto: Wikimedia

Cercetătorii cred că Hewson a folosit subsolul lui Franklin pe post de laborator de anatomie. Cu toate acestea, nu este clar dacă Franklin era la curent cu activitățile lui Hewson.

6

Nu și-a brevetat niciodată invențiile

Benjamin Franklin ar fi putut câștiga o mulțime de bani din invențiile sale, dar a decis să nu breveteze niciuna, întrucât credea că oricine ar trebui să se poată folosi în mod liber de ideile lui.

În opinia lui Franklin, invențiile erau menite să simplifice viața de zi cu zi, așa că toată lumea trebuia să dispună de ele.

„În timp ce ne bucurăm de avantajele invențiilor altora, ar trebui să ne bucurăm că avem ocazia să îi ajutăm pe alții cu propriile noastre invenții; iar acest lucru ar trebui să îl facem în mod liber și cu generozitate”, scris Benjamin Franklin în autobiografia sa.

7

A creat propriul alfabet

Curiozitati despre Benjamin Franklin 03
Una dintre scrisorile redactate de Franklin cu ajutorul alfabetului pe care l-a inventat. Foto: Wikimedia

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Benjamin Franklin. În anii 1760, acesta a dezvoltat un alfabet fonetic, despre care spunea că este „mai natural” decât sistemul existent.

Practic, din alfabetul latin au fost eliminate litere așa-zis redundante, precum C, J, Q, W, X și Y, și au fost introduse șase litere noi, pentru sunete despre care Franklin credea că erau reprezentate grafic în mod ambiguu.

Alfabetul nu a fost adoptat la scară largă, însă inventatorul a scris câteva scrisori folosind acest sistem.


În continuare, descoperă și 15 citate celebre și vorbe înțelepte rostite de Benjamin Franklin.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „7 curiozități despre Benjamin Franklin, geniul care a scris un eseu despre flatulență”

  1. A fost francmason ca multi alti presedinti, iar scheletele de copii nu sunt intamplator gasite in casa acestui maestru. E un fapt deja cunoscut ca masonii, mai ales cei cu grad inalt se dedau la sacrificii umane, iar preferatii erau copiii.

    Răspunde
    • „E un fapt deja cunoscut ca…” Așa începeau procesele-spectacol de pe vremea lui Stalin: „Kak izvestno (După cum se știe)…” Dovezile concrete erau pe ultimul loc, important era să se lipească eticheta.

      Răspunde

Lasă un comentariu